Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Objektivně vzato to možná pětihvězdičkovej film není, ale poctivá porce dobrodružství z dob, kdy chlap byl na plátně ještě nezpochybnitelně chlapem a jeho ješitnost byla považovaná za kladnou vlastnost, tomu se prostě nedá říct ne. Kupodivu Bogart tentokrát hraje vlastně největšího slabocha své kariéry. Už předtím hrál záporáky, ale vždycky chlápky s charakterem brusného papíru, kteří měli maximálně melancholickou náladu z toho, že budou zítra mrtví (Petrified Forrest). Je to tak trochu šok ho sledovat v téhle nové podobě. Nicméně trio herců je tak dobré, že by ani lepší být nemhlo. Tim Holt jako dobrák, který nad mamonem zvítězí a hlavně Walter Huston jako nevypočitatelný veterán, který neustále překvapuje roztodivnými vrtochy a výbuchy smíchu v těch nejnapjatějších chvílích - to je prostě brilantní trojka. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Relativne povedena story s prichuti westernu o zlate horecce plna spinavych homeless typku v cele s Humhprey Bogartem ve sve netypicke roli, kteremu se spusti neskutecne hystericka a stezi uveritelna paranoia, coz je nejvetsi minus. Spatne to neni, ale na zasadni westerny typu Once Upon a Time in The West, nebo Eastwood kousky to rozhodne nema. 6/10 ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Výborný dobrodružný snímek o závisti a chamtivosti. Dodnes působí svěžím dojmem a baví jednak díky překvapivě netriviálnímu scénáři a výtečné režii, jednak zásluhou kvalitních hereckých výkonů Waltera Hustona a zejména Humphreyho Bogarta, který je ve své roli v průběhu času čím dál tím víc odpudivý a zároveň pořád lidský. Škoda, že jsem ve Varech neměl příležitost zhlédnout více filmů z Hustonovy retrospektivy, protože velké plátno mu zatraceně sluší. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Někde jsem tu u někoho četl, jak bylo jednoduchý odhadnout konec. Jedině pokud věštíte z koule. Já myslím, že ani zdaleka není jasný, jak se rozhodne parta drsnejch chlapů, pokud u sebe mají 100000 dolarů ve zlatě. U někoho zvítězí peníze u jiného čest. Poměrně slušný film na to, že jsem čekal něco ve stylu Vinnetoua. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Precizní studie charakterů obyčejných lidí v situaci, která by rozeštvala možná i Pata a Mata. Jedinečné herecké výkony veterána Waltera Hustona, jehož energický zlatokop dokonale ztělesňuje pocity propuknuvší zlaté horečky, a legendy Humphreyho Bogarta, který snad poprvé vyměnil švihácký oblek a uhrančivý pohled za ošuntělý kabát a hrůzu nahánějící škleb člověka, kterému nalezený poklad zatemnil mozek a probudil v něm číhající zlo. John Huston diriguje své vrcholné dílo s precizností sobě vlastní, přičemž neopomíná zdůraznit tehdejší filmový trend plný westernových přestřelek a nečitelných hrdinů, a současně se ponořit hluboko do lidské duše a zkoumat její nejzákladnější přirozené aspekty. Výjimečný snímek, pro který je jedna projekce málo a který lze jen ztěží srovnat s něčím, co kdy americká knematografie vyprodukovala. 100% ()

Galerie (116)

Zajímavosti (38)

  • Film byl v roce 2007 zvolen Americkým filmovým institutem jako 38. nejlepší snímek všech dob. (džanik)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama