Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nemocnici na malém městě se odehrávají převážně příběhy dospělých. Nikdo z nich se zrovna nenachází v úspěšném období života, mají porouchané vztahy, nedaří se jim v práci. Hořkost z nich dělá lidi nepříjemné, a tak i třináctiletý uličník dostává kapky od každého, koho potká. Ne neprávem si vyslouží přezdívku Lže a krade, ale podezření na něj padá i ve chvílích, kdy je nevinný. Jenže zrovna tenhle kluk si usmyslí, že udělá radost jedné smutné holce. A protože je 5. prosince, slíbí jí, že do nemocnice přivede Mikuláše. To ovšem znamená, že se musí dostat ven. A pod bystrým zrakem vrchní sestry to nebude nijak snadný úkol. Tenhle souboj s nejistým výsledkem má ale v závěru jedno jisté – všichni jeho aktéři pomalu otvírají oči a jako zázrakem otvírají svá obrněná srdce a prožijí chvíli vzájemného porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Městem chodí Mikuláš a roznáší dárečky, za to v nemocnici na dětském oddělení jeden takový "dáreček" leží coby pacient. Ani z něj, ani z většiny dospělých postav člověku moc do smíchu není. V tomhle televizním filmu Karla Kachyni totiž děti sice hrají důležitou roli (chodí převlečení za Mikuláše, anděla a čerta, kouří na záchodě  či smutní na nemocničním pokoji), ale jinak je to celé takové nahořklé. Nahořklé, jako život (nejen v nemocničním prostředí) někdy bývá. Přesto k uším zdejších pacientů i tamějšího personálu doznívá Mikulášovo zvonění a otevírá lidská srdce... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jedno viem isto, Kachyňove filmy treba pozerať srdcom. Príbeh síce jednoduchší, no tá atmosféra bola neskutočná - krásny nostalgický návrat do časov mladosti. Čo sa týka obsahu, veľká pravda. Konanie ľudí z veľkej časti záleží na prostredí a okolnostiach, v ktorých žijú. Chlapec, na prvý pohľad len taký výrastok a budúci kriminálnik, no mal srdce, väčšie ako poniektorí ľudomilovia. To isté sa dá povedať aj o vrchnej sestre. Dobro sa skrátka skrýva v každom z nás, len ho treba nájsť. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Reklama

arthur.22 

všechny recenze uživatele

Představte si, že ležíte v nemocnici s nepříliš příznivými vyhlídkami, sestřička vám pustí televizi ("Ať tu máte aspoň nějakou zábavu!"), a v ní tohle. Stejné roční období, podobná atmosféra (ta filmová nemocnice je tedy ještě o dost pochmurnější). Absolutní pocit beznaděje, úzkost, sklíčenost. Dalo by se říct, že mistr Kachyňa nám zkouší trochu hrát na city, ale udělal to takovým stylem, že to nikoho neuráží. Během filmu se mu podaří vzbudit ve vás pocit, že kdyby to šlo, jdete toho Mikuláše pro děti shánět sami. Škoda, že se o tomhle neví víc, určitě by si to zasloužili všichni zúčastnění. Takže i když to tak ze začátku nevypadalo, ona sestřička to víc než trefila. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Během jedné Mikulášské noci se odehrává toto krásné poetické Tv drama Karla Kachyni podle předlohy Jana Procházky, hlavní předností filmu je skvělé herecké obsazení Josefa Abrhám jako alkoholik dr.Koníček, Eliška Balcerova zklamaná vrchní setra alias Koza, Alena Mihulova mladá sestřička Pipka beznadějně zamilovaná do dr.Koníčka, přes přirozené výkony dětských představitelů hlavně Daniel Douda jako Lže a krade nemá chybu a krásna hudba Petra Hapky vnáší do tohoto nedoceněného filmu nezaměnitelné kouzlo, vždy se na film Městem chodí Mikuláš těším. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že ten film se jmenuje tak, jak se jmenuje. Takhle totiž kolem mě prošel a asi okolo jiných taky, protože ten název evokuje spíše dětský film a na ty já nějak nemám náladu. naštěstí mi ho CT podstrčila pod nos a já viděl velmi zajímavý film o několika životních ztroskotancích v prostředí pochmurné postkomunistické nemocnice zarámovaný mikulášským svátkem. Jediný, kdo se na konci mohl radovat, byla malá holčička, která se dočkala svého Mikulajdy. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Pohled na město s kostelem na začátku a na konci filmu byl točen v Polici nad Metují. (stefaton)
  • Jan Procházka společně s režisérem Karlem Kachyňou napsal tento filmový scénář podle vlastní povídky „Lže a krade“ v roce 1969. K jeho realizaci už ale na úsvitu normalizace, kdy Procházkovo jméno figurovalo mezi zakázanými umělci, dojít nemohlo, a tak musel Kachyňa počkat dalších 20 let, než se k tomuto projektu svého dvorního scenáristy mohl vrátit. (Letní filmová škola)
  • Ve scéně, kdy sestřičky shání doktora, Pipka (Alena Mihulová) nadiktuje telefonní číslo 26 318. Kateřina Hrachovcová na telefonu vytočí čtyřku a poté zcela jiné číslice, načež telefon zazvoní. (hermiona)

Reklama

Reklama