Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jordanovo masterpiece a jeden z jeho nej filmu. Podle skutecnejch udalosti natoceny boje Irska za svobodu, tudiz jsem cekal nejaky politikareni, ale to je velkej omyl, tohle bych skoro az nazval valecnym filmem. Dve hodiny narvany akci, neustalejma prestrelkama, vrazdama, vybuchama a do toho sem tam nejakej ten policitkej proslov. Na posledni pulhodinku sice tempo ponekud zvolni, ale to vubec nevadi. Navid do toho nacrtnuta romanticka linie s roztomilou Roberts a proste skvely emoce a napeti. K tomu vsemu to je navic fantasticky natoceny a herci ze sebe davaj vsechno, charizmatickej Neeson jako vudce bojovniku a pozdejs trochu politik Collins, kterymu sezerete kazdy slovo, perfektni Rickman, kde obzvlast v druhy polovine vas jeho vykon az dojme. No a pak Aidan Quinn, kterymu staci, aby se na vas podival, tak charismatickej ma xicht. A krome toho hraje taky perfektne. Takze proste takovyhle lekce z historie mi vyhovujou, neco se dozvim a zaroven skouknu skvelej film. Jasnejch 5*. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Silný film. Při plnění vražedných úkolů jsem si vzpomněl na Kmotra, a to snad mluví snad za vše. Neil Jordan navíc dává divákovi plnou kontrolu nad svými názory, nic mu nevnucuje, snaží se barvitě a skutečně ukázat něco, co je šedé a neskutečné. A daří se mu to výborně. Snad jen příběh "zamilované trojky" a důraz na postavu Julie Robertsové v závěru se trochu podbízivě vtírají do přízně, ale malá moucha dojem nepokazí. Zvlášť když je bravurně natočena. Výborný Liam Neeson a víceméně v jediné ženské roli také výborná Julia Roberts. [červenec 2006] ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

O IRA jsem viděl mnoho filmů, které mi doplnily střípky nevelkých vědomostí o událostech, které nejsou veřejnosti zas až tak známé. Dosud mi ale chyběl ten dost možná nejzásadnější. Film o zakladateli této nechvalně proslulé vojenské organizace. Irsko ušlo vskutku trnitou cestu a film výborně zachycuje řadu zásadních okamžiků. Liam Neeson je výbornej, stejně jako řada jeho hereckých a dnes již hodně profláklých kolegů. Režijně je to trochu rutina, ale vizuálně i hudebně je to moc pěkné. A je fakt, že střídmá režie alespoň neruší od vyprávění. To by místy mohlo být o fous doslovnější a zejména ze začátku mi trochu trvalo, než jsem se zorientoval. Celkově ale dobré. Poctivá biografie či historický film se pozná tak, že donutí diváka otevřít wikipedii. A to se tomuhle snímku v mém případě podařilo. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Neil Jordan ve vrcholné formě a po Interview s upírem hlásí návrat domů do rodného Irska a jeho boje o nezávilost. Přiznám se, že tady hisotricky hodně tápu a většina osob a událostí jsou pro mě neznámou. Každopádně Michael Collins je hodně solidně odvedeným historickým životopisem jedné z nejdůležitějších postav boje i irskou nezávislost. Liam Neeson je zde hodně ve formě a Michaela Collinse ztvárnil velmi živelně. Lze rozhodně doporučit nejen zájemcům o tuto tématiku. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

I když o událostech od Velikonočního povstání do smrti Micka Collinse (zakladatele teroristické organizace IRA) mám jen velice povrchní znalosti, tak musím říct, že film mě bavil od začátku až do konce. Přesněji řečeno víc mě bavila druhá půlka, ačkoliv "kmotrovské" vraždy v první půli byly skutečně působivé. Těšil jsem se hlavně na scénu vyjednávání Collinse s britským premiérem Davidem Lloydem Georgem ohledně vzniku samostatného Irska, která ve filmu bohužel nebyla. Děj odehrávající se po návratu Collinse z Londýna a jeho definitvní rozchod s de Valerou, který vygradoval vypuknutím občanské války, mě zaujal nejvíc. Bavilo mě sledovat, jak se Collins vypořádává s nezáviděníhodnou pozicí napůl zrádce - napůl národního hrdiny, která mu víceméně zůstala až dodnes. Zájemcům o tuto problematiku doporučuju taky o deset let mladší snímek Zvedá se vítr. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Liam Neeson měl při natáčení 43 let, zatímco skutečný Michael Collins zemřel v 31 letech.. (D3VIL)
  • Taktiku, ktorú Michael Collins (Liam Neeson) prijal, bola partizánska taktika používaná Búrmi počas druhej búrskej vojny proti Angličanom (1899-1902). (Arsenal83)

Reklama

Reklama