Reklama

Reklama

Příběh Eiffelovky

(TV film)
  • Francie La Tour Eiffel, journal intime
Francie, 2013, 52 min

Režie:

Michel Royer

Obsahy(1)

Za více než století toho pařížská dominanta zažila víc než dost. Poslechněte si její vyprávění a prohlédněte unikátní záběry. Eiffelova věž se stala koncem devatenáctého století jedinečným architektonickým skvostem. Její konstrukce byla elegantní, vzdušná a lehká, přesto vážila mnoho tisíc tun. Architekti a inženýři ji projektovali ku příležitosti pařížské světové výstavy v roce 1889 a zpočátku mohla stát v centru velkoměsta jenom deset let. Její licence byla poté mnohokrát prodlužována, stala se symbolem města a šiřitelem rozhlasového a televizního signálu a pokroku vůbec. Umělci ji opěvovali a vědci využívali k roztodivným pokusům. Podíváme se nejenom na unikátní záběry z její stavby a následných oprav, ale ona sama nám prozradí svá skrytá tajemství. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Metal Lord 

všechny recenze uživatele

Dokument v celku solidně odsýpal, člověk se dozvěděl i pár zajimavostí, které nevěděl předtím. K tomu místy neviděné záběry z historie. Jen to celé trošku srážel český dabing, který v tomto případě nebyl ani tak špatný, jako spíš korektnost - v originále slyšíte "5 hundred years", ale u nás je to přeloženo jako "5 tisíc let" ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Celkom zaujímavo a vtipne poňatá výpoveď Eiffelovky vlastnou rečou. Takýto dokument som snáď ešte ani nevidel, vždy to boli minimálne nejaké milé zvieratká, ktoré rozprávali, ale nikdy nie stavba. No ale najznámejšia a najnavštevovanejšia stavba na svete má na to nárok. Akurát na jej mieste by som už dnes pri pohľade na Notre-Dame nebol až v takom kľude. –––– Když vidím baziliku Notre-Dame, jsem v klidu. Je jí už 800 let a stále je tady. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Hezká stručná přehledovka víceménně co jsem už znal. Když jsem byl v Paříži několik dní na Silvestra 2009 , vůbec jsem Eiffelovku nenavštívil. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se tváří vtipně, ale je to trapný až na půdu! Zejména díky komentáři, který jakoby vypráví Eiffelovka sama o sobě a v hrozně arogantním českém dabingu, jehož ženský hlas trhá uši, nebo rádoby vtipným popiskům, které mají vzbudit humor, ale marně. Některé záběry jsou vcelku zajímavé, ale film působí spíš jako orientační a instruktážní video pro první stupeň základní školy. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vítejte v mých útrobách." Vyprávění věže o tom, jak vznikla, jaké má technické parametry i jak funguje bylo velmi zajímavé. A já jsem jí to věřil. Eiffelovka je totiž krásná, úžasná a jedinečná dominanta Paříže, která má jedinou chybu - nikdy mě nepotká. Já se totiž nerad mačkám a když vidím fronty u jejích nohou, tak se toho šílenství odmítám účastnit. Navíc považuju Paříž v současné době za natolik výbušnou, že se mi tam snad ani nechce. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama