Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh samorostlého muže, který má prožít zbytek života v nemocniční izolaci. Děj se odehrává v roce 1960 na infekčním oddělení jedné nemocnice, kde je jako bacilonosič izolován starý Prepsl, světoběžník a tulák bez rodiny, člověk s osobitým pojetím svobody. Zpočátku odmítá přizpůsobit se tvrdým podmínkám izolace a několikrát se pokusí o útěk, ale časem naváže přátelství s dezinfektorem Kafkou, uklízečkou Katkou, mladičkou pacientkou Mankou a se svým spolubydlícím, stejně postiženým dědou Bartůňkem. Vztah k těmto lidem způsobí jeho proměnu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (203)

MM11 

všechny recenze uživatele

Kruté až do samého konce... Celkovou dramatickou stavbou příběhu dosti nevybíravý film. Onu „lidskost“ (nedefinovatelné, ale často mě při sledování napadlo) naplňuje vcelku jedině úžasný Rudolf Hrušinský. Kachyňa jakoby celý čas metal blesky a hledal nejzbědovanější rohy nehostinné nemocnice, přičemž mu Hrušinský odpovídá aktivitou a touhou nepodřídit se osudu. Naturalismus prostředí funguje, jak bývá zvykem u podobně orientovaných námětů, od jemu podobných je pro mě přidanou hodnotou právě titulní kreace. Ostatní v Hrušinského stínu dělají, co musí, zatímco velký živel se pokouší o marný „přelet“. Jsou daleko povzbudivější filmy, přesto bych se nebál tomu věnovat ještě jeden „šedý večer“... ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Jak řekl sám primář: "Nejhorší je, že ten dědek si v životě strašně vytrpěl. A teď, na starý kolena, když se těšil, že bude mít klid, že si zajde na pivo a tak, tak ho tady držíme zavřenýho..." Příběh muže, který se snaží vzepřít přísným pravidlům infekčního oddělení nemocnice, odkud stejně ani nemá kam jít. S osudem se ale vyrovnává s humorem, přátelským postojem ke všem v okolí i snahou pomoci svému 'spolubydlícímu'. ()

Reklama

cab 

všechny recenze uživatele

Nejen prispenim jedinecne kreace osamoceneho bacilonosice Prepsla (Rudolf Hrusinsky), ktery filmu vtiskl status - nezapomenutelny se pred nami oteviraji brany do kuchyne ceskeho mistra (Karel Kachyna) ze zivota na infekcnim oddeleni nemocnice. Tento dojemny, pravdive hluboky a silny pribeh je za bezoddiskutovatelnych 95%. ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Vždycky mi bylo strašně líto toho starého pána co s ním byl Hrušínský na pokoji (a ještě měl takový krásně dojemný, utrápený hlas podobný jako Ota Sklenčka). Jak ho všichni ti rodinní vyžírkové jenom dojili a dojili, obzvlášť ten malý tlustý fakan - vnouček. Zadostiučiněním mi bylo aspoň jak si je Hrušínský nechal nastoupit u brány a pak je hezky všechny poslal někam. ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem spoustu filmů s Rudolfem Hrušínským, ale v této roli ho mám asi nejradši. V jeho postavě je spousta moudra, optimismu, humoru, ale čeho asi nejvíc, lidskosti. To je to správné slovo, které vystihuje nejen postavu pana Prepsla, ale celý film. Kachyňa byl prostě na filmy plné lidskosti kadet! ()

Galerie (42)

Zajímavosti (24)

  • Prepsl (Rudolf Hrušínský) precestoval toho naozaj dosť. Z jeho rozprávania sa dozvedáme, že bol v talianskom prístavnom meste Terst, nemeckom prístavnom meste Hamburg, rumunskom prístavnom meste Mangália, maďarskej Békéscsabe, rakúskej Viedni, ruskom prístavnom meste Kronštadt a čínskom Šanghaji. (Raccoon.city)
  • Izba, kde ležal "doživotne" Rudolf Hrušinský sa v súčastnosti používa ako knižnica. Balkón, na ktorý z izby chodil v skutočnosti nie je, ten si postavili filmári ako aj drôtený plot okolo areálu, ktorý bol tiež fiktívny. (Raccoon.city)

Související novinky

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama