Reklama

Reklama

Fimfárum Jana Wericha

Trailer

Celovečerné animované pásmo na motívy rovnomennej knihy Jana Wericha. Vtipné i poučné rozprávanie o veciach rozprávkových i každodenných, o čertoch, zázrakoch, ale aj o úplne obyčajných ľudských slabostiach a chytráctvach. Výtvarné poňatie bábkových príbehov presne vystihuje humor a atmosféru rozprávok "Fimfárum", "Až opadá listí z dubu", "Franta Nebojsa", "Splněný sen" a "Lakomá Barka", ktoré Jan Werich narozprával na gramofónovú platňu v šesťdesiatych rokoch a knižne vydal pod titulom Fimfárum. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (324)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Asi nemá smysl opakovat, co přede mnou tak přesně vystihl Kinej. Snad bych jen dodal, že ty pohádky jsou skvělé samy o sobě, v knižní a ještě více ve Werichově osobitém přednesu, původně určeném pro sérii dlouhohrajících desek. Fimfárum ve filmové podobě jde ovšem ještě o kus dál, byť někdy poněkud na úkor osobitého přednesu... Celkový dojem: 90% ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Absolutní brainwasher! Těšil jsem se, že zhlédnu dlouho odkládanou loutkovou klasiku, plnou údajně zajímavých pohádek. Mé nadšení se ale obrátilo proti mně a pekelně jsem se nudil. Oceňuju, že je to podáno hodně netradičně, pokud to ovšem má být mířeno hlavně na menší diváky, strhávám body i za nevhodnou animaci. Já jí uvítám, ale být rodičem, jehož děti po kontaktu s touto ‘pohádkou’ nemohou usnout, nadšený bych rozhodně nebyl. Plánoval jsem slupnout celou trilogii, po dnešním filmovém fiasku však odmítám pokračovat. ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Možná je to tím, že jsem na Werichovi nebyl odkojen jako zřejmě většina zde hodnotících, ale tohle byl fakt celkem děs. Výtvarná forma - ano, originální, ale vidět to jako dítě (těm je to primárně určeno, ne?) tak se dosud pomočuji. Berte mne zároveň za naivního, infantilního staromilce, ale v mém světě by měla mít pohádka pointu (Lakomá Barka) a nějaké morální / mravní ponaučení. Z Fimfára jsem si odnesl hlavně dvě, ač, pravda, možná trochu kontroverzní - "Jsi-li kořala, neschopný živit rodinu, nabídni čertovi za úrodu svého syna a pak ho díky náhodnému setkání s bezďačkou zachraň. Začneš-li opět nekontrolovaně chlastat, nech ze sebe od čerta udělat za svou duši abstinenta a pak s ním vyjebej." a "Sázej Lotynku a chlastej kmínku, jak se ti jen ráčí, dřív nebo později ti opilecký sen vyjeví, kde najít prachy bez práce a ještě zjebeš ženu, že ti nevěřila"... 20% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Sociopatický nightmare fuel, kde groteskní zpracování postav perfektně zrcadlí amorálnost Werichova pohádkového vesmíru, kde jsou téměř všichni opravdu neskutečně hnusní zkurvysyni a jediné vykoupení v něm je nikoli skutečnost, že existuje nebe, nýbrž skutečnost, že existuje peklo. V zásadě se jedná o slovanský pohádkový ekvivalent světa Larryho Clarka. Dramaturgicky to jinak není kdovíjak dobře zvládnuté (5 halucinačních sekvencí v pohádce, lol) a Jirák imitující Wericha je velmi nešťastná volba, ale ty pokroucené loutky, které tím, jak postrádají mimiku, vytvářejí z postav strašidelné archetypy malého zla, to prodávají beze sporu. Rated NC-17. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha i Werichem namluvená verze patří mezi to nejlepší co u nás vzniklo. Nápad naroubovat na to animaci a spojit několik příběhů do celovečerního filmu se mi moc nezdál, ale z výsledku jsem bezmezně nadšen. Způsob, jakým byly loutky natočeny, nádherně vystihuje a doplňuje poetiku Werichových děl a Ota Jirák v pozici vypravěče/spojovacího článku je bezchybný. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (4)

  • Postavičky mají na každé ruce jen 4 prsty. (HappySmile)
  • Výtvarník Petr Poš vymodeloval pro část „Lakomá Barka“ hlavu faráře, která až příliš připomínala prase. To se režisérce moc nelíbilo, a tak Petra Poše přemluvila, aby vyrobil hlavu novou s lidštějšími rysy. Nicméně původní hlava nepřišla nazmar, tvůrci ji nasadili praseti, které zabije učitel. (Landauer)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama