Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 1

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (127)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Rašín jako superchlapák? U mě dobrý. Nevzpomínám si, že bych měl od doby jeho pravého opaku Luňáka z Vetchého takový požitek. Že je to v rámci povrchně líbivého (a hagiografického, jak výstižně podotýká raroh) medailonu bez svébytné kvality, mě netrápí, neboť kde není očekávání, není zklamání. Ale prosím, aspoň ve filmech odehrávajících se před 100 lety mě netýrejte tím invazivním plevelem "pokud" všude tam, kam v čemkoli jazykově příčetném patří prosté když, jestli, -li. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Osoba Aloise Rašína byla velmi složitou míchanicí říšské politiky a silné osoby. Jeho názory často předbíhali události v zemi i na politické scéně Evropy. Film ukazuje spíše osobu než politika a dle mého je škoda, že se víc nezaměřil na politiku československou, kvůli které byl nakonec zavražděn před svým domem. Politiku, kterou dělali s Kramářem, souběžně s Masarykem můžeme označit jako důvod zrodu republiky a bez jakýchkoliv předsudků proto Rašín patří k naším velkým osobnostem, která žila v těžkých dobách a nebyla vždy pochopena tak jak by si zasloužila. Muselo jim být hrozně když čekali na popravu, ale zároveň ta úleva, která přišla po amnestii a potom zrod samostatné republiky, byly to velké časy a byli to velcí lidé. Kramář, Švehla, Beneš, Rašín, Masaryk i Soukup a další. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Abych užil slova klasika: "Jsou tam chyby, které odborníka trápí, ale vy jsi ani nevšimnete." A je to pravda. Například řada míst byla použita špatně. I některé události jsou dost zjednodušené. Líbilo se, že tvůrci vzali jen kus Rašínova života. Ale v tom případě měli i vysvětlit, proč na něj byl spáchán atentát. Ten jsme viděli myslím třikrát a zůstal viset ve vzduchoprázdnu. Když už ho tam tvůrci dali, tak měli vysvětlit, proč to tam je. A co se týče výběru herců, mohl být lepší. Je mi jasné, že přesnou kopii politiků neudělají, ale aspoň toho ježka Donutilovi udělat mohli. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Svoboda je TV rutinér, ktorý vie za málo peňazí natočiť dobovku s kostýmami, vozidlami, exteriérmi a atmosférou. To bola jasná objednávka, ale trafil pekne aj reálie, aj herecké obsadenie. Niekedy je to nudné, ale na pozadí treba vždy hľadať vyšší zámer a v každom dialógu zachytiť nejaké nitky, ktoré sa na konci spoja. A konečne niekto docenil Kramara s Rašínom a ukázal aj ich historickú podstatu a zásluhy v kreovaní ČSR. 4 z 5 ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Trochu sekanina. Začíná koncem, dramaticky a vy toužíte po otázkách. Ale jak to dopadne? Sledujete spíše příběh války. A postav, které se tam točí. A někdy si i trochu myslíte, že se film jmenuje Kramář. A vy vlastně i tak nezjistíte jaké byly jeho trampoty poté. Oba díly šly udělat hezky o válce a poté o samostatnosti. Ale vy se spíše musíte plácat v soukolí čtyř let a zjistit, proč byl Rašín tak kontroverzí se dozvíte v lehkém sledu na konci. Tak nějak bez emocí a vášně, která k tomu patří. Film se jenom hold rozhodl odvyprávět jinou verzi příběhu. To není špatně. Ne, vyloženě. Jinak totiž jde o v celku velmi dobré přiblížení toho, co se zde vlastně dělo za války z pohledu jedné z nejvýznamnějších osobností československých dějin. Posuďte sami. ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Alois Rašín se stal prvním ministrem financí Československé republiky, ale pouze od 14. listopadu 1918 do 8. července 1919. Také je autorem prvního Československého zákonu. (Varan)
  • Natáčení probíhalo mj. i na zámku Josefa Hlávky v Lužanech (Nadace "Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových). (jungewolf)

Reklama

Reklama