Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • angličtina The Little Mermaid (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Pohádkový film Malá mořská víla byl natočen podle stejnojmenné pohádky dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Vypráví o tragické lásce mořské bytosti k pozemskému princi, pro nějž obětuje to nejcennější, co má - svůj hlas a život. Příběh zahrnuje prvky opravdové lidské tragiky a životního dramatu. Proto je určen nejen dětem, ale i dospělým. Ve filmu byla použita řada náročných triků, velkou roli v něm hraje výtvarná stránka i pohybový projev představitelů obyvatel podmořského světa? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

"...takové to bylo smutné milování." A právě ta hořkost příběhu je fantastická! Vyhýbá se klišé, nebalamutí, že život je jedna velká výhra, ba naopak mě tohle zasáhlo mnohem víc, než každoroční louskání Tří oříšků - jejich kvalitě navzdory. Ten omamný lesk mě už začal uspávat, a proto Vílu beru jako odklon od zajetého stereotypu. Navíc ji Kachyňa obohatil o výtvarno, což je super, a se závěrem ji nasměroval k mým oblíbeným filmovým věcem. Jak vidno; i pesimismus může být v určitých aspektech prospěšný! ()

Davej 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádka, kterou jsem ocenil až v "pozdním věku". Klasických zpracování už mám dost a tohle byla vítaná změna. Musím nesouhlasit se zdejším "mazákem " gouryellou, Miroslava Šafránková hrála výborně a Libuši strčila hravě do kapsy. Ve vzájemné konfrontaci ji dokonce předčila i svými přirozenými půvaby. Libuše je přeci jenom všude jinde příliš. Poetika filmu mě dostala, konečně má pohádka taky ještě další významové vrstvy. Prostě super. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Zvolená poetičnost mně nesedla. Od Kachyni bych čekal neotřelý přístup, a toho jsem se dočkal, ale na úkor záživnosti. Vše plyne velmi pomalu v hezky nasnímaných obrázcích, herecké obsazení v pohodě, i když Miroslava Šafránková nic moc, ale příběh je jen okázalá nuda. Těžký styl nesedne každému. Pohádka se mně nelíbila a nebavila mě. 40% ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

50% — Pokud jsem dobře koukal, je to jediná pohádka ve filmografii Karla Kachyni. Řekl bych, že dobře odráží duch předlohy H. Ch. Andersena a tím pádem je nutně ponurá. Chvílemi mi přišla až příliš rozvláčná (scény z oslav na „dvoře“ mořského krále) a tragický konec samozřejmě koresponduje s předlohou a má logiku, ale kvůli tomu nebude patřit mezi ty nejoblíbenější pohádky. Trochu bych ji atmosférou srovnal s pohádkou J. Valáška Tři zlaté vlasy děda Vševěda, která ale na mě působila o mnoho více depresívním dojmem (a teď koukám, že hudbu v obou případech složil Zdeněk Liška). ()

topi 

všechny recenze uživatele

Pohádkový příběh na motivy H.CH.Andersena, který je spíše určen dospělým, než dětskému publiku. Mě bohužel nenadchly kostýmy ani výtvarná stránka, která mi připadala hodně divná a nepovedená. Samozřejmě je to věc vkusu, ale tohle mě prostě nebralo. Naopak jsem nemohl spustit oči z překrásné Miroslavy Šafránkové, která když se vždy objevila, srdce mi zaplesalo nad tou nádherou. Opravdu nadpozemsky nádherná andělská tvářička. Za tu rozhodně hvězda navíc, druhá hvězda za výbornou hudbu pana mistra Zdeňka Lišky a třetí hvězdu za režii Karla Kachyni. Kvůli těmto zmíněným osobám se na Malou mořskou vílu podívám rád znovu. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (13)

  • Existujú verzie rozprávky v dĺžke 90 a 95 minút. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno