Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Stegr 

všechny recenze uživatele

40% - Tak tohle už nikdy víc. Smát se při emočně vypjatých scénách jsem asi neměl, ale co jsem měl dělat, když byly tak blbé? O stupidních dialozích se ani snad moc rozepisovat nebudu... Umím ocenit hezký film, ale u tohoto tak vysoké hodnocení nějak nechápu. Mno, asi mi výsledný dojem zkazil i příšerný dabing, což však nic nemění na faktu, že tenhle film byl průšvih... ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

East of Eden silně připomíná filmy Douglase Sirka - neúnosně roztahané limonády technicolorových barev. Bohužel chybí Sirkovy podivné vedlejší postavy, díky kterým jeho dramata vyčnívají nad konkurenci. Zdá se, že popularita Kazanova nepříliš povedeného zpracováví Steinbeckovy knihy stojí jen na rebelské slávě Jamese Deana. A té já nerozumím. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem "objevila" rebela s příčinou Jamese Deana, který si mě okamžitě získal a stal se pro mě opravdovým Idolem, jehož smrt je obrovskou škodou pro diváky a film vůbec. Jeho první snímek, který natočil se svým učitelem Eliou Kazanem se po právu stal legendou jako samotný Dean. Podobenství s biblickým příběhem Kaina a Ábela je dovedně zakomponováno do filmové řeči, takže neznechutí ani ateistu mého ražení. Naopak, toto působivé drama, s vypjatými scénami, se mi nadlouho vryje do mozku. Úchvatné jsou zejména záběry jakoby nakřivo, které ilustrují právě ty zásadní okamžiky střetu otce a syna. Ztraceného, osamělého, nikdy nemilovaného. Syna, který bojuje s vnitřními běsy a démony sžírající touhy po otcově uznání a lásce. Konec sice nekoresponduje s biblí (jestli se tedy nepletu), ale film tím nijak netupí, jen zmírňuje bolest hrdiny (diváka). Postava, se kterou jsem se ztotožnila až do morku kosti. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý námet a téma, ktorá sa nás dotýka častejšie ako si myslíme. Podobné príbehy sa môžu odohrávať za každým druhým zatiahnutým oknom v dome. Je veľkou tragédiou, keď robí rodič medzi svojimi deťmi rozdiely, pričom obyčajne ešte aj „staví na zlého koňa“. Silný, smutný príbeh živený emocionálnym prázdnom hlavnej postavy a jej bezradnosťou no zároveň tiež jej trpezlivosťou a dobrotou v srdci. Výborné herecké výkony nemusím hádam ani spomínať, aj keď v tomto prípade rebelujúci Dean nebol až tak rebelujúci. Koniec mi ponúkol presne to, čo som čakal – pekné a emotívne uzavretie. Ďalšia klasika, ktorá stojí za pozretie. 80/100 ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Moje srdce opět zaplesalo nad přehlídkou ušlechtilých hodnot, podrobněji viz pozitivní psychologie (Seligman), v podání, které mě ani minutu nenudilo. Moje první setkání s Rebelem, ale vůbec nelituji, ostatně všichni byli výborní a uvěřitelní. Takové množství humanismu v drobnohledu z té lepší stránky dnes abys Hubbleovkou pohledal a to žijeme v odstupu doby, vzhledem k existenci lidstva, prakticky bezvýznamném. A co teprve technická realita, kam až...?! Budiž mi k dobru, že k pochopení problematiky nepotřebuji odkazy v Bibli, ani jiné teoretické žvásty, stačí doširoka otevřít oči a duši bezbřehému vnímání. Ono taky osobní zkušenost není k zahození, není nad spálení vlastních milovaných prstíků. Dost umravnostňování, líbilo, povedlo se. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Oscarová nominace Jamese Deana na sošku pro nejlepší mužský herecký výkon byla první posmrtná nominace v historii Oscarů. (Ruuzha)

Reklama

Reklama