Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Lopic 

všechny recenze uživatele

Africká královna se mi taky hodně líbila, ale z dosud viděného je todle pro mě nejlepší Huston. Režijně i herecky na jedničku zvládnutý film. Bogart si za svůj výkon oskara určitě zasloužil, jeho přeměna z obyčejného chlapíka bez práce v po zlatu bažící hyenu byla fakt něco. Ale Walter Huston ani Tim Holt nijak nezaostávali, takže všehovšudy herecký koncert který doporučuju každému. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vysokokvalitny western. Na Hampry Bogarta /Key largo, Maltese Falcon/ nejdem vypisovat chvaly. Jo, jo - herecky bol samozrejme vyborny, ale vypisovat nanho chvaly sa mi zda jednak neobjektivne a jednak strasne buzerantske /ja viem, ja viem, dnes sa uz hovori moderne kul a gay/. Takze dokazem sa preniest cez mne nesympatickeho herca a dat tomu 100 % ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Poklad na Sierra Madre musel ve své době působit jako skvělá dobrodružná dráma. Dneska jsem se u pár scén pousmál a určité části bral s nadhledem (Bogartovo herectví je prostě charismatické a úsměvné zároveň). Na druhou stranu je i tak Madre Sierra na Poklad svižný film se zajímavým příběhem, ještě k tomu na svou dobu velmi dobře natočený. Další klasika odškrtnuta. 6/10 ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Právě jsem posnídal: chleba s máslem, játrovkou z cihly a pažitku; snídám venku ať je jak chce. Na prkénko přiletěly mouchy, jedna velká, druhá střední a třetí malá. Běhaly mezi zbylými kousky pažitky a s znechuceně jí odstrkovaly. Potom ta velká našla drobret játrovky a pustila se do ní, z druhé strany se do ní po chvíli pustila i střední. Třetí byla na místě malá, ale tu k hostině nepustily. Velká si dokonce vyhradila na odstrkování jednu nohu. Malá však byla neústupná a nakonec se protlačila až k soustu. Asi proto, že velká byla už odstrkováním unavena nebo už najedena. Potom se mi to celé nějak zamlžilo  a spatřil jsem tři lidi, kteří našli kousek zlata. Když se opět vyjasnilo, byl jsem na Sierra Madre a a jako přímý svědek se díval na závěrečnou scénu u ohně: tři lidé s pytlíky zlata, která - jak se zdá - se nedá zapomenout ani po šedesáti letech. ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Až jsem se toho zarostlého Humphreyho Bogarta lekl! Docela k nepoznání a naprosto odpudivý (takový jakého jej z noirovek neznáme). Jinak se podle mého názoru jedná o sympatický snímek, který na druhou stranu nic nového k danému tématu nepřináší. Za povedené filmové ztvárnění však 4 hvězdičky zaslouží. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (38)

  • John Huston si ve filmu zahrál epizodní roli bíle oděného amerického turisty. Díky tomu měl Humphrey Bogart (Fred C. Dobbs) příležitost vyměnit si s ním role a zaujmout na chvíli místo za kamerou. Scénu s bíle oděným Hustonem nařídil opakovat nesčetněkrát. (ČSFD)
  • Walter Huston (Howard) ve filmu mluví zcela plynule a jakoby přirozeně španělsky – španělštinu však ve skutečnosti neovládal, roli se naučil podle nahrávky rodilého Mexičana, kterého najmul režisér. (džanik)
  • V Mexiku doprovázel štáb také lékař. Jednu noc byl volán k Johnu Hustonovi, kterému “nesedla“ marihuana, kterou tehdy se svým otcem Walterem Hustonem (Howard) kouřil poprvé – poté už se jí nikdy nedotkl. (džanik)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama