Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (369)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Adaptace by se mohla stát jedním z povinných snímků pro hatery Nicolase Cage. Téma autorská krize už se párkrát v kinech objevilo a téměř vždy vznikl kvalitní snímek. Ono se píše velmi dobře o tom, jak se moc dobře nepíše. Ironie a sebeshazování jsou hlavními zbraněmi, k tomu trochu absurdity, vtipné glosy Cage a Cage a šup, máme inteligentní a velmi kvalitní snímek. Doporučuji. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Nicolas Cage a jeho další bezchybný herecký výkon, tentokrát dokonce dvakrát. Jeho dvojrole spisovatelů - profesionála a začínajícího amatéra je zahrána s přehledem, jaký má jen málo herců a Cage mezi ně rozhodně patří. Charlieho Kaufmana mám jako scénáristu velice rád a na každý film, pod kterým je podepsán se těším tak nějak více. Navíc, když se režie ujme nějaký zručnější chlapík (což určitě Spike Jonze je) a obsazují se herci, kteří hrát umějí.. to mé srdce zaplesá. Příběh je opět jeden z originálnějších, okořeněn faktem, že Nicolas Cage hraje právě scénáristu Charlieho Kaufmana a jeho fiktivního bratra Donalda. Herci jsou zkušení a předvádí velice příjemné výkony, hlavně postava zloděje orchidejí v podání hereckého veterána Chrise Coopera. Někomu může vadit příliš akční konec, mně zase tak nevadil (konec stejně dopsal Donald :p ). ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

IMHO film v posledních fázích absolutně mění styl a částečně i žánr...nevím. Tenhle snímek si mě ale získával postupně, nejdřív jsem byl zmaten těmi flashbacky (i když Darwin neměl chybu ;-) byl jsem sice nadšen z "běhu světa", ale pořád jsem si říkal - co to má jako být? Postupem času, až se všechny postavy náležitě projevily, začalo to na mě všechno působit lépe, i když ne tak mocně, jak bych si (strašně) přál. V této rovině na mě spíš zapůsobilo ironické oko na Hollywood (hláška VONI VŠICHNI JSOU VRAH mě totálně odbourala.) Závěrečná scéna mezi bratry mi připadla emocionálně vyhrocená a bezchybně napsaná, nicméně přišla jaksi rychle a bez předchozí gradace, což mi připadá jako něco, proti čemu celý snímek dost trefně brojí a také z tohoto důvodu nemohu dát plné hodnocení...další důvod jsou herci, kteří samo nejsou špatní, ale ani Cage, ani Streep a tím méně Chris Cooper mi nepřišli ani na nominaci, natož na Oscara... Prostě Kaufman mě zajímá čím dál více, ale budu k němu určitě příště přistupovat s jakýmsi neurčitým stínem pochybnosti...kzrátka zkouknu Malkoviche! Ovšem jak si říkám s Charliem - kašlu na McKeeho! :))) ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý film (a nikoli pouze tím, že v něm Nicholas Cage HRAJE). Hledáte postmoderní nářez s fikčním světem zavinutým do sebe samého? Tu je. Scenárista Kaufman napsal příběh o scenáristovi Kaufmanovi, který píše scénář o neschopnosti scenáristy Kaufmana stvořit scénář. V důsledku toho scenárista Kaufman (č. 2) chce natočit film o orchidejích (vyloženě filmové téma) a protože mu to nejde, píše scénář o Kaufmanovi č. 3, kterému nejde psát scénář o kráse květin. Díky tomu se scenáristovi Kaufmanovi č. 1 podařilo vytvořit bezmála geniální scénář o scenáristovi 2 a 3 a mimo jiné i o kráse orchidejí. Charlie Kaufman je prostě geniální mozek. Na rozdíl od V kůži Johna Malkoviche vytvořil vcelku divácký film, pokud se divák dokáže smířit s tím, že jakákoli zásada o psaní scénáře padne na plátně, realizuje se i v samotném filmu (viz. "I když je scénář o ničem, důležitý je, aby měl dramatický konec, kterej bude přirozeně vyplývat z dosavadních událostí.") Tato struktura dává vzpomenout na fraktálovitý příběh klipu Michela Gondryho k písni Bachelorette od Bjork, což je jen důkaz, že geniální magor k jinému sedá (krom toho, že je Gondry velký kámoš se Spikem Jonzem, točil pro Kaufmana Věčný svit neposkvrněné mysli). ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Trochu mi trvalo, kým som sa v tomto filme zorientoval. Nevedel som či ide o prelínanie sna a skutočnosti alebo len o skutočnosť. Hneď od začiatku snímku sa na diváka valí hromada myšlienok hlavného hrdinu, ktoré sú chaotické a pesimistické. Celé dielo je premyslené a snaží sa podať ešte nepodaný príbeh. Čo sa mu aj darí, ale niečo málo tomu ešte chýba. Psychologická sonda zasadená do scénaristických kruhov... Skvelý Nicolas Cage 7/10 ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • Keď dôjde k nehode Johna (Chris Cooper), jeho manželky, matky a strýka, pri tlačení auta doľava je vidieť pružinu, ktorá drží hlavu strýka. (Pat.Ko)
  • V tomto filme, aj vo filme Jazero (1999), sa objavuje Crocodylia Deus Ex Machina. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama