Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stále svěží filmovou komedii Muži v offsidu natočil roku 1931 režisér Svatopluk Innemann podle stejnojmenného humoristického románu Karla Poláčka. Sportovní veselohra tehdy byla – a vlastně na dlouhou dobu i zůstala – vcelku ojedinělým zjevem v české filmové dramaturgii, třebaže její zcela mimořádný úspěch u obecenstva přímo volal po rychlém následování. O tento úspěch (film běžel v pražských premiérových kinech celých 12 týdnů a měl i velmi pochvalné kritiky) se stejnou měrou zasloužila Poláčkova vtipná a oblíbená předloha a vynikající herecké výkony, jimž všem dominoval pan Načeradec v interpretaci znamenitého herce Huga Haase, který zde vytvořil svou první velkou filmovou roli. Jeho spoluhráči byli Jindřich Plachta v roli starého Habáska, Theodor Pištěk jako pan Šefelín a v drobnější roli pana Hátle, zákazníka pana Habáska, Jaroslav Vojta. Méně výrazná je milenecká dvojice karikujícího Emana Fialy a Jiřiny Štěpničkové, která zde vytvořila jednu ze svých prvních filmových rolí. Milovníci staré Prahy a sportovní fanoušci ocení dokumentární záběry z fotbalového stadionu na Letné, je zde zachycen i populární rozhlasový redaktor Josef Laufer. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

gombarix 

všechny recenze uživatele

Dávám 3* ani nevím za co, asi za herecké výkony. Předloha má narozdíl od filmu nějaký dramatický oblouk, nechápu proč ji scénář vykuchal do tak sterilní plytkosti, když přitom některé (ty nejlepší) scény ztvárňuje prakticky doslova. Dokumentární hodnotu to má, ale s trochou snahy to mohl být prvorepublikový Fever Pitch. Škoda. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Film skýtá hodně možností, jak děj patřičně osolit a vylepšit. Všechny však podmíněné akty zanechává v ústraní a vyzdvihuje herecký výkon Huga a Emana. Innemann jakoby zapomněl na ostatní aspekty a zaměřil se na pilování hlavních podstav, které zvládl na výbornou. Děj však lehce pokulhává a některé nucené vtípky také nejsou příliš poslouchatelné. Na "oldies" československé filmografie určitě skvělý kousek, ovšak na mladší Krakatit rozhodně nemá. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Humor aj celý film skutočne zostarol, ale za tých 88 rokov na to aj má nárok. Na tú dobu je herectvo ani nie príliš divadelné, vtip s nedopovedaným vtipom o cestujúcich vo vlaku je fajn a zaujímavé sú aj zábery, ako sa hral a natáčal futbal pre 88 rokmi. –––– Štěstí, co je štěstí? Muška jenom zlatá, která za večera kol tvé hlavy chvátá. To říkal jednou jeden básník. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Ještě před deseti lety jsem se chodil pravidelně dívat na fotbalová utkání místního klubu. Vždy jsem si kupoval lístek "na stání". Né že by hráli nějak super, ale vedle kopané jsem zároveň i vnímal ty nádherné emoce sálající z některých lidí, kteří dokázali být hodně přísní, ale také i spravedliví. Vzpomínám na okamžik, kdy bylo pochvalně tleskáno i za vyloučení domácího hráče, který si to evidentně zasloužil. Bohužel některé dnešní předpisy /např. o stadionech, kde jsou vyžadována pouze místa k sezení/ a silný mediální tlak již toto téměř neumožňuje. Právě krásu těchto pocitů ve mně probouzel tento film, a já jsem prožíval fottbalová utkání a vše okolo nich s panem Načeradcem i Emanem. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„No já to věděl, že si Slavia odveze z Vídně nejmíň 4 kusy. Mám já nějakou radost na světě?! Nemám! Můžu já vůbec existovat?! Nemůžu!“ A vtip o 2 cestujících ve vlaku jste slyšeli? Nebo já ho dořeknu jindy…Snímek je plejádou výborně napsaných postav a vtipných dialogů. Nejvíc prostoru tu má překvapivě Fialův „pašák Eman“ Habásko, svůdník to k pohlední („Můžu vás na něco upozornit?“ - „Na co?“ - „Na sebe.“), dobře nahrávají hádavá Načeradcová (Vanerová), vdavekchtivá Ouholičková (Kysilková), starostlivý otec, krejčí Habásko (Plachta) či „klidnej, rozvážnej“ holič Šefelín (Pištěk). Samostatnou kapitolou je pak Haasův „nedochvilnost se netrpí, řeči se nevedou“ Načeradec trousící hlášky na počkání (dojal i při vypisování cenovky: „Dříve 500 kč, nyní 499…499,50 kč“), jenže kupodivu (a pohříchu!) nemá tolik prostoru. Což je i jediná větší vada filmu (víc Haase, méně Fialy!), proto „jen“ silné 4*. „Maminko, maminko, ty jsi mně dobře říkala, abych si nebrala takovýho člověka, teď to mám!“ - „Mně maminka nic neříkala a mám to taky, no!“ ()

Galerie (34)

Zajímavosti (23)

  • Byl to první velký úspěch Hugo Haase (Načeradec), po kterém se filmaři o něj drali. (Zdroj: kniha Český biják). (M.B)
  • Vtipné je, že autor predlohy aj dialógov filmu Karel Poláček v skutočnosti nemal futbal vôbec rád a k smrti ho nudilo pondelkové hodnotenie víkendových zápasov. (Raccoon.city)
  • Keď pán obchodník Richard Načeradec (Hugo Haas) príde do krčmy s Emanom Habáskom (Eman Fiala), objedná si štvrťku svätej Ludmily. Ide v skutočnosti o víno z mesta Mělník. Kňažná Ludmila, prvá česká svätica, bola obyvateľmi maličkého regiónu od počiatku výnimočne ctená. Vinice, ktorými bol a je Mělník preslávený, vďačí v mnohom za svoj vznik práve sv. Ľudmila a jej zbožnosti. Mnohé vinice boli zakladané na produkciu omšového vína, ktorého domáca produkcia bola pre rozširujúcu sa kresťanskú liturgiu kľúčová. Ludmilino meno nesie historická vinica pod zámkom, populárne je aj rovnomenné víno zo zámockého vinárstva v charakteristickej fľaši kalamárového tvaru. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama