Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1971. Čerstvý absolvent vojenské základní služby Stanislav Pekárek nastupuje jako řidič ČST. Brzy se otrká a vyráží na první exteriérové natáčení, kde získává přehled o názorech a fungování umělecké „sebranky“, ale i principech socialistické ekonomiky. Následné šmelení benzínových talonů se mu stává osudným. Státní bezpečnost na něj má háček a Pekárek podepisuje spolupráci. Má to i své výhody, sen o automobilu Volha je na dosah. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Na tohle já nemám nervy, budu čekat na chodbě" Tak nějak přesně tohle jsem si říkal skoro po dvě třetiny tohoto dílu. Jako jestli si někdo myslel, že vcelku prima retro výprava (a hlavně super starý auťáky) a občasné přepnutí do černobílého vizuálu zmůže všechno, tak se hodně mýlil. Z ukázek jsem si říkal, že by to možná mohlo být něco ve stylu  seriálu  Vyprávěj, Ale "ty voe", kdo tomu jako dělal dramaturga, to bych teda fakt rád věděl. Za mě hlavně zbytečně moc vulgarit (viz třeba hodně hnusná hláška „Bohužel, venku nemrzne, jinak bych ti nachcal klouzačku.“, coby reakce na dotaz ženy hlavní postavy, zda vedle kytky dostane k svátku ještě něco)  Dost pochybuji, že se tehdy takto mluvilo. Ještě že to maličko vylepšil ten konec s návštěvou Standy v Bartolomějské (u StB). Tak tomu asi ještě dám šanci, ale nevím, nevím... ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úžasná drahá výprava ( asi jeden z nejdražších počinů ČT ), naprosto nabušené obsazení přesně jako něco k výročí celé veřejnoprávní televize a ten námět prospěchářského řidiče televize taky na jednotku ... jenže první díl naprosté tupé nic. Nejenže to bylo jakési statické, naprosto bez humoru ( s čestnou vyjimkou vtipu o Leninovi ) ale mne iritovalo to přestřelené množství vulgarismů. Pokud chtěli tvůrci něco vykreslit o buranství, tak stačila poloviční nálož a úplně nechutná mi přišla ta scéna s ročním děckem na kterého jakože řvali: " Drž hubu a žer!" Má to gigantický potenciál, ale první díl zatím slabý a dost odrazující. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Soudruzi zakázali uvědomělému Honzovi Hamrovi kamarádit se se Standou Pekárkem. Vždyť je to nestoudný floutek, co oplodnil soudružku umývačku nádobí, s inkognito estébáky hraje biliár o peníze v hospodě čtvrté kategorie a takový živel vozí umělecké pracovníky z ČST. No, jestli tento mladík nechce skončit s šíleným kádrovým posudkem a doma mu pak bude za trest nařízeno sledovat v nově  pořízené televizi všechny normalizační výplody sedmdesátkové doby, bude muset donášet. Podpis spolupráce s StB je pro něj jediným východiskem. Parodické vyznění není na škodu. Retro seriál s antihrdinou v hlavní roli chce totiž nabourat dosavadní upjatý obraz dob dávno minulých. Většina první epizody má základ v úsměvném vyznění, načež padají hlášky a vtipkuje se ostošest. A kdo hledá souvislý a dramaticky gradovaný děj, tak vlastně nic takového nenajde. Nějaký dramatický úsek/náznak nastoupí až na závěrečných pár minut, kdy se náš konsternovaný hrdina dostane do spárů dvojice tajných mužů své doby. Kryštof Hádek je pro roli jako zrozený. Umí vtisknout své postavě humornost i nadhled, zajímavě nejednoznačný postoj k složitě politicky orientované době, zároveň mu nečiní problémy být vyplašeným mladíkem, když na něj udeří obávaná instituce. Jeho existence v tlaku a tísni doby se neobešla bez dalších přihrávajících i zlehka přehrávajících herců. Klára Melíšková jako jeho máti určitě nepředstavuje vzor socialistické ženy. A vůbec většina žen plní roli sexuálních objektů, jejichž hlavním úkolem je na potkání roztahovat nohy. Televizní pracovníci nezřízeně popíjí cestou na místo natáčení, nečiní jim problém v reportáži o dělnické třídě použít kompars a také vedou protisocialistické řeči. A tak se Standovi Pekárkovi otevírají nové obzory. Bude buď muset smýšlet třídně a (u)vědomě(le) práskat na své spolupracovníky, nebo se navždy rozplyne jeho sen o luxusním vozidle své doby. Kariéra práskače se rozjíždí v kvalitní retro výpravě, s kvalitní hereckou osádkou a svébytným režijním přístupem Jana Pachla. 9/10 ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čekal jsem něco inteligentnějšího, zatím to vypadá na těžký buranství woe. Ale dobře, uznávám že pár frků bylo dobrý a po odborné konzultaci s pamětníky to vypadá, že ta doba opravdu tak debilní byla. Hádek pravda přehrává, ale když je ve scénáři buran, tak nebude hrát Oněgina, že jo. Tak tedy o jednu zvedám. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Standa Pekárek poprvé tak trochu rozdělil diváctvo. Někdo hůř rozdýchává stvrzování stereotypů, protože pánové tu jen chlastají a mluví jak dlaždiči, dámy zase na mrknutí roztahují nohy, kameramani pak prdí ostošest. Celé je to takové groteskní a dlouhé, holt tvůrci chtějí představit všechny postavy a ukázat určitou platnost i do současnosti. Protože také dneska je spousta jedinců, kteří udělají cokoliv, aby se někam vydrápali. Trošku uskákané, ale jistá tehdejší přetvářka a upocenost tam jsou. Pekárek se (zatím) ukazuje jako neškodný mluvka, který za celý život přečetl akorát Klapzubovu jedenáctku, který občas stojí za nějakou tou šmelinou a který dámám nabízí nachcanou klouzačku. Právě nastoupil coby šofér do Československé televize a věří, že jednou bude vozit i toho Goťáka. Ve Volze, samozřejmě. Kryštof Hádek výborný. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (1)

  • V závěrečných titulcích je jako Stavný z OPBH uveden Jiří Bálek, správně má být Jiří Bábek. (JSy)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno