Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (243)

Lavran 

všechny recenze uživatele

Vážně jsem nestačil žasnout, kolik se toho v celém filmu stačilo udít, a jak jsem si celé sledování užil. Sokol je neskutečně energický, zábavný, nestárnoucí a skvěle natočený noir, kterému se nevyhnul jen jediný nepříjemný neduh - rozpliznutí tempa v poslední osvětlovací části, kde se celý příběh zvrhne v nemilé konverzační melodrama. Ale, i když si tuhle drobnost odmyslím, pořád mi vychází filmová lahůdka první jakosti, jejíž výživná hodnota je k nezaplacení. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

"The stuff that dreams are made of”. Noir klasika nebojící se konverzace, kde cynické soukromé očko věčně zahalené v cigaretovém dýmu, pragmaticky jedná podle počtu zelených papírku dosazených do rovnice. Pro tyto role byl Bogart stvořen. Doporučuji nepřehlédnout výkon filmového debutanta pokročilého věku S.Greenstreeta v roli tlouštíka, sžíraného okřídlenou maltézskou obsesí. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

V poslední době vidím až nezdravě velké množství nadprůměrných filmů, ke kterým Maltézský sokol bezesporu patří. Poprvé jsem měl možnost okusit herecký um Humphrey Bogarta a musím se přidat k jeho obdivovatelům. Tak charakterních herců je nedostatek. V sokolovi se mu vyrovná pouze představitel Joel Caira. Po Sladké vůni úspěchu jsem byl noirem nadšen a po Maltézském sokolovi mé nadšení neklesá. I když přeci jen Sladká vůně nasadila laťku opravdu vysoko a Maltézský sokol se na ní horko těžko dotahoval. Nakonec tedy o chlup nedosáhnul, ale zážitek to byl intenzivní a s ohledem na dobu vzniku poměrně dramatický. Slušné čyři hvězdičky celkem přesně vyjadřují mou spokojenost. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Charismatický Humphrey Bogart v roli soukromého detektiva, Mary Astor coby jeho femme fatale, jeden z prvních filmů noir. Nicméně napětí trochu vázne a zub času si také vybral již svou daň. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Povedená "noriovka" o soukromém detektivovi, který pátra po vrazích svého parťáka a přitom hledá tajemný předmět v podobě sošky sokola. Film má slušné tempo a i když se v druhé půlce smrsne na běhání z kanceláře do hotelového pokoje, kde probíhají dlouhé monology, nechybí mu napětí a Humphrey Bohart je zde za správného drsňáka. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (52)

  • Podle Amerického filmového institutu 6. nejlepší film v žánru "Mysteriózní" (2008). (džanik)
  • Oba sokoli použití při natáčení přišli produkci se vším všudy na méně než 700 dolarů. (džanik)
  • V jedné ze scén slídí Same Spade (Humphrey Bogart) po San Franciscu, avšak ve chvíli, kdy za ním vzplane loď La Paloma, objeví se v pozadí tabule „Prístav Los Angeles.“ (Hans.)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama