Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Miesto romantickej vložky s Kitty by som viac ocenil bližšie objasnenie sporu medzi Collinsom a De Valerom, ktorého vnútorné pochody boli v poslednej scéne iba letmo načrtnuté. Sám režisér Neil Jordan uviedol, že nechcel, aby De Valer pôsobil v očiach divákov ako ten, kto stál za smrťou Collinsa. Nerozumiem teda, prečo ho práve tak vykreslil. Inak je však Michael Collins výbornou životopisnou drámou, ktorá vhodne dávkuje emócie a napätie až do očakávaného finále. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Irové jsou drsný národ a tento příběh je zachycuje v období po první světové válce kde jejich vůdce či spíš nejaktivnější z aktivních Michael Collins usiluje o samostatnou republiku Irsko,ale když už se mu podaří po cestě plné krvi vyjednat s Británii dohodu,kde Irové musí přísahat věrnost koruně tak se mu stane osudné to co sám nepředpokládal a to vlastní lid,který chtěl víc než jen kompromis.Dobrý herecký výkon Liam Neesona (jak už je jeho zvykem) a menší role ,ale do významná docela velká pro Julii Roberts.Za mě celkově 75 % a čtyři hvězdy. ()

Reklama

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké obsazení, příběh s obrovským potencionálem, založeno na pravdivé události a i přesto jsem se místy dost nudila. Celý příběh je poměrně rozvelký, romantická linie děje působí nedopracovaně - Julia Roberts by mohla být nahrazena figurínou a asi bych si toho ani nevšimla, konec, který už je jen jakýmsi nutným vysvětlením - prostě kde nic tu nic! Finální zjištění, že 31 letého Collinse hraje v té době 44 letý Neeson je pak už jen dalším z řady zklamání, jelikož naprosto mění celý pohled na danou událost a na Collinse samotného. 3/5 za scény se souboji a výborného Rickmana. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po všetkých stránkach najlepší film od N.Jordana.Ani neviem čo by som chválil skôr.Príbeh pravdivý, napínavý a v závere dojemný.Herecké výkony všetkých účinkujúcich sú na vysokej úrovni. S.Rea na malej ploche stvárnil nezabudnuteľnú postavu. L.Neeson ako zakladateľ a vodca IRA je v tej postave ako doma, možno aj preto, že je Ír. Dokonalá hudobná zložka iba podtrháva výnimočnosť tohto diela, ktorému nechýba vôbec nič. Je tu priateľstvo, láska, zrada a pomstichtivých mladíkov možno viac, ako by sme chceli. V závere zaznie krásna skladba od Sinead O´ Connor. Boj o vytrhnutie sa spod anglickej nadvlády trval stáročia a aj s úsmevom je pojatá scéna slávnostného preberania hradu, kde sa M.Collins omeškal. Nervóznym angličanom odpovedal: " My sme čakali 700 rokov, vy môžete počkať 7 minút". Kto film ešte nevidel, nech nečaká ani 7 sekúnd a rýchlo si ho zoženie. Film s veľkou výpovednou hodnotou a byť tak učiteľom dejepisu ,určite by som ho dal žiakom povinne pozrieť.U nás zatiaľ dostupné iba obojstranné DVD bez podtlače od Warnera. Film 100%. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

O IRA jsem viděl mnoho filmů, které mi doplnily střípky nevelkých vědomostí o událostech, které nejsou veřejnosti zas až tak známé. Dosud mi ale chyběl ten dost možná nejzásadnější. Film o zakladateli této nechvalně proslulé vojenské organizace. Irsko ušlo vskutku trnitou cestu a film výborně zachycuje řadu zásadních okamžiků. Liam Neeson je výbornej, stejně jako řada jeho hereckých a dnes již hodně profláklých kolegů. Režijně je to trochu rutina, ale vizuálně i hudebně je to moc pěkné. A je fakt, že střídmá režie alespoň neruší od vyprávění. To by místy mohlo být o fous doslovnější a zejména ze začátku mi trochu trvalo, než jsem se zorientoval. Celkově ale dobré. Poctivá biografie či historický film se pozná tak, že donutí diváka otevřít wikipedii. A to se tomuhle snímku v mém případě podařilo. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Film sa natáčal v: Bray, Dublin, Hollywood, Rathdrum, County Cork (Írsko) a Dobbs Ferry (New York, USA) od 2. júla do 29. septembra 1995. (Arsenal83)
  • Vo filme sa síce objavia, no IRA začala používať nástražné pasce až v 70. rokoch 20. storočia. (Arsenal83)
  • Aktivity IRA spôsobili, že pre prerušenie prímeria musel film vyjsť s oneskorením polroka. Namiesto júna vyšiel v Írsku až v decembri 1996, hoci inde mal už dávno premiéru. (Arsenal83)

Reklama

Reklama