Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (283)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Škoda, že za filmem stojí tvůrci ze Skandinávie. Sice se snažili popsat život jak Borga, tak McEnroea, což se jim v podstatě i podařilo, ale stejně dali přednost Borgovi. A to je hrozná škoda, protože Borg je tady prezentovaný jako bezemotivní a soustředící se robot, který na kurtu předvádí zázraky. Postava McEnroea mi přišla několikanásobně zajímavější a v první půlce filmu to bylo sakra znát. Jakmile ale začal tenisový zápas století, tak jsem veškeré to předchozí představení obou tenistů pochopil do puntíku a užíval si neuvěřitelně precizně zvládnutý zápas, na který byla radost koukat. Závěr mě pak dodělal totálně a utvrdil mě v tom, že tahle jednohubka není úplně marná, jak na mě ze začátku působila. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tenisový drama vyniká herecky (překvapení Gudnason) a přesto, že není podáno nijak lineárně polopaticky, i skrze změť střípků životů obou rivalů buduje momentum finále poctivě, "one point at a time", a že to pak má hodně slušný koule v napětí. Ten psychologický tlak ze všech stran X tah na vítězství je obdivuhodný, letištní tečka pak vyloženě pohladí. Zatímco RUSH jsem komplet zapomněl, tady to mi utkví lépe. Spolu s komediálnější I, TONYA druhá (s NAGANO TAPES třetí) sportovní pecka letošní zimy. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dva tenisoví giganti a legendy se spolu utkávají pod režijní taktovkou Januse Metze. Brilantně obsazený i natočený snímek zpracovává osobnosti obou tenistů i jejich zápasy. Nejvíce pozornosti je zaměřeno na postavu Borga v decentním podání Sverrira Gudnasona. Björn Borg působí se svým chladným projevem, jakoby snad ani nebyl schopen jakýchkoliv emocí a citů. On je má však pevně pod kontrolou a v jeho očích a mimice lze v jemných náznacích číst, co se asi odehrává uvnitř. John McEnroe je oproti němu drzý bouřlivák a rebel výbušné povahy, který pro urážku a sprosté slovo nejde daleko. Oni věděli, proč do této role obsadit Shiu:) Ten zde exceluje a je velká škoda, že mu nebylo dopřáno stejné pozornosti jako severskému blonďákovi. Snímek disponuje výbornou hudební stránkou a retro vizuálem. Třeba někdy bude natočen i životopisný film s názvem Roger vs. Rafa:) "Buď jako papiňák a nic nevypusť ven. Všechen ten vztek, strach a paniku dej do každého úderu." ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Strhující životopisný snímek, který svým originálním pojetím a atraktivním vyobrazením tenisových zápasů uchvátil i mne, člověka, jenž si celý život myslí, že tenis je absolutní nuda. Snímek Borg/McEnroe primárně těží z faktu, z něhož čerpal i Ron Howard ve filmu "Rush". Totiž z onoho divokého rivalství, které oba oponenty přivede až na pokraj vlastních sil, aby si později uvědomili své chyby a stali se nejlepšími přáteli. Rovněž musím ocenit i "severský" styl, do něhož je celý film zahalen, což ve výsledku působí mnohem uvěřitelnějším dojmem. Samozřejmě tento úspěch by nebyl takový bez skvělých hereckých výkonů Sverrira Gudnasona a Shiai LaBeoufa, jejichž výkon je v rámci mantinelů kurtu výborný a příjemně civilní zároveň. Borg/McEnroe je tedy výborným sportovním filmem, který se bez ostudy může zařadit k dalším filmům stejného či podobného žánru. Skvělá práce! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Podstatně lepší než nereálně vyhlížející Wibledon s Bettanym. Škoda že si Shia svého času pustil hodně pusu na špacír, protože herec je to nesmírně talentovaný a jeho McEnroe je správně šťavnatý hajzlík. Stejně jako u Rivalů jsme se dostali oběma hlavním hrdinům pěkně pod kůži a sledujeme jejich souboj. 65% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Viděl jsem to už před několika týdny ve Švédsku, kde měl film premiéru. Je to v pohodě. Ale Johnovu kritiku chápu, nemohli jsme u toho být, a tak je to pouhá fikce, nic jiného" říká o filmu Borg. [Zdroj: Aktuálně.cz] (Martrix)
  • Hercov trénovali bývali fínski tenisti Jarkko Nieminen a Veli Paloheimo. (zajo91)

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama