Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý princ (I. Palúch) opouští po smrti rodičů osamělou tvrz a vydává se do světa na zkušenou. V lese a v hospodě ho přepadne Černý princ (F. Velecký), podaří se mu utéct jen díky mluvícímu koníkovi, kterého se před Černým princem zastal. Ten ho odnese až k zámeckému parku, kde pozná krásnou dívku, je jí princezna Slavěna (M. Vášáryová). Princ vstoupí na radu koníka do služeb krále jako němý zahradník, který vyráží jen zvuky Ba a Ja. Dostane proto přezdívku Bajaja a stane se věrným přítelem princezny. Když oslavuje Slavěna své osmnácté narozeniny, přihlásí se tři ženichové, je mezi nimi i Černý princ. Nečekaně se ozve i ženich čtvrtý – strašlivý tříhlavý drak. Bajaja v rytířské zbroji se jako jediný s věrným koníkem pustí do boje s drakem… Antonín Kachlík se pokusil nahradit pohádkovou baladičnost životní realitou a zlidštit pohádková schémata dobra, zla, krásy, vypočítavosti a falše. Jeho Bajaja je ve skutečnosti hodný chlapec a princezna Slavěna má celou řadu rysů prosté zamilované dívenky. Černý rytíř není v podstatě nikdo jiný než loupeživý lapka a pan král ustaraný otec, hledající pro dceru vhodného ženicha, který by ho současně zbavil jeho královských starostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (192)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka je sice z průměrných vod, ale i tak své kvality určitě má. Především pak v podobě pohledné Magdě Vášáryové a mluvícím koni, který se mi na tom všem líbil asi nejvíc. Ochotnické rytířské souboje už tak dobré nebyli, stejně jako výkon představitele Bajaji, ovšem to shazování vojáků z hradeb mi v dětství až nahánělo husí kůži – stejně jako samotná saň. Dnes už se jejímu vzhledu většina diváků jen zasměje, ale coby malému dítěti dokázala nahnat hrůzu… ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si nemohl vzpomenout v jaké pohádce byl ten hrůzostrašný drak. Až dnes jsem to zjistil. Samozřejmě, že už není hrůzostrašný. Jen strašná a smích budící loutka. Dokonce, aby jí mohl Bajaja setnout alespoň jednu hlavu musela se tříhlavá saň sehnout až k němu. To konečné zranění prince bych spíš dal za vinu jeho neopatrnosti - prostě se mi zdálo, že se chudák seknul tím mečem sám a nepřisuzoval bych to agresivnímu drakovi. Závěrečná bitva na nádvoří byla zmatená i pro herce, protože se tam mezi sebou perou i dva, kteří v předcházejícím záběru bojovali bok po boku. Chvilkama jsem se i nudil. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Bajaja se dlouho vleče. Je to takové nezáživné čekání na vrcholnou scénu s drakem. Ovšem z toho draka vám spadne čelist. Bizarnějšího draka jsem jen viděl v televizní BALÓNOVÉ POHÁDCE. Podle mě i ten z filmu ZA HUMNY JE DRAK je strašlivější. Tenhle v Bajajovi jen stojí na místě, kýve svými hlavami a čeká, až mu je Bajaja useká. Naopak v té scéně vynikne Bajajův hábit a bělák. Tohle je rytíř paar excelence českého filmu. Na něj nezapomenu, stejně jako na závěrečnou scénu po rytířském turnaji, kdy zlý Černý rytíř chtěl ovládnout zámek a podaní se proti němu vzbouřili a všechny shodili dolů z Hrubé Skály. Právě touto scénou se Bajaja zapsal do historie českých filmových pohádek, jelikož je to společně se soubojem Mrakomora s princem (PRINC A VEČERNICE) jediná pohádka, kde hlavní hrdina svádí boj o princeznu přímo v souboji. A pro mě osobně díky této scéně neupadl Bajaja v zapomnění. [7693. hodnocení, 166. komentář, 57%] ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jmenuji se Bachacha. Tahle pohádka mně nepřijde diváky moc vyhledávaná. Nikdo moc o ní nemluví, nikdo ji moc nevychvaluje. A mně to nedalo a pokusil jsem se zjistit, co je toho příčinou. Předně není natočena podbízivou a ani příliš atraktivní formou. Zvolená režie je pro běžného diváka až téměř "těžkotonážní". Podobnou režii měl také Třetí princ s Trávníčkem. Rovněž výběr herce do hlavní role jde dost proti proudu obvykle zaběhaným a osvědčeným typům na role princů. Divácké představy tak může snaživý Ivan Palúch naplnit a taky nemusí. Ani Magda Vášáryová není princeznou, ze které se zatají dech. Známý příběh pak plyne se svými vrcholy a propady. A pohádková atmosféra na diváka dýchne jen velmi málo, ačkoliv si myslím, že nějaké to svoje kouzlo tahle pohádka určitě má. Když k tomu připočtu Kachlíkův poctivý filmový přístup, vychází mně z toho pohádka, kterou si opakovaně hned tak nedám, protože má potíže s tempem a občas se vleče, ale není důvod ji zatracovat. Nové verze se rozhodně hned tak nedočkáme, co kdyby se jí náhodou ujal Troška a udělal Bajaju roztomile žvatlavým princem. To by teprve byla pohádková katastrofa. 60% ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Citlivě adaptované pohádce ze sbírky Boženy Němcové chybí vhodné obsazení. Přesvědčivý je jen moudrý bělouš, jehož výstižné a laskavé vedení sebestředností pokoušeného prince poskytlo i životní hereckou příležitost Martinu Štěpánkovi, jenž jí neoslyšel, a tak tento jeho dabing zastiňuje snad vše, co kdy ve filmu vytvořil. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Na dotaz, proč v českém filmu účinkovali slovenští herci, odpověděl režisér Kachlík, že uměli velice dobře jezdit na koni, což v té době umělci z české provenience nedokázali. (Robbi)
  • Zámek Hrubá Skála nebyl nikdy v pravém slova smyslu přístupný veřejnosti. V době předrevoluční tu byl rekreační objekt ROH, který se po roce 1989 změnil na hotel. Přístupné bylo aspoň nádvoří. (Robbi)
  • Pohádková hospoda, kde princ zachrání koně a ten ho na oplátku vyveze z obklíčení loupežníků, je Kopicův statek, který stojí mezi Hrubou skálou a Valdštejnem. (Zetwenka)

Reklama

Reklama