Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi měsíci byl v malém středočeském městě Buchnov zavražděn romský mladík Denis Janeček. Do Buchnova se vypraví dokumentarista Lukáš, který Denise i jeho údajného vraha Jiřího Kováče zná z dětství. Proslýchá se, že Denisovu smrt má na svědomí více lidí, což by Lukáš rád prověřil. Místní se však o incidentu odmítají bavit, pomoci se mu zdráhá i Denisova matka Marika. Nadějí je pro Lukáše samotný Jiří, který se svým činem rád vychloubá. Pomoc si slibuje také od Denisova bratra Tomáše, s nímž Jiří pracuje pro místní podnikatelku Magdu, a také od dcery starostky a místního lékaře Heleny. Tu Denis údajně znásilnil. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koncept ,,Hořící Mississippi na českém maloměstě"? Asi by to bylo i zajímavé, kdyby to nebylo po formální stránce tak ,,provinční" a ve výsledku tak utahané a nudné...a že to jde jinak, to České televizi ukázala konkurenční HBO svou Pustinou, seriálem ze sociálně hodně podobného prostředí, kvalitativně ovšem o několik levelů výše... ()

carl.oesch

všechny recenze uživatele

Zvykejte si, milí občané. Kooprodukováno ARTE, vyrobeno ČT podle evropských hodnotových notiček podle scénáře "studentů", které dozoroval americký režisér. Režiséři pro jistotu ne dva, ale tři - včetně onoho Američana. Scénáristů šest. Klišoidní námět s lynčem nebohého Roma a obehranými problémy, které jsou podávány s obvyklou tendenčností. Herci vesměs děsiví, aby se neřeklo, objevilo se sice pár lepších (Stivínová má zcela jasně evokovat Pustinu, jenže o herečce to opravdu není), ale jinak na první pohled děs a běs. Pozoruhodné je, jak se v tvorbě i publicistice objevují stále stejné motivy rasismu, zkorumpovaných úředníků, policistů a právníků, podnikatelů rovněž jako podvodníků a ničitelů životního prostředí, ale co takhle třeba, kdyby tématem bylo reálné chování značné části romského etnika, v jednom dílu Rapla je zcela jednoznačně předváděna kriminalita Vietnamců, ale nevzpomínám si, že by někde vraždili, terorizovali a okrádali oni nebozí Romové, vždy jsou to jenom "bílí" gauneři a jelikož Vietnamců se nikdo neptá, tak taky oni. Jo, a ještě mafiáni pouze a výhradně z Ruska. Kdy bude tématem detektivek (nastavujících zrcadlo slovy klasika naší době... zejména z dílny ČT) podvodné chování neziskovek nebo terorizování a vydírání z řad tu zelených ondy jiných, ale vždy velmi pokrokových aktivistů? Odpověď zní. Nikdy, a nebo ještě lépe, nikdy do té doby dokud bude onen moloch na Kavčích Horách pracovat na základě těch jediných správných evropských hodnot, politické korektnosti a lidské připosranosti. Nebudu tomu dávat odpad, protože nebudu hodnotit něco na základě prvního dílu a dál to sledovat nehodlám. Nicméně, doufám, že se zase nedožiju doby, kdy se na podobné sračky bude muset člověk nejen povinně dívat, ale také o nich diskutovat (samozřejmě pouze v tom jediném správném směru) ještě v nějakém kolektivu, jako to bývalo kdysi za komunistů. ()

Reklama

Karp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano, námět zatím směřuje kamsi do všeobjímajícího všehomíra naplněného láskou, sluncem, neochvějnou spravedlností, lidským porozuměním a teplem dlaní. Ale je zbytečné zatracovat, přestože až laciná naivita sluší pouze Vinnetouovi s Oldou Šetrným. Náš nový bílý bratr Olda Lynč aneb Lukáš Žemlička rozhodně není takový chlapák, ale ono "teplo" šíří na všechny strany měrou vrchovatou. To je bezpochyby mínus. Kladný bod lze připsat za slušnou míru šťourání a vrtání s odhodláním neochvějným, které v každé i průměrné detektivce bývá odměněno jednou přes hubu. Nicméně i tak může být zaděláno na solidní dějové linie - vaříme s B-komplexem a taťka na druhou. Odlišné tempo vyprávění vítám. Trochu jsem si vzpomněl na Pustinu z produkce HBO. A pokud by měl být etalonem dobré detektivky Labyrint Jirky Stracha, pak je zbytečné se vůbec namáhat. Hoďme do hrnce trochu náboženského kvasu, pár křížů a svatých, vytvořme pseudomystérium a vařme sedm dílů. Nic proti J. Strachovi, mám ho coby režiséra rád, je to spíše věcí scénáře, který už se obehrál... V Lynči se možná vydáváme do nových vod na ČT prakticky neznámých. Ještě dám seriálu jeden dva díly šanci. ()

Misoponia 

všechny recenze uživatele

Velká očekávání, hodně reklamy, ale překvapení se nekoná. Srovnání s Pustinou je spíš úsměvné. První díl nudný, pomalý, s rušící a k příběhu se nehodící hudbou. Mám pocit, že Česku chybí kvalitní tvůrci hudby k filmům. Proč všude cpát klavír a basu? Neexistují jiné hudební nástroje? Co takhle trochu elektroniky? Hudebně jsme ve filmech (s několika málo výjimkami) sto let za opicemi. Matěj Anděl nevýrazný. Uvidíme, co další díly, ale tohle byla nuda a šeď. ()

Folinka 

všechny recenze uživatele

Námět mě vcelku zaujal. Ovšem provedení samotné, zdá se býti poněkud nešťastné. Škoda, celkem si dokážu představit, že by se dal příběh zpracovat mnohem poutavěji a zajímavěji. Samotné postavy jsou vcelku nezajímavé, dialogy příšerné. Není postava, se kterou by se člověk mohl ztotožnit.. a jejich jednání je tak nepředvídatelné, že je totálně neuvěřitelné:)) Nic moc, znovu už to určitě vidět nechci. Komentář píšu před shlédnutím posledního dílu, na který se teda ještě podívám. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama