Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stále svěží filmovou komedii Muži v offsidu natočil roku 1931 režisér Svatopluk Innemann podle stejnojmenného humoristického románu Karla Poláčka. Sportovní veselohra tehdy byla – a vlastně na dlouhou dobu i zůstala – vcelku ojedinělým zjevem v české filmové dramaturgii, třebaže její zcela mimořádný úspěch u obecenstva přímo volal po rychlém následování. O tento úspěch (film běžel v pražských premiérových kinech celých 12 týdnů a měl i velmi pochvalné kritiky) se stejnou měrou zasloužila Poláčkova vtipná a oblíbená předloha a vynikající herecké výkony, jimž všem dominoval pan Načeradec v interpretaci znamenitého herce Huga Haase, který zde vytvořil svou první velkou filmovou roli. Jeho spoluhráči byli Jindřich Plachta v roli starého Habáska, Theodor Pištěk jako pan Šefelín a v drobnější roli pana Hátle, zákazníka pana Habáska, Jaroslav Vojta. Méně výrazná je milenecká dvojice karikujícího Emana Fialy a Jiřiny Štěpničkové, která zde vytvořila jednu ze svých prvních filmových rolí. Milovníci staré Prahy a sportovní fanoušci ocení dokumentární záběry z fotbalového stadionu na Letné, je zde zachycen i populární rozhlasový redaktor Josef Laufer. (Česká televize)

(více)

Recenze (120)

Una111 

všechny recenze uživatele

Ač prvorepublikové komedie trpívají někdy přílišnou naivitou, křečovitostí a nevím čím ještě, tohle dílko se s ničím takovým nepotýká. Je svěží a radostné a pro ty, kteří mají rádi židovský humor a svéráz, bude příjemným osvěžením. Dlouhá léta jsem nad tímto filmem jen mávla rukou: Předválečný film o fotbale? Nic pro mne! - Neznala jsem dokonce ani Poláčkovu předlohu. Jsem příjemně překvapená a film rozhodně doporučuji! (Kdybych chtěla vypsat všechny vtipné hlášky, které ve filmu zazněly, asi bych musela opsat velkou část scénáře.) ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Huga Haasa mám rád (týmto filmom sa stal známym) a Poláčkov Hostinec „U kamenného stolu“ (1948) ešte radšej. Táto komédia, tiež založená hlavne na konverzácii, ale až takú úroveň nedosahuje. Je to trochu strojenejšie, čo sa herectva a dialógov týka, humor tiež máličko zaostáva. aj keď vtipných hlášok tam je pomerne dosť. Dosť rušivé sú scény zo štadióna, keď samotný futbal je nasnímaný hrozne amatérsky a komentovanie rôznych situácií hercami nezodpovedá dianiu na ihrisku. Má to inak ešte taký feeling nemého filmu (výzor a prejavy hercov). ()

Reklama

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Ještě před deseti lety jsem se chodil pravidelně dívat na fotbalová utkání místního klubu. Vždy jsem si kupoval lístek "na stání". Né že by hráli nějak super, ale vedle kopané jsem zároveň i vnímal ty nádherné emoce sálající z některých lidí, kteří dokázali být hodně přísní, ale také i spravedliví. Vzpomínám na okamžik, kdy bylo pochvalně tleskáno i za vyloučení domácího hráče, který si to evidentně zasloužil. Bohužel některé dnešní předpisy /např. o stadionech, kde jsou vyžadována pouze místa k sezení/ a silný mediální tlak již toto téměř neumožňuje. Právě krásu těchto pocitů ve mně probouzel tento film, a já jsem prožíval fottbalová utkání a vše okolo nich s panem Načeradcem i Emanem. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jako celek je ten film vpodstatě špatný a nedrží moc pohromadě. Vzhledem k době vzniku, kdy byl zvukový film na úplném začátku se vlastně není co divit. Ale některé scény jsou geniální. Třeba, když děsivě provinčně středostavovská paní Načeradec sedí u kafíčka se stejně hrozně středostavovskou paní a baví se, jakou že to tedy ti mladí budou mít domácnost a člověk si představí, že už jenom za pouhých 8 let bude tahle naprosto banální sousedská scéna nepředstavitelná. ___ Nebo suché hlášky Hugo Hasse: Příbuzný by měli bejt policejně zakázaný. Nebo: Co to máš za aušuš, tenhle štof, to se mi nechce líbit.- Prosím tě, Ignác, tvoje starosti bych chtěl mít. No, náhodu jsi uhád, no!__ Já vám tu vaši Viktorku taky neurážím, třebas jsou to hadráři! ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Sotva třicátník Haas v roli živnostníka Načeradce, žižkovská proletářská rodinka - ve skutečnosti také dvou hereckých třicátníků - Habáskovic ("Eman je pašák ! A panu šéfovi ukaž, že jsme vzdělaná rodina" ... "Jako inteligent to přikreješ veselkou") a o generaci starší Kysilková coby vilná vdova po komenickym mistru (takže rozumí lidskýmu neštěstí). Jedna z mých nejoblíbenějších scén a frází filmové historie: -"Mohli bysme to dát dohromady...Já jsem mírná, vy jste pomalej..." -"Já mám jiný starosti než se bavit s bábou .. Paní, ctěte moje stáří a vodejděte v pokoji !" Ukázka pouťových atrakcí v Edenu, starý most a pohyblivý chodník pod Letnou, dřevěná fotbalová Letná, buřty z masa, hlas i záběr legendárního Josefa Laufera, ♫ Emanova nadšená fotbalová hudba s rozjařeností R.A.Dvorského a na dobu vzniku neuvěřitelně jemně kvalitní zvuk. Vo rodinnym životě, starý Praze, kšeftu, lásce a čutaný z let před největším historickým úspěchem čs. fotbalu ("však voni vyrovnaj, hele, zase si kopli"). "Tak, mládenci, mějte se tu parádně" ... i s konfekcí a gumákama ()

Galerie (34)

Zajímavosti (23)

  • Hlavnú úlohu Richarda Načeradca (Hugo Haas) mal pôvodne hrať Josef Rovenský, ktorého chceli tvorovia filmu. O Hassovi tvrdili, že ho nepoznajú a že ho vôbec nikto nepozná, ale autor predlohy Karel Poláček si ho nakoniec presadil. (Raccoon.city)
  • Ve filmu jsou použity dnes již vzácné snímky ze starého hřiště AC Sparta Praha, pohyblivého chodníku na Letnou a ze zábavního parku ve vršovickém Edenu. [Zdroj: filmovyprehled.cz] (SONY_)
  • Film se natáčel v Praze. Kostel v 84. minutě je kostel sv. Ludmily na náměstí Míru, též v Praze. [Zdroj: Filmovamista.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama