Reklama

Reklama

American Horror Story - Roanoke

(série)
Promo 2
USA, 2016, 6 h 39 min (Minutáž: 37–43 min)

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sarah Paulson, Cuba Gooding Jr., Angela Bassett, Lily Rabe, André Holland, Wes Bentley, Kathy Bates, Cheyenne Jackson, Denis O'Hare, Evan Peters (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Matt a Shelby se po prodělaném traumatu přestěhovali do Severní Karolíny. Koupili zde dům z konce 18. století. Brzy se v něm však začnou dít podivné věci. A to je teprve počátek... (TV Prima)

Videa (6)

Promo 2

Recenze (115)

TroiMae 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Osvěžující změna. Série má (alespoň pro AHS sérii) originální narativ který se ale po dvou dílech zají. Naštěstí ho v polovině znovu změní a je to vlastně zábava. Když přehlídnu nelogické věci. Včetně toho, že když mám záděru, tak si beru v práci sick day a tady někomu je skoro useknuta ruka a za pár momentů dělá, jako by nic a i ruka je bez omezení hybná. A nakonec poslední díl, kde se narativ znovu změní a vše se uzavře. Nakonec jedna ze tří sérií, které mě opravdu bavily. Nechutné, ale poutavé. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na úvod chci říci, že co se týče horroru, nejsem právě fanouškem (stále ještě aktuálního?) trendu found footage (= subgenre in which all or a substantial part of the work is presented as if it were discovered film or video recordings), tak kupříkladu nezastírám, že Záhadu Blair Witch považuji za jedno z mých největších diváckých zklamání (navzdory mému shovívavému hodnocení (3*) a zmatečnému komentáři... inu rok 2011... mé "publikační" začátky), taky proto jsem se třeba dosud nedokopal k zhlédnutí Paranormal Activity. O to větší bylo mé překvapení z intenzivního, děsuplného zážitku, jehož se mně dostalo díky šesté sezoně AHS, Roanake. Musím vyseknout poklonu nejhlubší, nevzpomínám si, že bych kdy viděl něco děsivějšího. Krom toho, že nevyhledávám found footage je pro mě úspěch Roaneke překvapením i z jiných důvodů. 1) Nečekal bych, že jeden z top (fuj slůvko, ale lepší mě momentálně nenapadá) horrorů, bude mít stopáž přes šest hodin. (na vysvětlenou: strach po čase přeci opadá, čím více (tj. detailněji) se seznamujeme s pro nás cizím fenoménem, čím více světla je na něj vrženo, tím méně se ho obáváme; Roaneke jakožto prostor (půda zasvěcena temným bohům) pracuje právě opačně, čím více ze svých tajemství vyjevuje, tím je situace hrůznější) 2) Zdánlivě paradoxně: nečekal bych, že se budu někdy tolik bát u AHS, tedy u seriálu, jež své příběhy zároveň zlehčuje, jehož výjevy nejsou toliko strašidelné, jako mnohdy spíše bizarní a úchylně roztomilé (důkaz). Víc takových příjemných překvapení. ___ Rozepsal jsem se o strachu (jeho intenzitě, příčinách jeho neočekavatelnosti), které ve mně sledování Roaneke vzbudilo, což je pochopitelné, neboť umění vyvolat emoci strachu je jádrem zdařilého horroru, nyní si však dovolím drobný úkrok stranou, jelikož zamyšlení nad Roaneke by bylo neúplné, nezmínil-li bych se - teď to bude možná trochu krkolomné (tady si to můžu dovolit) - o povyšující (meta)formě, do níž Murphy s Falchukem tuto sérii oděli. Dvojníci, "zrcadla" (v pohledu kamer si taky prohlížíme sebe sama) a znejistěný vztah mezi skutečnosti a její reprezentací, to jsou témata, s kterými silně rezonuji, pro které mé postmoderní srdéčko plesá. Troufám si tvrdit, že to je právě "pohyb za", který tuto sezónu "ztvrdil" jakožto pro mě doposud tu nejzajímavější. Vy, kteří voláte po konvenčnějším podání (sorry, splýváte mně s těmi z vás, kteří odmítli druhou polovinu sezóny), opravdu bystě obětovali SPOILER herečku Řeznice (jako vždy úchvatná K. Bates) uvěřivši, že je skutečnou Řeznicí SPOILER? To by byla věčná škoda! 90 % ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obrovské překvapení a pro mě osobně asi nejzábavnější série AHS. Nejkratší, rychle a skvěle odsýpající, plný výtečných nápadů, úplně jiná než všechny ostatní, se Sarah Paulson hezčí, než kdy dřív a ve výsledku je Roanoke i téměř na vrcholu, protože tahle série je pro mě v rámci seriálu jedna z nejlepších. Parádně founfootagová, poprvé od první série naplňuje i název "horror story" (a více a lépe) a ve spojení s natáčením fiktivního televizního pořadu mi to opravdu neskutečně sedlo. Jsou tam i noví herci, takže Roanoke je po pěti sériích skutečně osvěžujícím dílkem i v tomto směru. První polovina byla naprosto úžasná (a kralovala jí Kathy "I'm a Butcher" Bates), jenomže pak přišla polovina druhá (kterou jsem nečekal) a která mě bavila ještě víc a možná byla i mnohem lepší. Takže co se týče Roanoke jsem maximálně spokojen po všech stránkách a nadšen, jak moc to předčilo má očekávání. Tahle změna stylu celému seriálu nesutečně prospěla a já bych se vůbec nezlobil, kdyby jsme v podobném duchu dostali i nějakou další sérii. Roanoke si tu modrou barvu nezaslouží. Za mě 100%. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Máme tu nejkratší a s přehledem taky nejlevnější sérii. Nejlevnější, protože všech deset dílů se odehrává skoro výhradně v a) lese, b) rozpadajícím se baráku, c) zaplivané farmičce. Asi nedá moc práce představit si, že nekonečné vraždění ve třech lokacích není zrovna dostatečný materiál pro deset dílů seriálu. Věru není a druhá polovina série patří k tomu nejotravnějšímu, co jsem nejen v rámci žánru viděla. Za tu umanutost, s jakou scénáristi přivádění další a další postavy na porážku pod těmi nejdebilnějšími záminkami, byste jim občas přáli ten kůl do řiti. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šiesta séria mala skončiť piatou epizódou a všetko by bolo v poriadku. Aj keď rozprávanie príbehu formou dokumentu v prvej polovici trochu vadilo, od šiestej časti sa to točilo ako reality show a súdiac aj podľa reakcií ďalších užívateľov tento pokus nepadol na úrodnú pôdu a väčšinu divákov sklamal. Mäsiarka a jej angličtina, svojský Pookovci či Shelby, Matt a Lee vydali zo seba v prvej polovici maximum a tam to mohlo skončiť. Jednoznačne ide o najslabšiu sériu AHS. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (6)

  • Postavou Lany Winters (Sarah Paulson) v poslednej časti šiestej série Roanoke (2016) prepojili tvorcovia dej s druhou sériou Útočisko (2012). Zároveň sa jedná o ďalšiu dvoj rolu tejto herečky po udalostiach v piatej sérii Hotel (2015). (BlackTom)
  • Kolonie Roanoke opravdu existovala a šlo o první pokus Anglie o vytvoření stálé kolonie v Americe. Správcem kolonie byl opravdu John White a jeho žena se opravdu jmenovala Tomasyn, neměl však syna, ale dceru. Kolonie byla za dosud neznámých okolností opuštěna roku 1590, podle některých názorů se její členové přesunuli jinam, podle jiných byli zmasakrováni původním obyvatelstvem. (gamemaCZ)
  • Série se začala natáčet 6. července 2016 v Kalifornii (Santa Clarita). (Varan)

Reklama

Reklama