Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Mám rád starou filmařinu, protože je je to poctivé rukodělné řemeslo. Nemám rád novodobou filmařinu, která s řemeslem mnoho společného nemá. Poctivý film, pravda. Jediné, co bych snad vytknul, jsou tu a tam příliš patetické proslovy a nevyváženost v zaostřování na jednotlivé postavy. Ale to jen tak pod čarou. Jinak parádní dobrodružný film, který se nevyhýbá i hlubším myšlenkám, čehož se novodobé patlaniny hrůzyplně děsí. Gregory Peck fantastický - fanatický. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Na rok 1956 skvelé efekty mixnuté zo zábermi skutočnej lode. Vidieť že ide o veľkofilm dotovaný pekným balíkom peňazí. Záživné, nenaivné a obsahujúce trocha filozofie. Je zaujímavé že 2/3 scén boli natočené v štúdiu. A veru mnoho s nich vyzerá akoby boli točené na šírom mori. Sem tam bolo pár prehnaných scén. Ako Moby Dick skákajúci v mori ako srnka či očividná hra za plátnom kde sa tvorcovia pokúšali herca rovnako osvetliť ako okolitý obraz takže to ešte viac bilo do očí. Ale ináč ide o skutočný filmový klenot. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jenom dvě verze Moby dicka a můžu říct že tohle byla fakt paráda. Peck je vážně ve své roli démonickej a ostatní herci v čele s tím kdo hrál toho Queenquega tak neměly chybu. Parádní efekty a hlavně atmosféra film jenom podtrhly. Huston tohle natočil fakt parádně. A z lovu velryb mi běhal nepříjemný mráz po zádech. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když v polovině 19. století Melville vydal román Moby Dick, ve vzácné shodě ho odmítla kritika i čtenáři. Podobenství o zpupnosti lovce - kořistníka, který v honbě za pomstou ztratí pud sebezáchovy do té míry, že způsobí záhubu své lodi a celé posádky, se střetl s technooptimismem příslušníků euroamerické civilizace, kde právě vítězilo pojetí lidstva coby "dobyvatele přírody". Dnes je mimochodem román takřka nepoužitelný, protože Melville ho zaplnil spoustou symbolů spojených s mytologií, křesťanskou vírou a nejrůznějšími odkazy na pasáže z Bible, které hrají v příběhu důležitou roli, a v dnešních sekulárních časech už s nimi nedokážeme pracovat a symboliku dešifrovat. Pro Melvilla byl Moby Dick vlastně ztělesněním samotného Boha, a to je už našemu uvažování hodně vzdálené. Mimochodem není náhodou, že pokusů zfilmovat literární odkaz Melvilla je jako šafránu a právě Hustonova stařičká verze z ní vychází s přehledem jako nejpůsobivější. Kombinace dobrodružného příběhu, filozofické morality, romantizujícího héroismu a realistického popisu fungování života na velrybářské lodi se opravdu hodí spíš do dávno zašlých časů. Hustonovo zpracování se předlohy drží vcelku věrně a na poměry filmového průmyslu 50. let jde o ambiciózní a kvalitou vyčnívající dílo, takže snímek umožňuje zprostředkovat Melvillovy morální postoje i dnešnímu publiku. Technická stránka je pochopitelně poplatná své době a podepsala se především na finálním střetu s kytovcem, ale s tím soudný divák bude počítat. Pro Gregory Pecka šlo o velmi netypickou roli, zhostil se jí ale důstojně. Celkový dojem: 80 %. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Za tímto filmem od začátku do konce stojí nepředstavitelné množství svárů, pří, dramat a hádek. Šlo především o to, kdo Melvillovu látku vůbec zfilmuje. Ze sporu mezi Hustonem a Wellesem vyšel pochopitelně vítězně Huston, avšak Welles se rozhodně neurazil a vedle toho, že připravil vlastní divadelní adaptaci, ucházel se spolu s Hustonovým otcem Walterem Hustonem o roli kapitána Achaba. To, že synem protěžovaný Walter neuspěl, se odrazilo do obrovské nechuti Hustona mladšího vůči Orsonovi, o němž se vyjádřil, že pro dvě velryby v jeho filmu není místo. Jak to nakonec dopadlo, víme všichni a myslím si, že můžeme být navýsost spokojeni jak s rolí Orsona Wellese, tak konečným kapitánem v podání démonického Gregory Pecka. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (32)

  • V dokumentu, který je přiložen k DVD k 30. výročí filmu Čelisti (1975), režisér Steven Spielberg uvádí, že jeho původním záměrem bylo představit postavu Quinta (Robert Shaw) podobnou Achabovi tak, že ho ukáže při sledování verze filmu z roku 1956 a vysměje se nepřesnostem, které v ní byly. Povolení k použití záběrů z původního filmu však odmítl Gregory Peck (Achab), protože mu jeho výkon vadil. (classic)
  • Ve městě Youghal je veřejný dům, který se původně jmenoval Linehan's a v té době patřil Paddymu Linehanovi, jehož exteriér se objevuje ve filmu. Linehan jej krátce po natáčení přejmenoval na Moby Dick's. Stále ho vlastní a provozuje rodina Linehanových a může se pochlubit pěknou sbírkou fotografií herců a štábu pořízených během natáčení filmu. Gregory Peck (Achab) také baru daroval svou rekvizitu velrybí nohy, která je zde stále vystavena. John Huston v baru plánoval každý natáčecí den a herci a štáb jej navštěvovali i v noci. Youghalský maják z devatenáctého století se objevuje také ve scéně, kdy loď Pequod vyplouvá na moře (při západu slunce) na své osudové plavbě. (classic)
  • Když se John Houston poprvé setkal s Rayem Bradburym, aby se dohodli na psaní scénáře, Bradbury mu sdělil: „Nikdy jsem neměl sílu tuhle proklatost dočíst.“ Houston mu dal jeden výtisk a řekl: „Jdi domů a přečti aspoň tolik, co zvládneš. (c.tucker)

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama