Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vždy mi boli sympatické akékoľvek hnutia, ktorými sa nejaká komunita snažila zbaviť imperiálnej nadvlády, pričom nie je dôležité, o aké impérium v konkrétnom prípade ide. Impériá sa pozoruhodne podobajú. V prípade boja Írov proti anglickej nadvláde mám problém s tým, že okrem už zmienenej sympatie ma historické detaily príliš nezaujímajú. Film ma nenudil, ale ani vo mne nevyvolal väčší záujem. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Mě ten film nepřijde nějak extra úžasný, ale spíš mě tedy udivují dějiny Irska. Jestli si něčím obdobným opravdu prošli, tak to měli hodně dlouho cestu...Zároveň mi to přišlo částečně absurdní a tedy ve výsledku proti sobě stáli Irové a ty masakery - tak to byla síla. To bylo to, co se mi na filmu líbilo nejvíc - ty boje a ta touha něčeho dosáhnout. Herecky mě skvěle překvapil Rhys Meyers :) To jsem koukala a za něj dobrý vstup do "vyššího světa filmu". Sem tam mi to přišlo dost sentimentální (hlavně milostné rozmluvy o tom, jak Collins posílá vzkaz a to znamená, že se mezi tímto krásným milým povídáním zabíjí plno lidí - na tom by nebylo nic neobvyklého, to jsme mnohokrát již viděli, ale tady je to tak lacině natočeno :D ) Bavil mě Aidan Quinn více než Neeson. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, o Michaelovi Collinsovi som doteraz vedel prakticky veľkú nulu, takže prínosom je, že som po filme do istej miery informačne bohatší. Na druhú stranu je ale otázne, do akej miery tam niektoré udalosti boli prifarbené. Ale to je vedľajšie, pretože aj napriek snahe o dramatizáciu, je na celom filme najlepšia hlavne charizma Liama Neesona a záver, aj keď sa určite mnohí diváci musia čudovať, prečo jednal tak nerozumne.  Bolo jasné o čo ide. Samovražda? Ťažko povedať. Celkovo rozporuplné dojmy, čakal som viac. Priemer. 60/100 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Revoluční hrdina sjednocující masy a toužící po svobodě v podání Liama Neesona naštěstí není tím typickým nudným historickým kápem, o kterém se točí co dva roky nějaká historická story. S citem na detail natočený snímek ho představuje také jako zakladatele IRA, známé pro své teroristické praktiky, přesto se na jeho sympatiích ze strany diváka nic nemění. Kamera, výprava, hudba i herci = výborné, akčnější sekvence jsou příjemným osvěžením, působí věrohodně a řemeslně precizně, jen emocí bych prosil příště o trochu víc. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Urobím z vás armádu, aj keby ma to malo stáť život", povedal Michael Collins a jeho prianie sa osudu stalo rozkazom. A aj v tom, že až história posúdi jeho prínos, je pravdou. Prešlo sto rokov a jeho odkaz nebol naplnený, pretože časť ostrova stále okupujú tí, čo im tam radi priniesli hladomor, útrapy a pre svet vymysleli aj koncentračné tábory. Angláni nemali nikdy s nikým zľutovanie a ich história je celá o ponižovaní národov, ktoré oni považujú za menejcenné, to znamená skoro všetky. Pritom prídeš na ich ostrov a vidíš, že na vidieku je to komplet od koreňov zincestované. V každom prípade film je historickou skôr fikciou, ktorá sa drží pevných základov pravdivých osobností, udalostí a dátumov, no niektoré fakty si zdramatizoval alebo prispôsobil. No ako historické kino spred skoro 30 rokov to je kvalitka. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • V skutočnosti Joe O'Reilly (Ian Hart) nebol s Michaelom Collinsom (Liam Neeson) v Béal na Bláth v osudný deň 22. augusta 1922, ako je znázornené vo filme. (Arsenal83)
  • Taktiku, ktorú Michael Collins (Liam Neeson) prijal, bola partizánska taktika používaná Búrmi počas druhej búrskej vojny proti Angličanom (1899-1902). (Arsenal83)

Reklama

Reklama