Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

RHK 

všechny recenze uživatele

Kázání o Jonášovi v kapli námořníkům je fantastické, vlastní velrybářská plavba na Achabově lodi Pequod už ne tolik. Gregory Peck v roli kapitána Achaba měl pořádnou šlehu - údajně od blesku. A svou posedlostí po pomstě působil i dost strašidelně, na rozdíl od bílého Moby Dicka, který připomínal spíše ponorku. Trailer: http://www.sms.cz/film/bila_velryba-1956/ukazka ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal tenhle příběh o velké bílé velrybě zvané Moby Dick podle knižní předlohy Hermana Melvilla. Díky diskuzi VRK a Letnímu dabingovému speciálu jehož je tento film součástí jsem se konečně dokopal k tomuto filmovému zpracování v němž exceluje Gregory Peck v roli kapitána Achaba. Příběh o bolesti, vytrvalosti, odhodlání a hlavně pomstě ve kterém může být jen jeden vítěz. Pěkné 4hvězdy ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tento snímek jsem dlouho odkládala, měla jsem obavy vidět Gregoryho Pecka v roli kapitána Achaba, tato postava mi byla odmala odporná... Zmýlila jsem se, moje chyba, Gregory Peck je fantastický, zahrál toho zjizveného a pomstou posedlého muže bravurně.. Drama je to působivé a ve finále strhující, příběh všeobecně známý asi netřeba komentovat.. Pochvalu jistě zaslouží i přiblížení života na velrybářské lodi, to se jen tak někde nevidí, klobouček.. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zdařilá adaptace notoricky známého příběhu o posedlosti pomstou a pobláznění šíleným cílem, která ale pro mě selhává v tom stejném, jako spousta jiných klasik hollywoodského filmu 50.let. Beru, že to má řemeslně dost do sebe, že se herci své role snaží podat co nejlíp, že to umí fungovat a zapůsobit, ale subjektivně z toho ve mě zůstane málo a časem si nedokážu vzpomenout na nic specifičtějšího. Dopadla tak u mě Tramvaj do stanice Touha, hrozí to i Bílé velrybě, ale pravdu ukáže až čas. Nějak se u těchto filmů nedokážu přenést přes průhlednou plánovanost výstavby scén a ačkoli vím, kde má být jaký efekt na diváka, mít ho nedokážu. A ještě horší je, když je to podle divadelní nebo knižní předlohy, protože se pak do výsledku dostává až moc divadelních/knižních prvků. Chvíli tu všichni mluví opravdu až moc knižně, zvlášť Achab, když se snaží mít hlubší promluvu. Pozitivní ale je, že jak mi to zpočátku vadilo víc než obvykle, tak s nastupující posedlostí kapitána Achaba a nešťastnou důvěrou jeho posádky mi to celé konečně sedlo a začalo to na mě působit. Sice pořád ne tak silně, abych aspoň z druhé půlky filmu byl nadšený, ale podstatné je, že jsem se do toho konečně dostal. Ale je to možná i tím, že příběhy o posedlosti pomstou s drastickými konci mám rád - ne, že bych nutně vyžadoval depkoidní konec, ale prohra nad sebou samým do nich pasuje víc, nehledě na to, že i poučení tak víc funguje. Zkouška časem u mě bude nejspíš důležitá, ale zatím vcelku spokojený, mírný nadprůměr. Slabé 4* ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Pověstná Hustonova věrnost literárnímu předobrazu v praxi.  Temný dobrodružný román Hermana Melvilla o smyslu lidského života nemohl být na filmové plátno asi převeden lépe.  Ačkoliv jsem se trochu obával papírem šustících proklamací zejména kapitána Achaba, tak nebylo proč. Gregory Peck s hlasem našeho Jiřího Adamíry dal Achabovi lidsky uvěřitelnou tvář člověka, který v pomstě viděl naplnění svého života nebo spíš vylití poháru plného bolesti. Achab ani tak netoužil po vítězství jako zejména po smíření se sama se sebou. Filmařsky není co vytýkat a technicky na svou dobu dokonalé a triky neurazí ani dnes. Sledovat pak příběh v kontextu současného (ideálního) vztahu člověka k přírodě nelze, nejste-li se schopni od toho oprostit, raději se na Bílou velrybu nedívejte.  "Našim úkolem je zabíjet velryby a přinést tak do lidských obydlí světlo" (Čtyři, poněvadž dokonale oprostit jsem se taky při pohledu na "heroické vraždění" velryb nedokázal..) ()

Galerie (53)

Zajímavosti (32)

  • Ve městě Youghal je hostinec, který se původně jmenoval Linehan's a v té době patřil Paddymu Linehanovi, jehož exteriér se objevuje ve filmu. Linehan jej krátce po natáčení přejmenoval na Moby Dick's. Stále ho vlastní a provozuje rodina Linehanových a může se pochlubit pěknou sbírkou fotografií herců a štábu pořízených během natáčení filmu. Gregory Peck (Achab) také baru daroval svou rekvizitu velrybí nohy, která je zde stále vystavena. John Huston v baru plánoval každý natáčecí den a herci a štáb jej navštěvovali i v noci. Youghalský maják z devatenáctého století se objevuje také ve scéně, kdy loď Pequod vyplouvá na moře (při západu slunce) na své osudové plavbě. (classic)
  • Místní irská vláda Johna Hustona jako poděkování jmenovala svobodným pánem města Youghal. Městská přístavní nádrž nahradila přístav v New Bedfordu. Výroba vyžadovala, aby místní řemeslníci ručně bagrovali přístav, vztyčovali fasády nad pobřežními budovami, aby připomínaly New Bedford z 19. století, a oblékali telefonní sloupy do plátna, aby vypadaly jako lodní stěžně. V létě 1954 se do Youghalu sjelo téměř dvacet tisíc lidí, aby sledovali natáčení, přičemž komparzistky hrály manželky a dcery posádky, které mávaly odplouvající lodi. Produkce přivezla mužské komparzisty z Corku, protože v Youghalu nebyl dostatek vousatých mužů. (classic)
  • Film byl natočen na barevné negativy Eastman Color a následně byl vytištěn barvotiskovým procesem Technicolor. Aby se dosáhlo vizuálního efektu připomínajícího staré velrybářské tisky, byl na barevný tisk nanesen polotónový šedý tisk. Mnoho exteriérových scén odehrávajících se v New Bedfordu bylo natočeno na místě v Youghalu, Co. Cork v Irsku. Huston údajně hledal „přístav, který se za sto let nezměnil“, a tak si město vybral z užšího seznamu, který zahrnoval Wicklow, Arklow a Kinsale. (classic)

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama