Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 1

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (126)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Svoboda je TV rutinér, ktorý vie za málo peňazí natočiť dobovku s kostýmami, vozidlami, exteriérmi a atmosférou. To bola jasná objednávka, ale trafil pekne aj reálie, aj herecké obsadenie. Niekedy je to nudné, ale na pozadí treba vždy hľadať vyšší zámer a v každom dialógu zachytiť nejaké nitky, ktoré sa na konci spoja. A konečne niekto docenil Kramara s Rašínom a ukázal aj ich historickú podstatu a zásluhy v kreovaní ČSR. 4 z 5 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nejprve filmařsky - na TV film vynikající výprava, nijak přeplácaná jako v Prvním století, uvěřitelně uměřená, herci se rovněž snaží a kamera mne příjemně překvapila. Profesionalita na úrovni. Díky tomu dávám o jednu hvězdu víc, protože dějově aby si člověk během sledování filmu googlil, kdo je kdo, třeba jsem až z Wikipedie zjistil, že Kramářova žena je Ruska - ve filmu mi to nijak moc nepřišlo, jen jsem se divili ruským tanečnicím, jestli snad nešlo o cílenou provokaci Němců a a Rakušáků. Postavy jsou. Tak nějak existují. Rašín mi připomíná supermana, zvláště když Vetchý ukáže své svalstvo, a i ostatní ,ilují své manželky, nikdo nemá snad zápornou vlastnost.... Divné. Líbí se mi, že příběh se soustředí na zajímavé zápletky a jednu celkovou, konspirační zápletku (jen netuším, proč se neřekne, že její název byl Maffie), a ve druhém dílu čekám postupné rozuzlování, jak se bude měnit politická situace. Nu a celkově se mi líbí několik věcí - za prvé je vidět, že politika je svinstvo už léta, za druhé, že namyšlenost politika může být rychle sražena, za třetí, že politici se někdy mohou chovat jako naprosto neschopní amatéři, a nakonec to, že sice všem tehdy šlo o slovanské ideje (ti by dnes koukali!), ale i tak se našli lidé, kteří pěstovali řiťolezectví směrem k vládnoucí mocnosti, že mám pocit, že mnozí současní politici si z toho vzali mustr. Uvidíme, co druhý díl, pak samozřejmě upravím hodnocení i komentář. Jo, jinak zvukaři opět mizerní (nevěřím, že herci zapomněli mluvit), a kdo dělal titulky pro neslyšící, měl by se vrátit do školy a doučit se český pravopis. --- EDIT po 2. díle: Nakonec dám raději silné tři, než slabé čtyři hvězdy. Rašínově působení po konci 1. sv. války po atentát na něho bylo věnováno málo prostoru, chtělo by to třetí díl. Ale i tak seriál počítá s tím, že spoustu věcí divák prostě VÍ, takže pro ty, kdo neví, což myslím bude většina včetně mne, je děj tápáním ve vztazích, kdo je kdo, proč, co, kde, co se děje, proč se střílí u pekařství... Jinak solidní filmařské řemeslo, režie, výprava, to platí, i herecké výkony, jednotlivé scény mají skvělou gradaci a pointu, ale celkově na sebe navazují velmi volně nebo vůbec. Skvělý komentář má Mile nebo Dobrý člověk.. ()

Reklama

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře udělaný snímek, i když mne mrzí, že Rašínovu účast v prvorepublikové vládě tak odflákli. Nicméně i tak skvělý vizuál, hudba a velmi dobře zahrané. Zvláště Vetchý a donutil mne příjemně překvapili. O Topferovi jsem nepochybovala. Snad jen Vlasáková dostala málo prostoru, což je škoda. její postava je zajímavá a Lenka na to má. Za mne 80%. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Film o dejinách, kde sú dejiny len kulisou, na ktorej pozadí vedú 2 páni síce občas emotívnu, ale skoro akademicky noblesnú debatu o podobe českej štátnosti. Aj po čase strávenom v spoločnej cele sa stále oslovujú pane doktore! Čo to dá nezainteresovanému divákovi - 2 hodiny nudy. Za multietnický štát (napr. všeslovanskú ruskú monarchiu, Československo, EU), či za národ? S Ruskom alebo s USA? Keďže ani po sto rokoch sme nenašli v týchto otázkach zhodu, možno je čas uznať, že je to vlastne jedno. ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Rašín (Ondřej Vetchý) neměl až do 80. let 20. století hrob. Teprve v 80. letech dovolil režim do rodinné hrobky na hřbitově Šárka u sv. Matěje v Praze-Dejvicích přidat jeho urnu, ale bez nápisu na hrobce. To se napravilo až v roce 1989. (sator)
  • Opera „Turandot“, z níž pochází árie „Nessun dorma“, kterou ve filmu hraje Rašínova (Ondřej Vetchý) žena, vznikla v letech 1921–1924 a Rašín se ani nedožil její premiéry. (Giovanni69)
  • Premiéra filmu byla stanovena na 28. 10. 2018, na 100. výročí založení Československé republiky. (Jurkodak1)

Reklama

Reklama