Reklama

Reklama

VOD (1)

Když všichni jsou prohnilí, je pro ně zločin jediná naděje na změnu. Lupič-gentleman německého původu, známý jako Doktor, se specializuje na vloupání ve velkém stylu. Po návratu z vězení hodlá se svojí bandou uskutečnit loupež v hodnotě jednoho milionu dolarů. Brilantní plán se jim podaří uskutečnit. Udržet uloupené peníze v tajnosti je mnohem těžší úkol. Členové bandy se snaží jeden druhého navzájem využívat a také za sebou zamést stopy... Kriminální film Johna Hustona je přepisem stejnojmenného detektivního příběhu spisovatele a scenáristy W. R. Burnetta. Jeho děj se odehrává v Chicagu ve 40. letech. Herec Sterling Hayden se představí v úloze lupiče Dixe Handleye, James Whitmore jako jeho zločinecký kolega Gus Minissi. V malinké roličce se v příběhu doslova mihne Marilyn Monroe, která ztvárnila roli Angely Phinleové. Hudbu k filmu napsal známý skladatel maďarského původu Miklós Rózsa. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

SgtPepper 

všechny recenze uživatele

Dost svižný a napínavý noir s Sterlingem Haydenem, kterého mám s každým dalším snímkem radši "Quit crying and get me some bourbon! " Čekal bych více hodnocení vzhledem k tomu, jak moc tehdy inspirovala Asfaltová džungle další filmové tvůrce. Plakát s Marilyn je vzhledem k tomu, jak dlouho stála před kamerou , srandovní. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Klasicky a velmi povedeny Noir s vdecnou strukturou typu - plan, naverbovani tymu, loupezny akt a nasledne konflikty a improvizace. Stylizaci, tematem i hlavnim hrdinou je to velmi podobne The Killing od Kubricka, na ktery to sice celou uroven ztraci, ale zase je tu Marilyn Monroe, i kdyz jen minimalne. 7/10 ()

Reklama

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Film je zhruba o tom, že z vězení je propuštěn věhlasný zločinec-gentleman německého původu, známý jako Doktor, který se specializuje na vloupání ve velkém stylu. Jedno takové naplánoval už před svým uvězněním a teď ho chce jenom uskutečnit a pak vyrazit užívat stáří do Mexika. Plán vypadá brilantně a tak pro něj Doktor sežene finanční podporu a najme i lidi, které potřebuje. Jenže ne všichni hrají s čistými kartami... Asfaltová džungle legendárního Johna Hustona je pokusem o realistický vhled do světa zločinců. A dá se říci, že pokusem velmi vydařeným. Je pravda, že bad guys se zde chovají možná příliš uhlazeně a ne všechny herecké výkony jsou aspoň mírně nadprůměrné - kdo zde však předvádí solidní práci je Sterling Hayden (šílený generál z Dr. Divnolásky), který hraje jednoho z hlavních hrdinů, nebo jeho kolega ztvárněný Jamesem Whitmorem. Na závěr ještě malé upozornění: kdo se těší na Marilyn Monroe, nesmí se během projekce pro nic shýbat pod sedadlo, jinak hrozí, že jí kompletně propásne - je na plátně totiž dohromady asi 40 sekund. A hraje jako vždy příšerně. Ale když jde o Marilyn - komu na tom sejde, no ne! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Asfaltovou džungli jsem zhlédl v rámci televizního cyklu noirových filmů, ačkoliv k typickému zástupci žánru má hodně daleko. Spíše jde o klasické heist movie s několika noirovými prvky. Počátkem 50. let šlo nejen v rámci žánru o zřejmý nadprůměr, dnes už vyčnívá jen několik čtyřhvězdičkových scén, jako je ta s gramofonovou deskou, kdy jediný song a krátké okouzlení dívčím půvabem rozhodne o dalším osudu jednoho velkého hráče. Nejlepší dojem jsem měl z postav zkorumpovaného požitkářského právníka Emmericha a prohnaného Doca, strůjce loupeže. Jejich představitelé se s rolemi popasovali znamenitě. Naopak Marilyn Monroe opakovaně dokazuje, že byla jen hezkou tvářičkou, za kterou scházel herecký kumšt. Největší prostor dostala bohužel sentimentální a melodramatická postava zlodějíčka Dixe, který se pokouší vrátit ke svým kořenům na farmě v Kentucky a pověsit zločinecké řemeslo na hřebík. Podle mého to není ku prospěchu věci, stejně jako závěrečný moralistní výstup vysoce postaveného policisty. Skutečný noir by byl mnohem cyničtější a místo slzopudné tragiky by pracoval s pocitem hořké deziluze. Co se ale Hustonovi povedlo výborně, je komplexní zachycení sociálních skupin, které se v té době podílely na americkém podsvětí - od řadových nýmandů přes zkorumpované policisty až k šéfům a postavám v pozadí. Celkový dojem: 65 %. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Film, který se přímo podílel na definici žánru heist, u mě ztratil ve své první třetině (kdy mě mírně uspal). Byl bych pro zrychlit fázi dealování financí, přesunul se k samotné vloupačce a snaze utéct s kořistí. Drama je to časem solidní, herecky a po stránce charisma bez výtek, ba naopak, v kontextu letošních událostí mě pobavilo poselství o nutnosti policejních strážců pořádku a bezpečí - byť jeden ze sta bude podmazaný :) "It’s a dark realisation, one that would drive film noir again and again thereafter: the desperate escape from a scenario where, even by chief of police’s own admission, the jungle wins." ()

Galerie (50)

Zajímavosti (19)

  • Strother Martin v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Dielo je istým priekopníkom, lebo ustanovilo naratívne konvencie tzv. caper filmu, teda subžánru kriminálneho filmu, ktorého centrom je odvážne zorganizovaná lúpež. Huston zaviedol štruktúru o troch dejstvách. V prvom sledujeme nábor lupičov, v druhom prípravu a samotnú lúpež. Vo finálnom dejstve dôsledky lúpeže, ktoré končia smrťou či potrestaním lúpežníkov, mnohokrát pod vplyvom ľudskej slabosti. (Biopler)
  • Cena: MFF Benátky 1950: nejlepší herec (Jaffe). [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama