Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Mě ten film nepřijde nějak extra úžasný, ale spíš mě tedy udivují dějiny Irska. Jestli si něčím obdobným opravdu prošli, tak to měli hodně dlouho cestu...Zároveň mi to přišlo částečně absurdní a tedy ve výsledku proti sobě stáli Irové a ty masakery - tak to byla síla. To bylo to, co se mi na filmu líbilo nejvíc - ty boje a ta touha něčeho dosáhnout. Herecky mě skvěle překvapil Rhys Meyers :) To jsem koukala a za něj dobrý vstup do "vyššího světa filmu". Sem tam mi to přišlo dost sentimentální (hlavně milostné rozmluvy o tom, jak Collins posílá vzkaz a to znamená, že se mezi tímto krásným milým povídáním zabíjí plno lidí - na tom by nebylo nic neobvyklého, to jsme mnohokrát již viděli, ale tady je to tak lacině natočeno :D ) Bavil mě Aidan Quinn více než Neeson. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vždy mi boli sympatické akékoľvek hnutia, ktorými sa nejaká komunita snažila zbaviť imperiálnej nadvlády, pričom nie je dôležité, o aké impérium v konkrétnom prípade ide. Impériá sa pozoruhodne podobajú. V prípade boja Írov proti anglickej nadvláde mám problém s tým, že okrem už zmienenej sympatie ma historické detaily príliš nezaujímajú. Film ma nenudil, ale ani vo mne nevyvolal väčší záujem. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Opět příběh o jednom z řady hrdinů. Liam Neeson ztvárnil Michaela Collinse naprosto přesvědčivě. Podle mě je Liam rozený řečník, věřila jsem mu každé slovo. Samozřejmě film drží skvělé herecké obsazení v čele s Liamem, Aidanem a samozřejmě Alanem Rickmanem a aby obsazení nebylo jen drsného mužského rázu, tak režisér zvolil skvělou Julii Roberts. Musím říct, že Neil Jodan je genius, dokázal napsat a natočit tak skvělý film. Nádherná hudba, akorát dialogů by mohlo být méně, jinak nemám k filmu absolutně nic. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po všetkých stránkach najlepší film od N.Jordana.Ani neviem čo by som chválil skôr.Príbeh pravdivý, napínavý a v závere dojemný.Herecké výkony všetkých účinkujúcich sú na vysokej úrovni. S.Rea na malej ploche stvárnil nezabudnuteľnú postavu. L.Neeson ako zakladateľ a vodca IRA je v tej postave ako doma, možno aj preto, že je Ír. Dokonalá hudobná zložka iba podtrháva výnimočnosť tohto diela, ktorému nechýba vôbec nič. Je tu priateľstvo, láska, zrada a pomstichtivých mladíkov možno viac, ako by sme chceli. V závere zaznie krásna skladba od Sinead O´ Connor. Boj o vytrhnutie sa spod anglickej nadvlády trval stáročia a aj s úsmevom je pojatá scéna slávnostného preberania hradu, kde sa M.Collins omeškal. Nervóznym angličanom odpovedal: " My sme čakali 700 rokov, vy môžete počkať 7 minút". Kto film ešte nevidel, nech nečaká ani 7 sekúnd a rýchlo si ho zoženie. Film s veľkou výpovednou hodnotou a byť tak učiteľom dejepisu ,určite by som ho dal žiakom povinne pozrieť.U nás zatiaľ dostupné iba obojstranné DVD bez podtlače od Warnera. Film 100%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Krvavá neděle. A taky pondělí, úterý, středa a zbylé dny v týdnu.. Spirála násilí stojící za přerodem smaragdového ostrova je Jordanem podána ve stejném duchu jako způsoby hlavního hrdiny, tzn. chaos a energičnost (všimněte si, jak je Neeson prakticky v každé scéně v pohybu), ale přitom se snaží vyjít vstříc i divákům, co o boji za irskou nezávislost nemají ani ahnung. Rozhodování mezi třemi a čtyřmi hvězdami nakonec usnadnily spolehlivá jména i v drobných rolích, jímavý hudební doprovod (Goldenthal, irské lidové písně) a Mengesova kamera v nočních scénách. Dilema měl i „Big Fella“ Collins, když přemítal, jestli poslat další lidi zabíjet, ale pak si asi vždycky vzpomněl na třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona a jeho: „Strom svobody musí být čas od času osvěžen krví vlastenců a tyranů..“ ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Scény zachycující masakr v Croke Parku se natáčely na stadionu Carlisle Grounds, který patří irskému fotbalovému klubu Bray Wanderers. (skudiblik)

Reklama

Reklama