Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charlie Partana, kmotřenec mafiánského vůdce, je nájemný vrah, který je zvyklý "odstraňovat všechny potíže rodiny Prizziů". Na rodinné svatbě se zamiluje do krásné Irene. Krátce poté dostane Charlie za úkol zlikvidovat pokladníka Maxe Hellera, který zpronevěřil mafiánské rodině Prizziů více než 700 000 dolarů. Zastřelí ho v garáži jeho domu a pak čeká na paní Hellerovou. Překvapeně zjistí, že je to Irene, která ho přesvědčí, aby ji nezabíjel. Charlie však musí najít chybějící peníze. Idylka zamilovaného muže skončí ve chvíli, když zjistí, že Irene, se kterou se oženil, je jeho kolegyní z branže. A když mají později zabít jeden druhého, je to už hotová manželská krize... (TV Nova)

(více)

Recenze (173)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Poněkud netradiční gangsterka s Jackem Nicholsonem. Ten hraje člena mafiánské rodiny, který dělá, co se mu řekne. Vše se změní ve chvíli, kdy potká Irene. Ta kupodivu taky nemá problém si zašpinit ruce, a proto jim to klape. Pak je ale doženou hříchy z minulosti a oba čelí před nepříjemnou volbou mezi rodinou a svým partnerem. Líbily se mi některé zvraty, které byly docela nečekané. Prostředí mafie je dost drsné a Kathleen Turner to tu vážně sekne. "Rodina má přednost." ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Aj táto zvláštna mafiánska žánrová zmeska doplatila jednou hviezdičkou na opakované zhliadnutie po dlhšom časovom odstupe. Nemohol som oceniť dielo starnúceho Johna Hustona, neoslnili ma známi herci a dojem kazil aj nevydarený dabing. Jack Nicholsom to s predvádzaním palety svojich démonických pohľadov na začiatku filmu prehnal až do nechcene dementného výrazu. A tak ma najviac zaujala antireklama na tabakové výrobky v podaní asi 40 kilového Williama Hickeyho, ktorý napriek tomu, že v čase nakrúcania nemal ani 60 rokov, zahral vierohodne hlavu rodiny s pokrčenou tvárou, ale obstojne fungujúcim mozgom. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Siciliáni Ira do rodiny zkrátka nikdy nepřijmou.. Zkušený stařec Huston hodlal nabídnout odlehčený pohled na specifické "rodinné hodnoty", ale právě onu potřebnou lehkost, i díky dějové překombinovanosti, do svého snímku bohužel nevnesl. Po hříchu tak zůstal jedinou zajímavou věcí (po ukázkové harpyji A.Huston) ten červený bourák 1980 Excalibur Series IV Phaeton, neboť přehrávající Jack mi chvílemi připadal, že si bez bílého líčidla odskočil z Gothamu.. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem větší pecku. Jako karikaturu, melodrama, grotesku a hlavně oslavu cynismu film beru, opravdu daná kritéria splňoval. Ale nedal mi očekávané, já zůstanu u klasiky typu Kmotra. Chvílema mě bavily konverzačky, herecké obsazení, ale jinak jsem se nenašla v žádném výše uvedeném žánru. Vyšel mi chaotický čtyřmix, ve kterém jednotlivě chyběla hlavní zásada vyvážené chuti a následného požitku. Kdyby se Jackova rodina ubírala touto cestou - "Heller ho musel odkrouhnout, tudíž ty odkrouhneš Hellera." "Tak jo." - vypila bych celou flašku bez rozmýšlení a ještě bych žádala přídavek. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Charley Partanna (Jack Nicholson) zabíjí pro velkého Kmotra bez zbytečných otázek a ten ho za to má raději než vlastní děti. Zvláště když jedna z jeho dcer, rebelka Maerose, se (v rozporu s Rodinnými tradicemi) neprovdala a pochybně podniká na vlastní pěst v bytové architektuře. Maerose měla vždycky pro urostlého Charleyho slabost, proto Rodina doufá, že to bude právě on, kdo ji přivede zpět ke Svým. Ten se však zahleděl do očí docela jiné rebelky. Okouzlila ho krásná Polka Irene, která nemá s Rodinou nic společného. Pracuje jako finanční poradkyně a podle vozu, kterým jezdí, se dá usuzovat, že jí práce velmi dobře vynáší. Proč byla Irene pozvána na mafiánskou svatbu? Na to se Charley neptá a zcela propadne její nespoutané vášni. Když nedá na Kmotrovy rady a vztah s Irene neukončí, Rodina se rázem cítí znepokojena a zakročí. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (10)

  • Gangsterstý snímek měl velký úspěch a vyhrál po celém světě celkem 29 cen, přičemž byl na další 15 nominován. (Terva)

Reklama

Reklama