Reklama

Reklama

VOD (1)

Snímek "12 hrdinů" se odehrává v trýznivých dnech, které následovaly po událostech 11. září 2001. Americká speciální jednotka vedená kapitánem Mitchem Nelsonem (Hemsworth) je vybrána, aby byla jako první poslána do Afghánistánu na velice nebezpečnou misi. Musí zde v drsných horách přesvědčit generála Severní Aliance Dostuma, aby se k nim připojil v boji proti společnému nepříteli: Talibánu a jejich spojencům z Al-Káidy. Kromě překonání vzájemné nedůvěry a obrovských kulturních rozdílů musí Američané – zvyklí na moderní způsob boje – přijmout prastarou strategii válčení na koních. Navzdory této rozpačité alianci musí noví spojenci čelit drtivé převaze – nelítostnému nepříteli, který nebere zajatce. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (234)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

moderní válečné hollywoodské filmy mají velký problém najít a vybalancovat celkem tenkou hranici mezi dobrým válečným filmem a patetickým blábolem,který ocení maximálně samotní američani.Tenhle problém se pak exponenciálně zvětšuje ve chvíli kdy jde o film točící se kolem událostí z 11.září a těsně po něm a ve chvíli kdy jde navíc o film inspirovaný skutečností,začíná být jasné,že tady ta hranice nejspíš neexistuje.Zápasil s tím Lone Survivor a stejně tak s tím zápasí i 12 strong.Oba dva filmy jsou si podobné možná víc než by bylo zdrávo.V obou máme skvělé obsazení,stejně jako výborné akční scény.Zároveň ale oba disponují místy až nesnesitelnou vrstvou patosu,která celý film zbytečně sráží...12 strong je prvních cca 45 minut zbytečně ukecaná nuda,která posléze přejde v solidní válečný (i když trochu jednotvárný) film aby nakonec přišlo finále jak ze 7 statečných,kdy neohrožení američané na koních uspějí proti protivníkovi který je nejen v ohromné přesile,ale navíc má i tanky a raketomety.Pokud se v reálu tohle opravdu takhle stalo,pak všechny klobouky dolů,ale tady to v celkovém vyznění působí extrémně přehnaně a ani trochu reálně...60% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Je mi vážně velkou záhadou, jak je možné, že s takovou silnou a inspirativní látkou či hereckým obsazením mohl vzniknout tak průměrný film, který navíc velmi nevhodně "přetéká" patosem. Na snímku 12 Strong Vás zaujme především kamera a její celkové zabarvení, které dodává filmu pochmurný a šedivý nádech, což ve výsledku utváří onu atmosféru beznaděje a zoufalství. Dále jsou tu i povedené akční scény, při nichž máte dojem, že tenhle film přeci jen nebude tak hrozný. Bohužel, když dojde na dialogy či přesuny vojáků, celý film se "zvrhne" ve zcela nezvládnutou a nudnou záležitost. A to je vzhledem ke zvolenému tématu vážně velká škoda. „The most important thing you take into battle, is the reason why.“ ()

Reklama

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Trošku zamrzí, že i přes podle mého fajn obsazení, super námětu a asi slušného rozpočtu z toho všichni nedokázali vytěžit víc. Lokace jsou parádní, technika taky. Akční scény nevypadají vůbec špatně. Jen je to celý vlastně bez šťávy. Vojáků je 12, tedy soudě podle názvu, ale vybavím si z hlavy tak 5? Příběh se dal rozvést do úplně jiného rozsahu a mohlo to jak se říká chytnout za srdíčko daleko víc. Stačilo se jen víc zaměřit na osobnosti vojáků. Přestřelky vypadají solidně, ale i když teče krev nemáte pocit, že když někdo trefí ty "naše", že vás to bude bolet taky. Finální akce stojí za to a asi jen díky ní si budu film pamatovat. 63 procent. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

12 neporaziteľných vojakov americkej armády, 6 afgánskych koní a Talliban je zničený...trochu zjednoušene povedané, ale takto akosi bol tento film natočený. Bol trochu zbytočne dlhý a predstavuje typický propagandistický vojnový americký film - lúčenie s rodinkou, spory o moc, nezhody veliteľov a neschopný vodca nepriateľov. Pozrieť sa to dá, ale je to trochu zbytočne dlhé a bojové scény sú ozaj prehnané aj na americké pomery. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Thor a generál Zod na koních proti Talibancům. Formálně dobře natočené, ale chybí tomu přesah. Lidsky rozměr. Fuglsig ve své prvotině nenabízí nic extra. Prostě jen glorifikace amerického způsobu válčení (naházíme tam bomby). Akční scény koně vs tanky jsou ale povedené a řádně syrové. Škoda jen, že se nevěnuje více uzbeckému generálovi. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu se převážně objevuje útočná puška značky Kalašnikov. Ale objevuje se zde i samopal/útočná puška československé výroby vzor 58. Například verzi se sklopnou kovovou ramenní opěrou, cca v polovině filmu, třímá v rukou před jedním z útoků kmotřenec generála Dostuma. Tato zbraň je mj. ve výzbroji jak afghánské policie, tak armády. (Michalechal)
  • Michael Shannon si zahrál vojáka ve filmu World Trade Center (2006), organizoval zde odvetnou akci za útok na „dvojčata“. Ve filmu 12 Strong hraje vojáka reagujícího na tento útok. Dalším hercem, který si zahrál v obou filmech, je Michael Peña, ten si však v prvním filmu zahrál policistu. (bagrneplave)

Reklama

Reklama