Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nemocnici na malém městě se odehrávají převážně příběhy dospělých. Nikdo z nich se zrovna nenachází v úspěšném období života, mají porouchané vztahy, nedaří se jim v práci. Hořkost z nich dělá lidi nepříjemné, a tak i třináctiletý uličník dostává kapky od každého, koho potká. Ne neprávem si vyslouží přezdívku Lže a krade, ale podezření na něj padá i ve chvílích, kdy je nevinný. Jenže zrovna tenhle kluk si usmyslí, že udělá radost jedné smutné holce. A protože je 5. prosince, slíbí jí, že do nemocnice přivede Mikuláše. To ovšem znamená, že se musí dostat ven. A pod bystrým zrakem vrchní sestry to nebude nijak snadný úkol. Tenhle souboj s nejistým výsledkem má ale v závěru jedno jisté – všichni jeho aktéři pomalu otvírají oči a jako zázrakem otvírají svá obrněná srdce a prožijí chvíli vzájemného porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Karla Kachyňu považujem za jedného z najlepších českých režisérov. Natočil mnoho snímkov, ktoré si rád zvyknem i opakovane pozrieť. Najradšej mám jeho film "Ucho". Ale na svojom konte má i dalšie veľmi podarené snímky ("Fany", "Krava", "Smrť krásnych srncov", "Sestričky", "Pozor, vizita!", "Kočiar do Viedne", "Kráľ Šumavy"...). Okrem celovečerných kino titulov občas zrežíroval aj nejaký televízny film. Jedným z nich je tv snímok "Mestom chodí Mikuláš", ktorý vznikol pod jeho režisérskou taktovkou v roku 1992. Tento komorný dramatický príbeh sa odohráva počas sviatku svätého Mikuláša na detskom lôžkovom oddelení nemocnice v malom českom meste. Je to dojemné a smutné. Je veľká škoda, že pán režisér Kachyňa nedostal možnosť spracovať túto tému do formy kino filmu. *** ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Tohle komorní drama má blíž třeba k Přeletu nad kukaččím hnízdem, než k dětským filmům, k nimž název a z velké části dětské obsazení inklinuje. Smutnější, nádherně nostalgická atmosféra, dobrý scénář, jistí herci. S přihlédnutím k tomu, že se jedná o náš polistopadový televizní film, téměř mistrovské dílo... 90 % ()

Reklama

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Můj znuděný výraz ve tváři a nezájem o film změnil náhodný pohled vedle na uslzenou manželku. Zbystřil jsem a udělal dobře. Tradičně dobré herecké výkony Abrháma a Balzerové s dojemnou snahou uvěřitelného sígra nastražily past, ze které se jen těžko dalo utéci. Takže být tento komentář na papíře, byl by rozmazaný. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Pekné, veľmi pekné, smutnopekné. Aj na sviatok Mikuláša a obdobie darčekov sa dá pozrieť z inej strany a nespočíva to len v úvodnej humornej scéne, keď sa rozprávkovo ladená trojica v sekunde premení na niečo prozaické s celkom ľudským správaním. Už pri tejto scéne som vedel, že Kachyňa znovu nesklame. Pár veselých sestričiek v modrom, jedna múdra ostrieľaná vrchná sestra, doktor zo štvrtej cenovej skupiny a niekoľko detí, ktorým boli vdýchnuté nejednoduché charaktery. Všetko s vyborným obsadením, takáto mikulášska noc nemohla skončiť zle napriek všetkým nezdarom, čo sa prihodia. ()

Milwa 

všechny recenze uživatele

Hořko-sladký mikulášský příběh z jedné nemocnice, kde je v tomto čase všem smutno.....malým i velkým. Herecký koncert ústřední dvojice Abrhám - Balzerová a malý uličník jim skvěle sekunduje. Výborně napsaný scénář o lásce, která nemusí být na první pohled vidět, skvělá režie. Zařadil se k mým oblíbeným Vánočním filmům.... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Televizní premiéra filmu se odehrála v roce 1992, do kin se snímek podíval až v roce 1996. (M.B)
  • Pohled na město s kostelem na začátku a na konci filmu byl točen v Polici nad Metují. (stefaton)
  • Jan Procházka společně s režisérem Karlem Kachyňou napsal tento filmový scénář podle vlastní povídky „Lže a krade“ v roce 1969. K jeho realizaci už ale na úsvitu normalizace, kdy Procházkovo jméno figurovalo mezi zakázanými umělci, dojít nemohlo, a tak musel Kachyňa počkat dalších 20 let, než se k tomuto projektu svého dvorního scenáristy mohl vrátit. (Letní filmová škola)

Reklama

Reklama