Reklama

Reklama

Lásky mezi kapkami deště

  • angličtina Love Between the Raindrops
TV spot
Československo, 1979, 126 min (Alternativní 122 min)

Režie:

Karel Kachyňa

Kamera:

Jan Čuřík

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Vladimír Menšík, Lukáš Vaculík, Jan Hrušínský, Tereza Pokorná-Herzová, Rudolf Hrušínský, Miroslav Macháček, Zlata Adamovská, David Vlček, Michal Dlouhý (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve filmu režiséra Karla Kachyni Lásky mezi kapkami deště ožije pražské předměstí Žižkov třicátých let. Seznámíte se s ševcem Vincencem Bursíkem, který sem přišel odkudsi z venkova, aby se pustil do zoufalého a beznadějného boje s baťovskou velkovýrobou. Budete sledovat dospívání a soupeření dvou povahově rozdílných synů Kajdy a Pepana a taky milostné trampoty jejich lehkomyslné starší sestry Věry. Kajda se jednoho dne seznámí s půvabnou dívkou Pájou a začne se s ní scházet v krásné zahradě staré vily, která patří tak trochu záhadnému starému lékárníkovi. Když však Kajda seznámí Páju s bratrem, vše se mění… Ve výtečném filmu, který vznikl v roce 1979 podle scénáře Jana Otčenáška a Vladimíra Kaliny, se objevila řada výborných herců. V první řadě je to skvělý Vladimír Menšík jako švec Bursík, dále Lukáš Vaculík a Jan Hrušínský jako Kajda a Pepan, Zlata Adamovská jako Věra, Tereza Pokorná v roli Páji nebo Rudolf Hrušínský a Miroslav Macháček. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (202)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Co bylo není...a co zústavá jsou vzpomínky. Na lásky, hořkosti a nedozralé hrozny..." K. Kachyňa vie robiť filmy a každý jeho film si v tv rád pozriem. Boli časy keď obuvníckeho živnostníka zlikvidoval podnikateľ Baťa. A podnik Baťa a nielen on je dnes zase drvený lacnou čínskou produkciou. Postava obuvníka sadla V. Menšíkovi výborne. Bavil som sa na jeho roli prísneho otca, ktorý len neustále pokrikoval a vydával povely jak Mussollini. Aj keď je tu postáv dosť, Menšík na seba strháva zaslúžene pozornosť i vďaka dobrým radám do života a vydareným hláškam - "Já bych to nejradši polil benzínem a zapálil..." Romantická rovina príbehu medzi mladým L. Vaculíkom a T. Herzovou funguje tiež dobre. Ja by som na ich mieste to hrozno dávno zožral...80%. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Romance, stesk, život a bída ze starého meziválečného Žižkova. Velmi oceňuji atmosféru. Sledujeme osudy rodiny ševce Bursíka (skvělý Vladimír Menšík), která přijíždí do Prahy s velkou nadějí, ale končí bez naděje a rozháráná, když jim život dává jednu ránu za druhou. Začíná smrtí ševcovi ženy Fanky (půvabná Eva Jakoubková), pokračuje útěkem dcery Věry (Zlata Adamovská), která se nechává vydržovat od bohatších mužů, krachem ševce, který nemůže konkurovat Baťovi a který díky němu zahořkne a končí přebráním první lásky jeho synků. Kajda (Lukáš Vaculík a jako malý Michal Dlouhý), je romantik, trochu naivní v normálním životě, poznává svoji lásku Páju (Tereza Pokorná), ale svojí ušlechtilostí si jí nedokáže udržet. To naopak Pepan (Jan Hrušínský a jako malý David Vlček) je hrubšího zrna a neváhá si vzít to, po čem touží a sobecky a neurvale přebírá Páju svému bratrovi, a to jen z důvodu, aby všem ukázal, že je lepší a více okouzlující. Ve své podstatě to není zlý člověk, ale na povrch je to obyčejný frajírek. A tak všichni spíše přežívají v životě, ve kterém cítí spíše ublíženost a rozčarovanost. Další zajímavé role: lékárník (Rudolf Hrušínský) a prostitutka Lily (Žofie Veselá), první dětská láska Kajdy. ()

Reklama

Sipora 

všechny recenze uživatele

Moc hezký film, v němž mi ale trochu vadí do očí bijící citace z Fosseho Kabaretu (předělové scény se zpěvem Evy Olmerové a kabaretními výjevy, včetně bizarní postavy majitele podniku stojící mimo klasifikaci dobra a zla - typického trickstera). Jinak ovšem malebné vykreslení divokého Žižkova z období hospodářské krize. No a samozřejmě nejsilnější Kachyňova stránka - vyprávění. Příběh řemeslníka (ševce) Bursíka, který vyhlásil válku Baťovi a příběh jeho dvou dospívajících synů Pepana a Kajdy; Kajdova první a druhá velká láska; opis biblické story o zapovězeném ovoci, která skončila stejně jako příběh příběhů a všepozorující oko dvou přátel na odpočinku: Hrušínského a Macháčka. Vyprávění příběhu je nespornou kvalitou tohoto Kachyňova díla. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Karel Kachyňa opět rozehrává místy usměvný a místy dramatický příběh z prostředí pražského Žižkova, zasazený do doby 30. let, až do nadcházející okupace německých vojsk. Vladimír Menšík - to je samostatná kapitola tohoto lidského příběhu, zde ukazuje dramatickou stránku svého mistrovského herectví. Klobouk dolů - tohle byl jeden z nejlepších československých herců, kteří kdy žili. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi zajímavý příběh. Kachyňa vždycky točil takové sentimentální filmy, které normálně nemusím, ale tenhle mě vážně zaujal. Nejenže je samotný příběh velmi poutavý,ale hlavně je velmi dobře zahraný. A to hlavně ze strany Vladimíra Menšíka. Ten se zde předvedl opravdu ve velkém stylu. A nakonec...ač to nerad přiznávám (Vaculíka vážně nemusim)...i Lukáš Vaculík je tu opravdu dobrý a řekl bych, že ve své roli byl absolutně přesný. Kachyňa prostě v těchhle filmech uměl chodit... ()

Galerie (33)

Zajímavosti (32)

  • Oblíbený latinský citát Bursíka (Vladimír Menšík) zní: „Aurea prima sata est aetas, quae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumque colebat.“ Jeden z možných překladů je: „První věk, lidem jenž nastal, byl zlatý. Sám od sebe člověk bez zákonů a soudců si správně a poctivě vedl.“ Jedná se o úvodní větu ke druhé kapitole, která nese název „Čtvero věků“, z první knihy cyklu epických básní s názvem „Metamorphoseon libri“. Autorem je římský básník Publius Ovidius Násó. (sator)
  • Při natáčení milostných scén debatovali často režisér Kachyňa s kameramanem o fotbale, protože byli oba dva fanoušci týmu pražské Slávie. (carott)
  • Nádražní zřízenec informuje traťové dělníky, že po trati pojede jeho veličenstvo Carol (Zbyšek Svoboda) se synem. Ve skutečnosti opravdu rumunský král Karel II. v rámci státní návštěvy zavítal do ČSR, a to ve dnech 28. 10. – 1. 11. 1936. (sator)

Reklama

Reklama