Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Aky 

všechny recenze uživatele

Opravdu dlouhý film o počátcích amerického vstupu do vesmíru od podzvukových letadel až po první astronauty. Někdy zdlouhavý, někdy až nepříjemně americky patetický a patriotický, nicméně zajímavý zejména faktograficky, protože o tomto americkém úsilí nás socialistická média informovala jen tehdy, když něco nepovedlo. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Film: Vynikající tříhodinová sága o milnících amerického letectví – od prolomení zvukové bariéry po Mercury 7 podle románu Toma Wolfa. DVD: První disk nabízí jen seznam cen, až druhý disk je plně vyhrazen bonusům: vybrané scény s komentáři herců a s komentáři tvůrců, 3 dokumenty o natáčení, vystřižené scény, interaktivní časová osa (od roku 1961 do 2012!) s původními dokumenty, dokument o Johnu Glennovi, trailer. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

No bucks, no Buck Rogers... Překonávání rychlostních rekordů. Dobývání vesmíru... Síla tohoto filmu spočívá mimo jiné v nevídané historické hodnověrnosti. Když má dojít k pokusu o překonání zvukové bariéry, divák vidí skutečnou X-1 a skutečnou B-29. Ne nějaké náhražky, ne špatné digitální modely. (Ostatně zarážející je neuvěřitelná podoba Eda Harrise a skutečného pilota Johna Glenna - F-86 Mig Mad Marine)O to více pak zamrzí, když se mluví o Scottu Crossfieldovi, kterak se snaží se Skyrocketem D.558 překonat hranici Mach 2, ale na plátně je ukázán Hawker Hunter :) díky bohu za dobové záběry, které to vynahrazují. No a z jiného soudku. Může se tenhle film líbit i holkám-divačkám?:D Ono je tu něco málo i pro ně, každou chvíli něco, třeba neskutečně vtipný Jeff Goldblum, který hledá piloty, kteří by se mohli stát astronauty, pak zase šimpanz-astronaut, ačkoliv to je vlastně trochu děsivý... Ale stejně celé dílo působí jako testosteronová macho injekce. Odvážní muži na létajících strojích, kteří denodenně riskují své životy, a pro co...? Být nejrychlejším člověkem na planetě? Má to cenu? Takové chlapské záležitosti:D Režie Philipa Kaufmana je výborná. Snímek je v podstatě průvodce historií překonávání rychlostí/dobývání vesmíru, ale soupeření pilotů mezi sebou, i jejich rodinné problémy nepůsobí vůbec nudně. A navíc je film nabitý hláškama, třeba Naši němci jsou lepší než jejich němci:D a celkově je ve filmu překvapivě dobře vyvážen poměr závažných scén s těmi spíš komickými. A samozřejmě nelze nezmínit hvězdné obsazení. _____ Letadla, která jsou zde k vidění: P-80 Shooting Star, X-1, X-1A, B-29, A-4 Skyhawk, Hawker Hunter, D.558 Skyrocket, Hercules, F-106, F-86, F-104. A škoda, že zde nebyly zastoupeny takový kusy jako B-58 Hustler nebo XB-70 Valkyrie. Co bych za to dal, vidět je v hraném filmu!:) ____ Podobný film: Projekt Arrow (1997). ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Výrok lid chce být klamán, je připisován neznámému autorovi již z dob starého Říma. O jeho pravdivosti se můžeme přesvědčovat každý den, speciálně na webu. S tímto faktem velmi zručně pracuje i Hollywood, který lze s minimem nadsázky považovat za jednoho z největších producentů a distributorů dezinformačních a propagandistických materiálů všech dob. Už desetiletí předkládá filmy ve kterých obratně manipuluje s diváky pomocí nepravd a zkreslených informací. Největší rozmach přinesla osmdesátá léta, kdy se ke slovu dostal mix vrcholného kapitalismu se studenou válkou. Úkol byl jasný. Domácí diváky uklidnit, pobavit a přimět k poslušnosti a vlastenectví. Zahraniční postrašit a přimět k závisti. Bylo by tedy dost pošetilé vnímat Správnou posádku jako historický film, protože scénář stojí na beletrii, kterou se sice snažil Kaufman protkat fakty, ale ... . To ovšem není výtka, jen připomenutí mladším divákům, aby nevěřili všemu, co uvidí. Protože ono to vše velmi uvěřitelně působí. Především díky dobře napsaným postavám, atraktivitě námětu, ale i zpracováním. Pokud tvůrci pohodí pár zrnek faktů, je snadné nechat se strhnout příběhem o mužích, kteří posouvali hranice a snažili se dostat dál, výš, rychleji... . Co na tom, že byli v rolích postradatelných figurek ve hře, kde si poměřovali šulínky politici SSSR a USA? Jak by divák mohl nefandit posádce správných chlapců, se sympatickými tvářemi vynikajících herců? Ale věřím, že Kaufman chtěl opravdu natočit film o statečných pilotech. I proto ho vypráví tak odlehčeně, že místy vlastně tu šulínkovanou i znevažuje. Přestože se nemohl vyhnout kontextu doby, v popředí jsou hlavně piloti a jejich ženy. A také úspěchy a selhání, kterých sice bylo o dost více, než se divák dozví, ale v osmdesátých letech, se pravdu nedozvěděl ani Kennedy. Podpora veřejnosti byla klíčová, protože "odvrácená" strana demokracie je, že politici musí skládat účty veřejnosti. Proto s ní bylo a je manipulováno skrze mediální kampaně a lži. Přesto se u tohoto filmu vyplatí nepátrat a nezasazovat si ho do kontextu doby. A užít si ho přesně tak, jak ho tvůrci předkládají. Jako dobrodružné drama o pilotech, kteří se jako první pustili tam, kam se dosud nikdo jiný nevydal... . Tedy s výjimkou Gagarina, šimpanzů, psů... . PS: líčení světlušek, které Glenn popisoval, stojí u zrodu mnoha konspiračních teorií. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Můžu vůbec jako space-exploration buff hodnotit jinak? :) Parádní pseudo docu drama o počátcích amerických cest do vesmíru, které je mnohem víc o extrémních osobnostech prvních pilotů než o širokém kontextu studené války vrhající na vše v té době svůj stín, a které je mnohem víc "feel good" než by se dalo z námětu tušit. Ty tři hodiny+ utečou jako nic 9/10 ()

Galerie (62)

Zajímavosti (38)

  • Hudbu k filmu mal pôvodne skomponovať slávny John Barry, ale nakoniec z tejto spolupráce zišlo. Vraj nemohol vôbec pochopiť, čo po ňom režisér chce: "Mala by (hudba) znieť, ako keď ide človek po púšti, uvidí kaktus, položí na neho nohu a kaktus skrze nej jednoducho začne rásť." (classic)
  • Zatímco někteří z herců v hlavních rolích se rozhodli setkat se s opravdovými lidmi, které ve filmu hrají, Scott Glenn se s Alanem Shepardem nikdy nepotkal. Po dokončení natáčení Shepard komentoval Glennův výkon jako „absolutně přesný“ – až na to, že „nevypadal zdaleka tak dobře jako on.“ (HellFire)
  • Ken Wahl si měl původně zahrát Gordona Coopera. Nahradil jej Dennis Quaid, který se tak vzdal natáčení filmu The Outsiders (1983). (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama