Reklama

Reklama

Přízrak

  • USA A Ghost Story (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Držitel Ceny Akademie Casey Affleck a Rooney Mara září v rolích mladého páru, který poté, co je rozdělen smrtí jednoho z nich, objevuje věčné spojení a lásku, jež je nekonečná. Snímek Přízrak, nezapomenutelné přemítání o lásce a zármutku, nabízí výjimečně působivý a snový zážitek, který v divákovi přetrvá ještě dlouho po závěrečných titulcích. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (25)

  • Netypický poměr stran filmu 1,33:1 zvolil David Lowery částečně proto, že ho považoval za tematicky vhodný: „Je to film o někom, kdo je v podstatě navěky uvězněn v krabici, a já jsem měl pocit, že klaustrofobie této situace může být umocněna krabicovitostí poměru stran.“ (Johnny.ARN)
  • V jedné scéně hraje mladá hispánská dívka Yasmina (Yasmina Violeta) na klavír několik taktů „Ódy na radost“ z Beethovenovy „Deváté symfonie“. V pozdější scéně o této symfonii dlouze hovoří Prognostik (Will Oldham), během čehož začne část této symfonie hrát i hudební doprovod filmu. (Johnny.ARN)
  • David Lowery v jednom z rozhovorů vysvětlil, že film byl inspirován jeho životem a vztahem s manželkou. Lowery nechtěl opustit Texas a přestěhovat se do Los Angeles a se svou ženou se kvůli tomu pohádal. Většina dialogů ve filmu pochází právě z těchto hádek. (Johnny.ARN)
  • Hlavní natáčení začalo v červnu 2016. Většina filmu se odehrává v jednom domě, který si scenárista a režisér David Lowery vybral proto, že se velmi podobal prvnímu domu, v němž žil se svou ženou. Jelikož se dům chystal k demolici, bylo filmovému štábu umožněno jej bezplatně využít. V některých záběrech ducha, konkrétně v těch, které byly pořízeny během pickupů nebo dotáček, se Casey Affleck (C) neobjevuje, místo něj je ve filmu zastoupen umělecký ředitel David Pink, o němž se zjistilo, že má podobnou postavu. (Johnny.ARN)
  • David Lowery chtěl natočit film s mužem v kostýmu ducha už nějakou dobu: „Prostě se mi ta představa líbila. Rád beru něco, co je chápáno jako vtipné, okouzlující, milé nebo naivní, a dodávám tomu určitou vážnost.“ (Johnny.ARN)
  • Karetní trik předvedený na večírku se nazývá „Strašidelný balíček“. Kouzelník používá extrémně jemnou a téměř neviditelnou gumičku o tloušťce lidského vlasu, kterou si omotá kolem ruky a kterou přetáhne přes kartu, a poté rukou nebo prstem vytáhne kartu z balíčku. (Johnny.ARN)
  • Ve čtvrtek 22. října 2020 byl producent Adam Donaghey obviněn velkou porotou okresu Dallas z jednoho případu sexuálního napadení dítěte. Mladá žena, která měla malou roli ve filmu, na začátku roku 2020 na Facebooku napsala, že ji Donaghey během natáčení filmu znásilnil a obtěžoval, když jí bylo 16 let. Režisér David Lowery po Donagheyho zatčení uvedl, že je tímto obviněním „znechucen, rozzloben a zarmoucen“ a že doufá, že obviněná najde spravedlnost. Dallas Sonnier, který stojí v čele dallaského studia Cinestate, uvedl, že Donaghey odstoupil ze svých rolí v několika projektech Cinestate. (Johnny.ARN)
  • Ve scéně s koláčem trvá M (Rooney Mara) od chvíle, kdy si sedne a začne jíst, do chvíle, kdy už nemůže jíst a běží na záchod, přesně čtyři minuty. (Johnny.ARN)
  • David Lowery, který film napsal i režíroval, charakterizoval svůj nápad vytvořit film o duchovi jako prvotní miasma ve svém mozku, protože viděl ducha přesně takového, jaký je ve filmu představen. Podle něj jde o velmi praštěný snímek, který se vymyká normě, pokud jde o způsob vyprávění příběhu a prostředky, které se k němu používají. (Johnny.ARN)
  • David Lowery napsal film jako reakci na článek Kathryn Schulz „The Really Big One“ z roku 2015 v časopise New Yorker. Článek pojednává o potenciálních přírodních katastrofách, které by mohly zničit lidstvo, podobně jako monolog Prognostika (Will Oldham) uprostřed taneční party, který předpovídá, že lidstvo jako celek je odsouzeno k zániku. (Johnny.ARN)
  • Společnost A24 získala film ještě před jeho premiérou na festivalu Sundance 2017. (Johnny.ARN)
  • Film začíná textem z povídky Virginie Woolf „Strašidelný dům“. Stejná povídka se znovu objevuje jako viditelný text v knize, která spadla na zem a je otevřená, aby si ji M (Rooney Mara) mohla přečíst. (Johnny.ARN)
  • Prognostik (Will Oldham) má nejdelší dialog v celém filmu. Jeho monolog je více než dvakrát delší než společný dialog hlavních postav, které většinu filmu mlčí. (Johnny.ARN)
  • Natáčení bylo před veřejností skryto. Projekt byl oznámen až několik měsíců po skončení natáčení. (Johnny.ARN)
  • Scéna s koláčem byla natočena na jeden záběr. Rooney Mara (M) řekla, že byl veganský s příchutí čokolády a chutnal hrozně. (Johnny.ARN)
  • Režisér David Lowery chtěl na pozadí scény večírku použít hudbu zpěvačky Ke$hy. Když producenti oslovili Ke$hu, nejenže jim dovolila použít své písně, ale také přijela na natáčení a ve zmíněné scéně vystupovala jako komparzistka. (Johnny.ARN)
  • Aby dosáhl tvaru ducha, musel Casey Affleck (C) nosit několik spodniček a obruč pod prostěradlem. (Johnny.ARN)

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama