Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (367)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Nicolas Cage a jeho další bezchybný herecký výkon, tentokrát dokonce dvakrát. Jeho dvojrole spisovatelů - profesionála a začínajícího amatéra je zahrána s přehledem, jaký má jen málo herců a Cage mezi ně rozhodně patří. Charlieho Kaufmana mám jako scénáristu velice rád a na každý film, pod kterým je podepsán se těším tak nějak více. Navíc, když se režie ujme nějaký zručnější chlapík (což určitě Spike Jonze je) a obsazují se herci, kteří hrát umějí.. to mé srdce zaplesá. Příběh je opět jeden z originálnějších, okořeněn faktem, že Nicolas Cage hraje právě scénáristu Charlieho Kaufmana a jeho fiktivního bratra Donalda. Herci jsou zkušení a předvádí velice příjemné výkony, hlavně postava zloděje orchidejí v podání hereckého veterána Chrise Coopera. Někomu může vadit příliš akční konec, mně zase tak nevadil (konec stejně dopsal Donald :p ). ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Charlie Kaufman je první scénáristická celebrita Hollywoodu, o tom není pochyb. Na Adaptaci jsme nešli jako na "film s Cagem", ani jako na "film od Jonzeho", ale výhradně na "film od Kaufmana". Adaptace je brilantní mystifikace od scénáristického génia, film o psaní scénáře k sobě samému, jehož žánr se dynymicky mění podle momentálního rozpoložení labilního scénáristy, kterého zároveň sledujeme na plátně. A v kterém jiném filmu máte šanci vidět zhulenou Meryl Streepovou?:-) ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Trochu mi trvalo, kým som sa v tomto filme zorientoval. Nevedel som či ide o prelínanie sna a skutočnosti alebo len o skutočnosť. Hneď od začiatku snímku sa na diváka valí hromada myšlienok hlavného hrdinu, ktoré sú chaotické a pesimistické. Celé dielo je premyslené a snaží sa podať ešte nepodaný príbeh. Čo sa mu aj darí, ale niečo málo tomu ešte chýba. Psychologická sonda zasadená do scénaristických kruhov... Skvelý Nicolas Cage 7/10 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Charlie Kaufman sedí za psacím stolem a píše o Charliem Kaufmanovi, který sedí za psacím strojem a píše o Charliem Kaufmanovi, který sedí.... Absolutní sebereflexe filmu jako prostředku pro vyprávění příběhu a neustálé převracení a promíchávání jeho chtěného obsahu s jeho tvorbou. Přitom je neustále skvěle přehledný, vtipný, satiricky sebeparodický a hlavně k tomu všemu navíc dokáže vyprávět příběh o hledání lásky a hledání odvahy k tomu ji projevit, překonat strach z kontaktu s lidmi. A ze všeho nejvíc film vystihuje jeho název - Adaptace příběhu knižního do jeho filmové podoby se prolíná s adaptací myšlenkových pochodů reálného scénáristy vyvržených na papír do filmového díla, které je o nutnosti adaptace lidské mysli na svět který ji obklopuje. ..... Dokonalý guláš ve kterém se skrývá tolik podnětů k zamyšlení až mě to děsí. 10/10 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, ikdyž velmi zajímavý film. Dějové linie se tu střídají stejně rychle jako přichází jeden z bratrů Kaufmanů s nápady do svého scénáře. Film sleduje scénáristickou dvojci a dějovou linii spisovatelky píšící knihu, podle které jeden z bratrů vymýšlí scénář. odskoky do hlubší minulosti někdy se šokujícími srážkami prospívají příběhu. Musím se zastavit u geniálních srážek aut, které jsou ve filmu 2-3. Naprosto mě pokaždé dostali. Nechápu jak to tak věrohodně někdo natočil :-) . Jinak herecké výkony jsou moc dobré, ale film mě chvílemi uspával a nudil. Proto musím dát slabší 4*. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • Keď Susan (Meryl Streep) hovorí s Johnom (Chris Cooper) vo svojej hotelovej izbe, je jasne vidieť kábel, ktorý vedie z jej telefónu. Ale keď rozhovor pokračuje a Susan leží na zemi, kábel zmizol. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama