Reklama

Reklama

Key Largo

  • USA Key Largo (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Venku řádí hurikán, to ale není nic ve srovnání s bouří, která zuří v hotelu na Key Largo. Schovává se tu sadistický gangster Johnny Rocco (Edward G. Robinson) a drží na mušce majitelku hotelu Noru Templeovou (Lauren Bacall), jejího invalidního tchána (Lionel Barrymore) a bývalého vojáka Franka McClouda (Humphrey Bogart). McCloud je jediný, kdo je schopen se agresivnímu Roccovi postavit, ale zdá se, že realita poválečného světa z něj vysála všechnu chuť bojovat. John Huston se podílel na scénáři a obratně režíroval adaptaci hry Maxwella Andersona z roku 1939, ozdobenou pozoruhodným oscarovým hereckým výkonem Claire Trevor v roli Roccovy dobrosrdečné opilecké milenky. V Hustonových rukou se toto drama stalo působivou, žhavou klasikou. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Key Largo je výborné drama ve starém stylu. Znalce potěší řada narážek na různé hollywoodské klasiky - např. hlavního padoucha mafiána Rocca (!) hraje Edward G. Robinson (!), který o sobě prohlašuje, že byl svého času v Americe znám jako veřejný nepřítel (!)... Ale to je spíš třešnička na dortu. Podstatné jsou skvělé herecké výkony, sympatický a tradičně cynický Bogart, krásná a osudová Bacall - a vůbec všechno jak má být. Určitě jeden z nejlepších filmů Johna Hustona! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce obsadenie a dráma plná thrillerového napätia. Divadelné prostredie, ktorého dominanciou sú skvele napísané postavy. Bogard dominuje, a aj keď jeho postava toho veľa nenahovorí, práve ona je nosným pilierom tohto filmu, ktorý má veľkú výpovednú hodnotu. Na druhej strane Edward G. Robinson ako stelesnený gangster odviedol skvelú prácu. Navyše pamätná scéna, kde je Lionel Barrymore (v skutočnosti) pripútaný na vozík a pod nátlakom emócií a hnevu sa snaží prekaziť zlé úmysly líderovi gangu Roccovi je skutočne veľmi emotívna. Veľa súvislostí, ktoré robia tento film niečím viac si dnešný divák neuvedomí, ale to nevadí. Aj tak dostane skvelý film s kvalitnou réžiou, dobrým príbehom a plným charizmatických hercov. 85%. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Key Largo je film, po ktorom ma asi nejaký čas bude v mojich nočných morách strašiť tvár Edwarda Robinsona. Skoro sa ani nechce veriť, že občas so svojim výzorom dokázal vytvoriť aj "normálnu" postavu. Pozrieť si film v kine, nikto by ma nepresvedčil, že vonku nezúri hurikán a že nie som na nejakom zabudnutom karibskom ostrovčeku. Tých dialógov bolo v interiéroch hotela možno až príliš, zmena prostredia tak nastala v ten pravý čas. Netušil som, ako z toho Frank dokáže vyviaznuť, ale scenár si s jeho zapeklitou situáciou podaril obstojne. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kdyby John Huston přitlačil víc na pilu, dostavil by se možná stejný efekt jako u jeho předešlého filmu Poklad na Sierra Madre. Motiv "vězněm ve vlastním domě" s mafií na krku a živelnou pohromou nad hlavou skýtal dramatičtější průběh. Frank (Bogart) si napřed nechce pálit prsty, pak se vybičuje k činu, mě ale chyběl v jeho chování razantnější zlom, taky záporák se mi nelíbil, byl fyzicky příliš "ekl" a to je chyba, protože i záporák má být aspoň trochu charizmatický. To jsou jen kosmetické chybičky, protože film je to jinak výborný. Co však zaslouží pětihvězdičkové uznání, je výkon Claire Trevor v roli mafiánské děvky. ()

movie 

všechny recenze uživatele

70% Možná sem měl jen příliš vysoké očekávání, ale myslím, že se dalo na dusné náladě ještě trošku přitlačit a vytěžit ještě víc na atmosféře. Celé to nepůsobí nijak moc děsivě a po celý průběh filmu se o ty tři moc nebojíte, i když je kolem partička mafiánů, nikdy to nepůsobí, že mají přiliš na mále. Místy je taky film trochu poplatný době (invalidní stařík pronáší úražky s neseriózní a naivistickou tváří, jako by se nechumelilo apod.). Dělalo se to dřív trochu jinak (pro srovnání třeba MYS HRŮZY o čtyřicet let později). Humphrey Bogart je nicméně skvělý po celou dobu a závěrečná sekvence při převozu na Kubu je dobrou parafárzí k MÍT A NEMÍT od Himingwaye. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • Hlavný hrdina Frank McCloud (Humphrey Bogart) opisuje Nore (Lauren Bacall) bitku pri San Pietro v Taliansku, ktorej sa zúčastnil aj jej nebohý manžel. Režisér a spoluscenárista John Huston mal s touto bitkou osobnú skúsenosť, pre potreby americkej armády vytvoril dokumentárny film s názvom San Pietro (1945). (beso74)
  • V scéne v prístave, keď prichádza hurikán, si je možné všimnúť, ako sú Norine (Lauren Bacall) vlasy a konáre stromov v popredí bičované vetrom, palma v pozadí sa však ani nepohne. (beso74)
  • Lionel Barrymore v čase natáčania filmu trpel pokročilou artritídou (viditeľné na prstoch rúk) a bol skutočne priviazaný k vozíčku. Z tohto dôvodu má scéna, keď starý pán Temple v hneve vstáva z vozíka a pri snahe napadnúť nenávideného gangstra padá na zem, veľmi silný emotívny náboj. (beso74)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama