Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 1

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (127)

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že film o bytostném demokratovi, jakým Rašín bezesporu byl napsal i zrežíroval bývalý předseda komunistů. Objektivně přiznávám, že to nebylo až tak strašné a člověk se mohl dozvědět i leccos nového o dvou vlastencích, kteří se zasloužili o vznik samostatného Československa. Ano o dvou, protože se to mohlo klidně jmenovat Kramář a nic by se nezkazilo. Pokud někomu chybí vysvětlení, proč došlo k atentátu, pak vězte, že jej spáchal mladý anarchokomunista a ti jak známo demokraty moc v lásce nemají. Chvílemi docela nuda, ale jedna věc film pozvedává. Rašín a Kramář se ve směřování a spolupráci Čechů se zahraničím neshodli prakticky v ničem. Přesto však spolupracovali, když šlo do tuhého a nikdy nebyli nepřáteli. Byli pouze dva lidé s jinými názory. Tohle by se měli naučit současní politici! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je moc dobře točit takové filmy. Své historii dlužíme tisíce kilometrů filmového pásu. A té moderní nejvíc. Spekulovat jak a proč byly ty které scény natočeny zrovna tak, co bylo vybráno co vypuštěno, to je koneckonců námět pro diskuzi, kterou má film vyvolat. Abychom všichni hledali, zajímali se. V každém případě- jména z učebnic oživly, dostaly tvář a jsou zapamatovatelná. A to je oč tu běží. Miroslav Donutil podal vynikající výkon. 80% ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Zdařile zdramatizovaný televizní počin, zasazený do věrohodných dobových kulis. Nabízí neotřelý pohled na přelomovou etapu historie naší země prostřednictvím postojů a ČINŮ dvou mužů, kteří ji pomáhali utvářet. Velice ráda bych věděla, zdali by se našli i dnes ... alespoň DVA - z nekonečného zástupu těch, kteří se pravidelně (a horlivě) účastní rozdělování politických funkcí v naší zemi ... kdyby museli hrát o budoucnost národa a vlasti v TAK vypjaté době ... zdali by hráli POCTIVĚ - obzvláště pokud by byly jejich aktivity spojené s vysokou mírou rizika ... pro ně i pro jejich blízké. Jsou uvyklí hrát, to je pravda ... sleduju je skoro každý den, jenomže jejich karty jsou dle mého soudu vesměs falešné a jejich motivace vesměs prospěchářské. Ale nechci být zbytečně pesimistická ani jízlivá, takže hlubokomyslné úvahy ohledně jejich charakterů ráda přenechám jiným. P.S.: Drobnější vadu na kráse zpracování nacházím v obou hlavních představitelích. Nemůžu si pomoct, ale primárně nevidím Karla Kramáře a Aloise Rašína, ale Ondřeje Vetchého a Miroslava Donutila, a nějak si nejsem jistá, jestli je to moje chyba nebo jejich. Slabší 4* ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Abych užil slova klasika: "Jsou tam chyby, které odborníka trápí, ale vy jsi ani nevšimnete." A je to pravda. Například řada míst byla použita špatně. I některé události jsou dost zjednodušené. Líbilo se, že tvůrci vzali jen kus Rašínova života. Ale v tom případě měli i vysvětlit, proč na něj byl spáchán atentát. Ten jsme viděli myslím třikrát a zůstal viset ve vzduchoprázdnu. Když už ho tam tvůrci dali, tak měli vysvětlit, proč to tam je. A co se týče výběru herců, mohl být lepší. Je mi jasné, že přesnou kopii politiků neudělají, ale aspoň toho ježka Donutilovi udělat mohli. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Málokdo už si dnes vzpomene jak vlastně vznikla naše republika díky odtrhnutí od rakouska-uherska. A ještě méně lidí, hlavně mladých vůbec netuší čemu vděčí za to, že žijeme v samostatné České republice. Dějiny si je potřeba neustále připomínat, poněvadž bez poznání minulosti nemůžeme mít nějakou smysluplnou budoucnost...Vynikající výkony Ondry Vetchého, Miroslava Donutila a hlavně Tomáše Töpfera pozvedají tento film na hodně vysokou úroveň...Za mě 85% ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Opera „Turandot“, z níž pochází árie „Nessun dorma“, kterou ve filmu hraje Rašínova (Ondřej Vetchý) žena, vznikla v letech 1921–1924 a Rašín se ani nedožil její premiéry. (Giovanni69)

Reklama

Reklama