Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý princ (I. Palúch) opouští po smrti rodičů osamělou tvrz a vydává se do světa na zkušenou. V lese a v hospodě ho přepadne Černý princ (F. Velecký), podaří se mu utéct jen díky mluvícímu koníkovi, kterého se před Černým princem zastal. Ten ho odnese až k zámeckému parku, kde pozná krásnou dívku, je jí princezna Slavěna (M. Vášáryová). Princ vstoupí na radu koníka do služeb krále jako němý zahradník, který vyráží jen zvuky Ba a Ja. Dostane proto přezdívku Bajaja a stane se věrným přítelem princezny. Když oslavuje Slavěna své osmnácté narozeniny, přihlásí se tři ženichové, je mezi nimi i Černý princ. Nečekaně se ozve i ženich čtvrtý – strašlivý tříhlavý drak. Bajaja v rytířské zbroji se jako jediný s věrným koníkem pustí do boje s drakem… Antonín Kachlík se pokusil nahradit pohádkovou baladičnost životní realitou a zlidštit pohádková schémata dobra, zla, krásy, vypočítavosti a falše. Jeho Bajaja je ve skutečnosti hodný chlapec a princezna Slavěna má celou řadu rysů prosté zamilované dívenky. Černý rytíř není v podstatě nikdo jiný než loupeživý lapka a pan král ustaraný otec, hledající pro dceru vhodného ženicha, který by ho současně zbavil jeho královských starostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (192)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Princ Bajaja ve filmovém zpracování Antonína Kachlíka si dokázal uchovat strašidelnou děsivost syrovosti starodávných příběhů, kde pohádkové bytosti s nadpřirozenými schopnostmi vládnou osudům, myšlenkám i činům. Díky zachovalému duchu archetypálního způsobu vyprávění se podařilo vytvořit poetické obrazy. Dětem ponurá nálada přinese záchvěvy strachu. Humorný nadhled se zde nenajde, přesto má tato filmová pohádka své osobité kouzlo a vznešenými tahy maluje smutnou rytířskou píseň s pochopitelně šťastným koncem. Hlavní mužskou postavou je princ Bajaja (zajímavý Ivan Palúch s hlasem Petra Štěpánka), dobromyslný člověk se skrytou identitou na své životní pouti k opravdové dospělosti spravedlivého a moudrého vladaře. Hlavní ženskou postavou je princezna Slavěna (půvabná Magda Vášáryová), nedozrálé kvítko uprostřed nesmiřitelnosti nadpřirozené síly pohádkového světa. A osud si občas krutě a zvráceně zahrává s lidmi. Hlavním padouchem je Černý princ (velmi zajímavý František Velecký s hlasem Petra Čepka), všehoschopný a vynalézavý vůdce loupeživé bandy. Není zvyklý na odmítání a násilně si bere vše, co se mu zalíbí. Důležitou postavou je mluvící kůň (hlas Petra Štěpánka), který si vybral svého pána, aby bděl nad jeho správným směrem životního poslání. Každou pochybnost nekompromisně zahání a udržuje hrdinu ve skromnosti, ostražitosti a lidskosti. Z dalších rolí: smutný král a trudnomyslný otec Slavěny (příjemný Gustav Opočenský), poslušní pohůnci Černého prince (Jiří Krampol, Josef Kubíček s hlasem Josefa Hlinomaze a Karel Hábl), snaživý princ a vystrašený nápadník (Jiří Ptáčník s hlasem Jaroslava Satoranského), bezelstný starý zámecký zahradník (Vladimír Hlavatý), moudře radící stařenka (sympatická Vlasta Jelínková), či vystrašený hostinský (Miroslav Vlček). Zdůrazňovaná skromnost a pokora učí trpělivosti na počátku i v průběhu svízelné cesty k určenému cíli. Díky děsuplné strašidelnosti má filmová pohádka osobitou podobu. Nekonejší, znejišťuje a poeticky rozpráví. ()

Nikolas__ odpad!

všechny recenze uživatele

Hnus. FUJ. Asi se pozvracím. Tenhle odporný hnus je ostuda všech pohádek. Finále s "drakem" je celé k smíchu i na ten rok. Zaprvé musím říct že scénáristy by měli zavřít do blázince, každou hodinu (nebo lépe, minutu) do nich cpát léky aby se naučily jak funguje komunikace mezi lidmi. Protože tohle byl fakt extrém. Herecké výkony jsou trash. Hudba je hnus. Kamera tak nějak funguje - poslední pochvala! Jestli tohle opravdu napsala Němcová, mám jen malou naději proto že je byla ta ženská legenda oprávněně. Antonín Kachlík je bohužel absolutní blázen. Jeho šílenství při tvorbě bajaji neznalo meze a tak stvořil naprosto pošahanou plíseň. Casting očividně vybírala nechutná osoba kterou si přeji nikdy nepotkat. Představitel Bajaji je nebezpečný a nenormální organismus, který očividně přiletěl na naší planetu jen pro to, aby zde zhanobil postavu Bajaji a zas odletěl. Ještě jednou - HNUS. FUJ. kolem 10% ()

Reklama

MrKrahujec 

všechny recenze uživatele

No, ten drak se opravdu těžce nepovedl, i když za to tvůrci snad ani tak úplně nemohli, uvážíme-li tehdejší trikové možnosti a také nespornou snahu obohatit jeho vizáž aspoň netypickými ptačími zobany. Ale ty srolované koberce místo krků... Jinak takový ten slušný průměr, jakési přechodné stadium mezi úplně už pětikorunovou výpravou televizních pohádek té doby a něčím, co by už chtělo vypadat jako moderní dětský film. Překvapivě dobrá princezna Magdy Vašáryové a jak tak na to koukám, tak je to vlastně i na tak příšerného režiséra, jakým byl Antonín Kachlík překvapivé celé... ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Jediné, co na tomto snímku zestárlo, je ten loutkový drak, jinak je to velice působivá a temná verze klasické pohádky, která mi zde připadá občas inspirovaná syrovostí Markéty Lazarové. Vím, že je to asi zapříčiněno účastí I. Palůcha, M. Vašáryové a F. Veleckého, ale nějak tam tu Markétu vzadu cítím.... ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Není to má oblíbená pohádka, navíc przněná dabingem u slovenských herců, jak bylo tehdy moderní. Jestli si to dobře pamatuji, tak Palúcha daboval Petr Štěpánek a bylo to děsné. Vašáryovou jsem v pohádkách nikdy nemusela, výjimkou je Radúz a Mahulena, a to vlastně není čistá pohádka, mám ji raději v dramatických rolích. Navíc tíhnu k záporákům, a tak jsem nezbožňovala přeplavého Bajaju, ale temného Fera Veleckého. No, a nemohu zapomenout na mého oblíbence Gustava Opočenského, to byl chlap! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Zámek Hrubá Skála nebyl nikdy v pravém slova smyslu přístupný veřejnosti. V době předrevoluční tu byl rekreační objekt ROH, který se po roce 1989 změnil na hotel. Přístupné bylo aspoň nádvoří. (Robbi)
  • Pohádková hospoda, kde princ zachrání koně a ten ho na oplátku vyveze z obklíčení loupežníků, je Kopicův statek, který stojí mezi Hrubou skálou a Valdštejnem. (Zetwenka)

Reklama

Reklama