Reklama

Reklama

Key Largo

  • USA Key Largo (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Venku řádí hurikán, to ale není nic ve srovnání s bouří, která zuří v hotelu na Key Largo. Schovává se tu sadistický gangster Johnny Rocco (Edward G. Robinson) a drží na mušce majitelku hotelu Noru Templeovou (Lauren Bacall), jejího invalidního tchána (Lionel Barrymore) a bývalého vojáka Franka McClouda (Humphrey Bogart). McCloud je jediný, kdo je schopen se agresivnímu Roccovi postavit, ale zdá se, že realita poválečného světa z něj vysála všechnu chuť bojovat. John Huston se podílel na scénáři a obratně režíroval adaptaci hry Maxwella Andersona z roku 1939, ozdobenou pozoruhodným oscarovým hereckým výkonem Claire Trevor v roli Roccovy dobrosrdečné opilecké milenky. V Hustonových rukou se toto drama stalo působivou, žhavou klasikou. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

movie 

všechny recenze uživatele

70% Možná sem měl jen příliš vysoké očekávání, ale myslím, že se dalo na dusné náladě ještě trošku přitlačit a vytěžit ještě víc na atmosféře. Celé to nepůsobí nijak moc děsivě a po celý průběh filmu se o ty tři moc nebojíte, i když je kolem partička mafiánů, nikdy to nepůsobí, že mají přiliš na mále. Místy je taky film trochu poplatný době (invalidní stařík pronáší úražky s neseriózní a naivistickou tváří, jako by se nechumelilo apod.). Dělalo se to dřív trochu jinak (pro srovnání třeba MYS HRŮZY o čtyřicet let později). Humphrey Bogart je nicméně skvělý po celou dobu a závěrečná sekvence při převozu na Kubu je dobrou parafárzí k MÍT A NEMÍT od Himingwaye. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Fandím spolupráci Johna Hustona a Humphreyho Bogarta, ale zde se až příliš projevuje skutečnost, že jde jen o pro film adaptovanou divadelní hru. Skoro bych řekl, že se zde Bogart mírně vytrácí vedle mafiánského Edwarda G. Robinsona. Ale přes to všechno nadprůměrný film, s nímž se hodinku a půl divák pobaví. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Bezchybná a živá režie velkého Johna Hustona, starý harcovník Karl Freund za kamerou, veterán muzicírování Max Steiner podepsaný pod hudební kulisou, Humprey Bogart jako okolnostmi políčkovaný válečný veterán, E. G. Robinson jako odpudivý gangster s prohnilostí zarostlou pod kůží, úžasně přirozená Lauren Bacall v roli dcerky zmrzačeného hoteliéra, hurikánem odříznutý hotel, který se tak promění v nedobrovolný Alcatraz, šťavnatá tropická atmosféra, napětí lascivně zvoucí k nakrájení na tenké plátky a přesahová problematika soužití původních obyvatel s bílými muži... - mohl z této množiny motivů a památných jmen vzejít špatný film? Odpověď: Ani náhodou. Key Largo rozhodně předčilo všechna má očekávání do něj investovaná. Zvláště tím, že jsem namísto klasického "městského" noiru vycházejícího z literární hard-boiled školy pánů Chandlera, Caina a spol. dostal nápaditě vybalancovanou souhru s metodikou mob movies. Poklona, Johne. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Mrazivý, mistrně stavěný noir, jenž graduje v jedné místnosti, odříznuté od světa zuřícím hurikánem. Bogart jako hrdina z nutnosti, jenž si svým "posláním" minimálně zpočátku není zcela jist a především jeho naprosto rozkošný protihráč Edward G. Robinson ve zcela uhrančivé roli bezskrupulózního mafiána. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Key Largo doplácí na jednu jedinou, zato však velmi podstatnou věc - slabý scénář. Pomalejší úvod slibuje přípravu na dusnou a napínavou podívanou, bohužel se ale příběh líně vleče bez nějakých nepředvídatelných zvratů až k naprosto obyčejnému a nezajímavému konci. Mysleli to snad tvůrci scénáře (John Huston a Richard Brooks) vážně, nebo byli jenom spoutáni okovy patetické divadelní předlohy? Nevím, a radši to ani nechci zjišťovat. V tomhle stínu se pak ztrácí herecké výkony - zejména gangster Edwarda G. Robinsona - a nápaditá režijní práce mistra Johna Hustona. Škoda, ten blížící se hurikán sliboval mnohé... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • Štvrtý a posledný film, kde hrali Humphrey Bogart a Lauren Bacall pár. Piaty film bol plánovaný na neskôr, ale Bogart zomrel skôr ako sa stihol natočiť. (fishki)
  • V scéne v prístave, keď prichádza hurikán, si je možné všimnúť, ako sú Norine (Lauren Bacall) vlasy a konáre stromov v popredí bičované vetrom, palma v pozadí sa však ani nepohne. (beso74)
  • Postava Gaye Dawn (Claire Trevor) bola vytvorená na základe skutočnej Gay Orlovovej, priateľke známeho mafiána Lucky Luciana, údajne zastrelenej nemeckou popravnou čatou. (fishki)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama