Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (283)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu pôjde najmä o to, či vám tieto dve mená vôbec niečo hovoria. Ak áno, tak buď ste túto dobu zažili alebo tenis radi máte, ale o Borgovi a McEnroeovi ste veľa počuli a tak trochu ľutujete, že ste ich dobu nezažili. Ale zase tu boli potom divoch Agassi so slušňákom Samprasom a dnes je to tiež bohaté. Metz sa so scenáristom snažili nachádzať paralely v povahách týchto dvoch géniov tenisových dvorcov a ukázať, že až zase taký veľký rozdiel medzi nimi nebol. Vyzerá to viac založené na realite, ako napríklad Rivali, len tu trochu chýba skutočný konflikt. Osobne mi vypadlo z pamäte, ako tento zápas skončil a pokiaľ to neviete a film chcete vidieť, tak si to nezisťujte. Casting je typologicky veľmi presný. Ako tenisový fanúšik (pasívny aj aktívny) som si film skutočne užil. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Bezvýhradně přijímám tohle sportovní životopisné drama o dvou nepřehlédnutelných velikánech bílého sportu, neb jsem z těch kluků měla při tom strhujícím utkání v roce 1980 husí kůži.. Nahlédnutí do jejich nitra, dětství a začátků je moc pěkně zpracované.. Poklona tvůrcům, povedlo se jim to po všech stránkách.. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tenis není sport, který bych vyloženě vyhledával, ale pokud se na něj mohu pasivně podívat, proč ne. Přece jen, doba Borga a McEnroa je trochu mimo mě, jsem ještě ani nebyl na světě, ale takhle podaný film o dvou osobnostech tenisu se mi hodně zamlouval a do poslední minuty jsem sledoval s napětím, jak to vlastně dopadne. Herecky výborné, ale i režijně. ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si zavzpomínal na dětství, když jsem pilně sledoval zápasy tenisového bouřliváka a magora Johna McEnroa, který byl ovšem talent od Boha a dodnes odborníci tvrdí, že měl nejlepší cit pro úder a patřil a patří mezi absolutně nejlepší tenisty historie. Björna Borga už jsem na kurtech nezažil, protože skončil příliš brzy (v 26 letech) a tudíž jsem ani neviděl finále Wimbledonu v roce 1980. Tímhle skvělým filmem jsem si obě ikony tohoto sportu připomněl a v závěru mi i slza ukápla, byť byl film důsledně natočen bez zbytečných nánosů patosu, což je jinak ve sportovních dramatech poměrně častým jevem (naštěstí to není hollywoodská produkce :) ). Spíše než o tenise je snímek věnován životu a charakterům obou géniů, který by se dal pejorativně nazvat "autista vs. neurotik". Debutant z Dánska Janus Metz natočil strhující, nepovrchní drama i pro ty diváky, kteří neví, co je to tie-break. Herci jsou skvěle vybraní i fyziognomicky, navíc šli oba až na dřeň. A jak vůbec nemusím Shiu LaBeoufa, tak z jeho převtělení se do "Big Maca" jsem nadšený. Bravo a dávám pět! :-) https://www.youtube.com/watch?v=nFeLpTjH2pk ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Tenis mám rád, hodně rád. A podívat se na takové zajímavé a v závěru hodně strhující sportovní drama, bylo pro mě potěšením i zážitkem. Dvě tak odlišné osobnosti, které se střetnou v epické bitvě. Výborně zahrané, u McEnroea můžeme konstatovat - "Magor hraje magora"... A Stellan Skarsgard nezůstává ve stínu jako důležitá postava ze zákulisí. Trochu kousavě mě napadá, že by nebylo od věci natočit třeba Connors vs. McEnroe... Tady jsme spatřili pouze náznak, to by mohla být ta pravá řežba. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Mladého Björna Borga si zahrál Björnův skutečný syn Leo Borg. Ten si pak zahrál v roce 2019 ve wimbledonské juniorce. (Chevees)
  • Film se natáčel v Göteborgu, Londýně, Monaku a Praze. (Zlatohlávek)
  • Písnička, která hraje v 17. minutě, je „The Big Beat“ od Billyho Squiera. Na večírku hraje „Call me“ od Blondie. Ve 49. minutě hraje „Devil's Gun“ od C.J. & Co. V 53. minutě hraje „Lets Swing“ od Paola Zavalloneho. (Duoscop)

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama