Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý princ (I. Palúch) opouští po smrti rodičů osamělou tvrz a vydává se do světa na zkušenou. V lese a v hospodě ho přepadne Černý princ (F. Velecký), podaří se mu utéct jen díky mluvícímu koníkovi, kterého se před Černým princem zastal. Ten ho odnese až k zámeckému parku, kde pozná krásnou dívku, je jí princezna Slavěna (M. Vášáryová). Princ vstoupí na radu koníka do služeb krále jako němý zahradník, který vyráží jen zvuky Ba a Ja. Dostane proto přezdívku Bajaja a stane se věrným přítelem princezny. Když oslavuje Slavěna své osmnácté narozeniny, přihlásí se tři ženichové, je mezi nimi i Černý princ. Nečekaně se ozve i ženich čtvrtý – strašlivý tříhlavý drak. Bajaja v rytířské zbroji se jako jediný s věrným koníkem pustí do boje s drakem… Antonín Kachlík se pokusil nahradit pohádkovou baladičnost životní realitou a zlidštit pohádková schémata dobra, zla, krásy, vypočítavosti a falše. Jeho Bajaja je ve skutečnosti hodný chlapec a princezna Slavěna má celou řadu rysů prosté zamilované dívenky. Černý rytíř není v podstatě nikdo jiný než loupeživý lapka a pan král ustaraný otec, hledající pro dceru vhodného ženicha, který by ho současně zbavil jeho královských starostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (192)

Lupes 

všechny recenze uživatele

Velmi slabé trikové možnosti vzbuzují dnes ironický úsměv. Ale doba byla jiná a trapný souboj s drakem se novodobými variacemi snad ani nesmí srovnávat. Jenže ony pokulhávají i herecké výkony. Magda je velmi mdlá a obsazení Ivana Palúcha byl už vyložený přešlap. A když k tomu přidáme i velmi nevěrohodné zápolení několika padouchů s celým hradním vojskem... Sakra, to nebylo ani na komparz? ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Možná to připadá někomu podivné, ale tohle je moje nejoblíbenější pohádka.:-) Vážně to byla volba na první vzhlédnutí, stejně tak mám rád písemnou podobu. Velmi se mi líbila a asi líbí nejenom ta strašidelná a někdy na pohádku snad i moc „syrová“ atmosféra. Nejvíce mi k srdci přilnula samotná postava prince Bajaji. Líbí se mi jeho odvaha, jeho mazanost a to že má „srdce na správním místě“. Není to jenom „laciný nátěr“, jaký vidíme v jiných pohádkách u velké části princů. Očividně je tady ale většinou pro svoji jinakost dost nízce hodnocena. ()

Reklama

burton 

všechny recenze uživatele

Ryčení tohohle úděsného draka mě vždy bezpečně umrtvilo a je to ten nejstrašnější pohádkový drak mého dětství. Naopak, princ Bajaja je a vždy bude, bezkonkurenčně nejkrásnějším princem. Má bílého koně, mluvícího!, musí se ukrývat za maskou nemluvného "mouly", což je nesmírně napínavé a půvabné a vy se ptáte, kdy už! se konečně princezně prokáže? A nebo kdy už to ona konečně pozná?. Princezna je krásná a chytrá, není pyšná a pitomá a já jsem už tenkrát věděla, že chci taková být taky. No a hlavně aby si mě pak tenhle princ vzal :) :) :). Je to krásná pohádka, amen. PS: mimochodem, udělat drakovi místo tesáků zobany, ze kterých visí různé slinty, které vypadají jako zbytky princezen, považuji za naprosto výborný a nadčasový výtvarný počin. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Jediné, co na tomto snímku zestárlo, je ten loutkový drak, jinak je to velice působivá a temná verze klasické pohádky, která mi zde připadá občas inspirovaná syrovostí Markéty Lazarové. Vím, že je to asi zapříčiněno účastí I. Palůcha, M. Vašáryové a F. Veleckého, ale nějak tam tu Markétu vzadu cítím.... ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Citlivě adaptované pohádce ze sbírky Boženy Němcové chybí vhodné obsazení. Přesvědčivý je jen moudrý bělouš, jehož výstižné a laskavé vedení sebestředností pokoušeného prince poskytlo i životní hereckou příležitost Martinu Štěpánkovi, jenž jí neoslyšel, a tak tento jeho dabing zastiňuje snad vše, co kdy ve filmu vytvořil. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Film získal cenu na MFF dětského filmu v Benátkách. (M.B)
  • Zámek Hrubá Skála nebyl nikdy v pravém slova smyslu přístupný veřejnosti. V době předrevoluční tu byl rekreační objekt ROH, který se po roce 1989 změnil na hotel. Přístupné bylo aspoň nádvoří. (Robbi)
  • V scéne kde Bajaja (Ivan Palúch) bojuje s drakom, mal iného koňa, pretože pôvodný sa bál svetiel a dymu. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno