Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

misterz 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, o Michaelovi Collinsovi som doteraz vedel prakticky veľkú nulu, takže prínosom je, že som po filme do istej miery informačne bohatší. Na druhú stranu je ale otázne, do akej miery tam niektoré udalosti boli prifarbené. Ale to je vedľajšie, pretože aj napriek snahe o dramatizáciu, je na celom filme najlepšia hlavne charizma Liama Neesona a záver, aj keď sa určite mnohí diváci musia čudovať, prečo jednal tak nerozumne.  Bolo jasné o čo ide. Samovražda? Ťažko povedať. Celkovo rozporuplné dojmy, čakal som viac. Priemer. 60/100 ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Mě ten film nepřijde nějak extra úžasný, ale spíš mě tedy udivují dějiny Irska. Jestli si něčím obdobným opravdu prošli, tak to měli hodně dlouho cestu...Zároveň mi to přišlo částečně absurdní a tedy ve výsledku proti sobě stáli Irové a ty masakery - tak to byla síla. To bylo to, co se mi na filmu líbilo nejvíc - ty boje a ta touha něčeho dosáhnout. Herecky mě skvěle překvapil Rhys Meyers :) To jsem koukala a za něj dobrý vstup do "vyššího světa filmu". Sem tam mi to přišlo dost sentimentální (hlavně milostné rozmluvy o tom, jak Collins posílá vzkaz a to znamená, že se mezi tímto krásným milým povídáním zabíjí plno lidí - na tom by nebylo nic neobvyklého, to jsme mnohokrát již viděli, ale tady je to tak lacině natočeno :D ) Bavil mě Aidan Quinn více než Neeson. ()

Reklama

numi 

všechny recenze uživatele

Silný film. Při plnění vražedných úkolů jsem si vzpomněl na Kmotra, a to snad mluví snad za vše. Neil Jordan navíc dává divákovi plnou kontrolu nad svými názory, nic mu nevnucuje, snaží se barvitě a skutečně ukázat něco, co je šedé a neskutečné. A daří se mu to výborně. Snad jen příběh "zamilované trojky" a důraz na postavu Julie Robertsové v závěru se trochu podbízivě vtírají do přízně, ale malá moucha dojem nepokazí. Zvlášť když je bravurně natočena. Výborný Liam Neeson a víceméně v jediné ženské roli také výborná Julia Roberts. [červenec 2006] ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V podstate zaujímavý životopisný film, avšak dĺžka mu dosť škodí. Niečo na spôsob Gangov v New Yorku aj keď nie tak dobré a so slabším režisérom. Vo filme sú popravy, že by sa za ne nehanbil ani Godfather, skvelí herci a človek sa pri filme aj niečo priučí z histórie. Čo sa týka hudby, tak si po 10 hodinách nepamätám na žiadnu pesničku ani melódiu. Na záver napíšem že som si nejak zvlášť hlavnú postavu neobľúbil a nevžil sa do nej, ale čiernobiely záver je spracovaný pekne ale myslím že to už je neskoro na to, aby ma tento film dojal. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

To, že do role Irky obsadili Juliu Roberts, bych bral jako urážku irského lidu. Né kvůli tomu, že to je Američanka, ale proto že to je zrovna Julia Roberts. Na konci filmu jsme se dozvěděli, že Michael Collins zemřel ve věku 31 let - zajímavé je, že Liamu Neesonovi jsem tipoval tak 45 let už na začátku filmu (ve skutečnosti měl 43). A Aidan Quinn měl zas smůlu a ostrouhal, když šlo o ženskou (podobně to měl už v Legendě o vášni). Neil Jordan zas jede svoje rodné Irsko a tentokrát nám dá nahlédnout do počátků IRA a další zajímavé milníky irské historie. Osobnost Michaela Collinse si film opravdu zasloužila a můžu říct, že se povedl. Sice se povedl, ale ne natolik, abych jako ne-Ir byl nějak zvlášť unesen... ale koukalo se na to dobře. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • S rozpočtom odhadovaným na 25 miliónov dolárov to bol vo svojom čase jeden z najdrahších filmov, aké kedy boli v Írsku vyrobené. (Arsenal83)
  • Po úspechu Neila Jordana s Interview s upírmi (1994) sa štúdia pýtali, čo natočí najbližšie. Režisér a scenárista vyrukoval s Michaelom Collinsom, ktorého scenár mal v vymyslený už 12 rokov dopredu. (Elessar.)
  • V dvoch scénach možno vidieť vlaky DART, vnútromestskú železničnú rýchlodráhu v Dubline. Film sa odohráva v rokoch 1916 až 1922, no DART bol spustený až v roku 1984. (Arsenal83)

Reklama

Reklama