Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • angličtina The Little Mermaid (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Pohádkový film Malá mořská víla byl natočen podle stejnojmenné pohádky dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Vypráví o tragické lásce mořské bytosti k pozemskému princi, pro nějž obětuje to nejcennější, co má - svůj hlas a život. Příběh zahrnuje prvky opravdové lidské tragiky a životního dramatu. Proto je určen nejen dětem, ale i dospělým. Ve filmu byla použita řada náročných triků, velkou roli v něm hraje výtvarná stránka i pohybový projev představitelů obyvatel podmořského světa? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Český režisér Karel Kachyňa natočil v roku 1976 snímok "Malá morská víla". Je to filmová adaptácia rozprávky dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena. Do hlavnej, titulnej úlohy obsadil osemnásť ročnú Miroslavu Šafránkovú. Mimochodom je to mladšia sestra omnoho známejšej Libuše Šafránkovej, ktorá si v tomto filme tiež zahrala. Mám rád filmy Karla Kachyňu, má môj rešpekt. Avšak s týmto rozprávnokým príbehom na mňa moc nezapôsobil. Vlastne ani neviem poriadne vysvetliť, čo sa mi na tom nepozdávalo. Jednoducho mi to akosi nezapasovalo. ** ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ne, tahle pohádka mně opravdu nesedla. Nevím, jestli je to kvůli samotnému Andersenovi, ale občas film přecházel z pohádky do dramatického filmu (o vtipu se tu samozřejmě nedá mluvit). Z herců mě zaujal pouze pan Lukavský, zvlášť postavou prince jsem byl dost znechucen. No a konec by měl u pohádek končit dobře, popř. s morálním ponaučením a tady se hlavní hrdinka rozpustí v moři, což neberu za nejšťastněji zvolené (ale to bude asi tím Andersenem). 3*, víc z toho nevykřesám. ()

Reklama

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Zvláštní snímek (záměrně ho nenazývám pohádkou), v němž se klasický "dětský" příběh odehrává v ponuré melancholické atmosféře, je asi nejblíž původnímu zpracování od Andersena, ale paradoxně mu právě tahle neobvyklá kombinace příliš nesedí. Radovan Lukavský to jako mořský král zabíjí spoustu (neplánovaných) hlášek ("Jeho otec byl taky idiot") a nad princem, který vypráví přítelkyni o svém ideálu, který až najde, vykašle se na ní, jsem se musela také smát, to už ale stoprocentně nebylo úmyslné. ()

sklennenka 

všechny recenze uživatele

Nedá mi to a musím reagovat na hodnocení a některé komentáře k této podle mne naprosto mimořádné pohádce. Nechápu, jak někdo může filmu vyčítat ponurou atmosféru. Ta je zde naprosto na místě a neumím si to představit natočeno v rozjuchané verzi. Proto jsem nevěřícně zírala na hodnocení v modré barvě a koupila jsem si DVD, abych zjistila, zda pro mne také po letech pohádka neztratila své kouzlo. Dobře jsem udělala, protože jsem se ujistila, že nikoliv a hrdě se hlásím k plnému počtu hvězd. Malá mořská víla v podání mladší ze sester Šafránkových je nádherná, křehká bytost. Radovan Lukavský v roli královského otce přesvědčivě chladný, jako jeho podmořská říše. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tak na tuhle pohádku jsem se dívala kdysi a docela náhodou. Myslela jsem si, že to bude něco od Disneyho a ono to bylo úplně něco jiného. Andersenova adaptace a ještě česká! Taky mě překvapilo, že ještě existuje nějaká jiná Šafránková :-). Ono to nebylo špatné, ale trochu šok, protože jsem se pořádně nepodívala a opravdu čekala něco úplně jiného. A co si vzpomínám, je to dost smutné a to mi, když jsem byla malá, hodně vadilo. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (13)

  • Paruky podmořských bytostí byly vyrobeny z kořenů, větví a různých druhů rostlin. (Janek2002)

Reklama

Reklama