Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 2

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (127)

ibeh 

všechny recenze uživatele

Zatím nehodnotím, ale nevím, jestli vydržím u dalšího dílu až do konce. Přijde mi, že dávat takovýto tv film v neděli večer jako hlavní program na ČT1 je zcestné. Jedná se zde o konání výrazných politických osobností, o důležité události pro československý národ během 1. světové války, které jsou však známy menšině lidí. Přesto nejsou dost dobře vysvětleny. Zpracování je navíc poměrně nudné a celý děj táhne p. Vetchý. Nevím, jestli nešlo vybrat na p. Kramáře jiného herce než Donutila. Mám pocit, že na ČT je vidět téměř denně v různých pořadech. Už mi dělá vůbec problém mu Kramáře věřit a některé scény mi přišly až tragikomické. Kdyby raději někdo vytvořil srozumitelný hraný dokument o těchto osobnostech s úplně jinými, ne tolik známými, ale také dobrými herci, a pořad běžel na ČT2, alespoň pro mne by to byla zajímavější forma. Doplňuji, že ve 2. díle mi opět některé scény přišly tragikomické a okolnosti atentátu byly vysvětleny opravdu mizerně. P.S.. NA POSLEDNÍ FOTCE V GALERII je Martin Finger a ne Ondřej Malý. Již opraveno. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Kde se bere to nízké hodnocení! Vždyť to byl velký film věrohodně zahraný. Nejen Kramář, Rašín... i ostatní byli hodně hodnověrní. Vetchý podal jeden ze svých nejlepších výkonů. Přesnost Rašína dokonalá. I když je trochu jiný, tak na konci filmu jak byl pohled na skutečného Rašína.... Začal se mi tam dokonale Ondra Vetchý promítat. Chtěli tvrdého chlapa s jistým nezlomným přesvědčením, ale nežnýma očima, které opravdu pan Rašín skutečně měl. A velice si jim to povedlo ve výběru hlavního hrdiny. To byl prostě Rašín.... Pan Donutil pak také dokonalost sama.... Nikdy jsem neměla ráda politické filmy, ale jak jsem se o to začala před pár lety zajímat, tak pak připadám velký obdiv... ()

Reklama

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Dávám tři hvězdy, i když se mi zpracování absolutně nelíbilo. Nechci to snižovat, jsem ráda, že se tomuto tématu vůbec někdo věnuje. Ale Rašín byl frajer a Vetchý ho hrál povětšinou jako rozněžnělého měkkotu. A ty dialogy... nuda, strašná nuda a škrobenost. Chlápci První republiky nebyli žádní zapšklí páprdové, jak jsou téměř ve všech adaptacích zobrazováni. Nepodařilo se to ani tentokrát Jiřímu Svobodovi, který ale jinak umí natočit poutavé věci. A je vůbec zajímavé samo o sobě, že se do této látky pustil bývalý předseda polistopadových komunistů - asi to chtěl Rašínovi vrátit, když víme, že ho zastřelil právě mladý anarcho-komunista. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře udělaný snímek, i když mne mrzí, že Rašínovu účast v prvorepublikové vládě tak odflákli. Nicméně i tak skvělý vizuál, hudba a velmi dobře zahrané. Zvláště Vetchý a donutil mne příjemně překvapili. O Topferovi jsem nepochybovala. Snad jen Vlasáková dostala málo prostoru, což je škoda. její postava je zajímavá a Lenka na to má. Za mne 80%. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Málokdo už si dnes vzpomene jak vlastně vznikla naše republika díky odtrhnutí od rakouska-uherska. A ještě méně lidí, hlavně mladých vůbec netuší čemu vděčí za to, že žijeme v samostatné České republice. Dějiny si je potřeba neustále připomínat, poněvadž bez poznání minulosti nemůžeme mít nějakou smysluplnou budoucnost...Vynikající výkony Ondry Vetchého, Miroslava Donutila a hlavně Tomáše Töpfera pozvedají tento film na hodně vysokou úroveň...Za mě 85% ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Premiéra filmu byla stanovena na 28. 10. 2018, na 100. výročí založení Československé republiky. (Jurkodak1)
  • Alois Rašín se stal prvním ministrem financí Československé republiky, ale pouze od 14. listopadu 1918 do 8. července 1919. Také je autorem prvního Československého zákonu. (Varan)

Reklama

Reklama