Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh samorostlého muže, který má prožít zbytek života v nemocniční izolaci. Děj se odehrává v roce 1960 na infekčním oddělení jedné nemocnice, kde je jako bacilonosič izolován starý Prepsl, světoběžník a tulák bez rodiny, člověk s osobitým pojetím svobody. Zpočátku odmítá přizpůsobit se tvrdým podmínkám izolace a několikrát se pokusí o útěk, ale časem naváže přátelství s dezinfektorem Kafkou, uklízečkou Katkou, mladičkou pacientkou Mankou a se svým spolubydlícím, stejně postiženým dědou Bartůňkem. Vztah k těmto lidem způsobí jeho proměnu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (203)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Výborný, místy trochu humorný ale jinak neuvěřitelně lidský film. Charaktery jednotlivých postav jsou vykresleny a posléze zahrány do puntíku skvěle. A co jsem nevěděl světoběžník Rudolf Hrušínský byl také pěkný proutník ! O čemž se mohli přesvědčit téměř všechny ženy na interně ! Jinak nás (vás) tento film okouzlí nejen jeho životní moudrostí (někdy i vytahováním), ale i rozšafnou bezprostředností, smutkem a upřímností, zejména v osobě L'udovíta Grešša (dědek Bartůněk), který se o tom přesvědčil sám a to s jeho jen na sebe myslící rodinou. Bezesporu téměř to nejlepší od Karla Kachyni společně s Láskami mezi kapkami deště, se Srnci a se Zlatými úhoři. Když opomenu takové ty jeho první filmy s převážně vojenského prostředí. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Kruté až do samého konce... Celkovou dramatickou stavbou příběhu dosti nevybíravý film. Onu „lidskost“ (nedefinovatelné, ale často mě při sledování napadlo) naplňuje vcelku jedině úžasný Rudolf Hrušinský. Kachyňa jakoby celý čas metal blesky a hledal nejzbědovanější rohy nehostinné nemocnice, přičemž mu Hrušinský odpovídá aktivitou a touhou nepodřídit se osudu. Naturalismus prostředí funguje, jak bývá zvykem u podobně orientovaných námětů, od jemu podobných je pro mě přidanou hodnotou právě titulní kreace. Ostatní v Hrušinského stínu dělají, co musí, zatímco velký živel se pokouší o marný „přelet“. Jsou daleko povzbudivější filmy, přesto bych se nebál tomu věnovat ještě jeden „šedý večer“... ()

Reklama

Turiec 

všechny recenze uživatele

„Salmonelóza hovnóza“. Výborný Rudolf Hrušinský v roli pacienta-bacilonosiča, ktorý nakazil týfusom okolo 500 ľudí. Ako samotár je zatvorený v izolácii, z ktorej sa mu občas podarí utiecť a užívať si. Všetkým rozpráva svoje životné príbehy a napriek svojráznemu charakteru sa citlivo snaží pomôcť ľuďom v okolí. A robí to svojsky. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Ohromně lidský film, typický Kachyňa. A jak je příběh stále aktuální, je až neuvěřitelné. Rudolf Hrušínský je vynikající herec, ale režisér vybral skvělé herce do všech rolí. Díky tomu, že se film odehrává prakticky jen v jedné místnosti, projevuje se naplno genialita tvůrců filmu i představitelů filmových postav. Krásná variace na nerudovské téma "Kam s ním"... ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Duet v súhre hereckého výkonu Hrušínského a réžie Karela Kachyňu je zaručený úspech. Príbeh v ktorom je smútok s nádychom Otca Goriota v úlohe Ľudovíta Grešša stavaný do kontrastu so starým Prepslom ( Rudolf Hrušínský ), ktorý videl život z nadhľadu a i keď bol " povídkář " za jeho tvárou bolo skryté sklamanie , s ktorým by sa iný herec stotožnil ťažko. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (24)

  • Všechny scény z nemocnice se natáčely v areálu Bohnické psychiatrické léčebny. (Gastovski)

Související novinky

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama