Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

majo25 

všechny recenze uživatele

Námet si žiadal charizmetického herca, ktorým Neeson nesporne je. Leeson je aj najväčším ťahúňom filmu, aj keď nie jediným, preto to celé dokopy funguje tak, ako by malo. Režijne rovnako bravúrne zvládnuté...meno Neil Jordan si musím zapamätať. Dej má väčšinou svižné tempo a dramatický spád, a aj keď sa jedná - z dnešného pohľadu by sme túto bandu mohli označiť ako - separatistov, ktorí neváhajú zabíjať za príslušnosť k tej či onej vlajke, divák si k nim dokáže vytvoriť vzťah. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Roku 1920 prochází Irsko bouřlivou proměnou a stává se svobodnou zemí. V čele událostí stojí bojovný Michael Collins, jehož osudy líčí životopisný film Neila Jordana s Liamem Neesonem v titulní roli. První polovina snímku je naprosto strhující, ale přesně v půlce filmu nastane zlom a filmu dojde zřetelně dech. Pak už se toho moc neděje, a vše, co bylo tak skvěle rozběhnuto, vyšumí do ztracena. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V podstate zaujímavý životopisný film, avšak dĺžka mu dosť škodí. Niečo na spôsob Gangov v New Yorku aj keď nie tak dobré a so slabším režisérom. Vo filme sú popravy, že by sa za ne nehanbil ani Godfather, skvelí herci a človek sa pri filme aj niečo priučí z histórie. Čo sa týka hudby, tak si po 10 hodinách nepamätám na žiadnu pesničku ani melódiu. Na záver napíšem že som si nejak zvlášť hlavnú postavu neobľúbil a nevžil sa do nej, ale čiernobiely záver je spracovaný pekne ale myslím že to už je neskoro na to, aby ma tento film dojal. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Výborné drama o počátcích IRA a jejím zakladateli Michaelu Collinsovi. Ačkoliv z ústřední čtveřice herců nemusím Robertsovou, Quinna ani Neesona, tak tady mi ani jeden z nich vůbec nevadil a Neeson podal skvělý živelný a pravděpodobně i životní výkon. Společně s Ve jménu otce nejlepší film zabývající se problematikou IRA. 90% ()

numi 

všechny recenze uživatele

Silný film. Při plnění vražedných úkolů jsem si vzpomněl na Kmotra, a to snad mluví snad za vše. Neil Jordan navíc dává divákovi plnou kontrolu nad svými názory, nic mu nevnucuje, snaží se barvitě a skutečně ukázat něco, co je šedé a neskutečné. A daří se mu to výborně. Snad jen příběh "zamilované trojky" a důraz na postavu Julie Robertsové v závěru se trochu podbízivě vtírají do přízně, ale malá moucha dojem nepokazí. Zvlášť když je bravurně natočena. Výborný Liam Neeson a víceméně v jediné ženské roli také výborná Julia Roberts. [červenec 2006] ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Z obavy pred reakciou IRA výkonný riaditeľ Warner Bros. Rob Friedman tlačil na režiséra, aby pretočil koniec a zameral sa na milostný príbeh medzi Collinsom (Liam Neeson) a Kiernanovou (Julia Roberts), v snahe bagatelizovať krach rokovaní o anglo-írskej zmluve. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v: Bray, Dublin, Hollywood, Rathdrum, County Cork (Írsko) a Dobbs Ferry (New York, USA) od 2. júla do 29. septembra 1995. (Arsenal83)
  • Film obsahuje rad historických nepresností a odlišností. Neil Jordan to obhajoval tým, že nemôže poskytnúť úplne presný popis udalostí, keďže išlo o dvojhodinový film, ktorý musel byť zrozumiteľný pre medzinárodné publikum, a to nepoznalo detaily írskej histórie. (Arsenal83)

Reklama

Reklama