Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý princ (I. Palúch) opouští po smrti rodičů osamělou tvrz a vydává se do světa na zkušenou. V lese a v hospodě ho přepadne Černý princ (F. Velecký), podaří se mu utéct jen díky mluvícímu koníkovi, kterého se před Černým princem zastal. Ten ho odnese až k zámeckému parku, kde pozná krásnou dívku, je jí princezna Slavěna (M. Vášáryová). Princ vstoupí na radu koníka do služeb krále jako němý zahradník, který vyráží jen zvuky Ba a Ja. Dostane proto přezdívku Bajaja a stane se věrným přítelem princezny. Když oslavuje Slavěna své osmnácté narozeniny, přihlásí se tři ženichové, je mezi nimi i Černý princ. Nečekaně se ozve i ženich čtvrtý – strašlivý tříhlavý drak. Bajaja v rytířské zbroji se jako jediný s věrným koníkem pustí do boje s drakem… Antonín Kachlík se pokusil nahradit pohádkovou baladičnost životní realitou a zlidštit pohádková schémata dobra, zla, krásy, vypočítavosti a falše. Jeho Bajaja je ve skutečnosti hodný chlapec a princezna Slavěna má celou řadu rysů prosté zamilované dívenky. Černý rytíř není v podstatě nikdo jiný než loupeživý lapka a pan král ustaraný otec, hledající pro dceru vhodného ženicha, který by ho současně zbavil jeho královských starostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (192)

jablonec 

všechny recenze uživatele

Pro mě jedna z nejlépe natočených tzv. "ponurých" pohádek v duchu B. Němcové ( na prvním místě mám Kachyňovu Malou mořskou vílu https://www.csfd.cz/film/4959-mala-morska-vila/komentare/ a potom Herzovo Deváté srdce https://www.csfd.cz/film/4224-devate-srdce/komentare/). Souboj s drakem je pořád sugestivní, jako když jsem to viděl poprvé asi v 7 letech. Hodnotím také souboje se skutečnými zbraněmi a výběr exteriérů z Českého ráje. Myslím si, že je to pořád ještě nedoceněná a v TV málo frekventovaná pohádka. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Filmová pohádka, která není nic moc. Unylé herecké výkony nesympatických postav jsou opravdu k uzoufání. Ovšem drak je naprosto skvělý a za něj (a jen za něj) ty dvě hvězdičky. K filmu vznikla krásná parodická scéna pro Malý televizní kabaret, kde Pavel Zedníček hraje Prince Bajaju a Josef Dvořák co by král, ve snaze se s ním domluvit, se ho ptá "Ba nein, nein?" :) ()

Reklama

rublik05 

všechny recenze uživatele

Děj je sice pořád to samé dokola, přesto povedená a zábavná pohádka, která má příjemnou, místy i vážnou atmosféru. Herecky slabší obsazení, které se projeví zejména na kvalitním projevu a výkonech herců. Efekty raději moc komentovat nebudu, protože vyvrcholení pohádky souboj s drakem je spíše vrchol filmařského diletantství a trapnosti. Není to sice žádný vrchol české kinematografie, ale mám pohádku celkem rád. 5/10. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Pohádka, pro kterou pan Kachlík vybíral hlavní představitele se vkusem a citem pro krásu. Princezna Magda Vášáryová, samozřejmě nádherná ! Princ Bajaja Ivan Palúch, fešák, vysoký jak má být. Nic mě v pohádce nerušilo ! Drak, jako loutka, byla na tu dobu dobře vymyšlená a je třeba si v "BONUSU" na DVD poslechnout režiséra Kachlíka, co o tom říká. Jedinou výhradu (ale to je maličkost) bych měla k paruce Bajaji, kdy dělal zahradníka. Proč musela být tak pitomá a ještě zrzavá ? Lepší by bylo na hlavě slámové roští. Ale to je opravdu moucha. Výborně byl vybrán rovněž loupeživý rytíř. Typ jak vyšitý. (nevím, bohužel jak se jmenoval). Celkově lze říci, že pohádka patří mezi ty oblíbené pro dětské i dospělé diváky. ()

senecek 

všechny recenze uživatele

Nejmilejší pohádka mého mládí,svým pojetím spíš historická povídka. Dle mého názoru výborně filmařsky zvládnutá,včetně zde dost kriticky komentovaného draka. Pohádka byla taky koncem 70-tých a začátkem 80-tých let opomíjena kvůli hlavnímu herci Ivanu Palůchovi (jeden z nejlepších slovenských herců),který nebyl moc po chuti tehdejšímu vedení televize a státu! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • V záběru, kdy kůň stojí za dřevěnými vraty hostince a promlouvá k princi (Ivan Palúch), je podle prohnutí uzdy jasné, že za vraty někdo koně za uzdu drží. (Bejdule)
  • V scéne kde Bajaja (Ivan Palúch) bojuje s drakom, mal iného koňa, pretože pôvodný sa bál svetiel a dymu. (ČSFD)
  • Pohádka se natáčela převážně v Českém ráji, zejména v okolí a na zámku Hrubá Skála, zřícenina hradu se jmenuje Pirkštejn a nachází se v obci Rataje nad Sázavou. Natáčelo se i u rybníku Věžák, který známe z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny (1978). (Stocki)

Reklama

Reklama