Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nádherný film nakrútený pred pol storočím podľa polovice Steinbeckovej knihy. James Dean v ňom predstavuje Cala Truska a je ľahké pochopiť, prečo ho milovali davy žien napriek tomu, že nakrútil iba tri filmy. Jeho stvárnenie Cala, ako hľadajúceho, túžiaceho, vybuchujúceho mladíka, niekedy prepadajúceho malovernosti a zúfalstvu je dokonalé a nezabudnuteľné. Cal môže žiariť aj vďaka skvelej ženskej spoločnosti Abry a jeho matky a poľahky dominovať nad nevýrazným Aronom a bigotným otcom. Film nie je ani zďaleka dokonalý, ale obsahuje niekoľko scén, kvôli ktorým ostáva v mojej Top 100. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Věru těžké hodnocení. Mí oblíbení uživatelé sází po pěti hvězdičkách jako při kulometné palbě, ale já na Kazanův film hledím se skeptickým krčením ramen. Ty hvězdičky totiž nejsou ani tak za film jako takový, jako spíš za vynikající Steinbeckovu literární předlohu a kult Jamese Deana. Což o to, téma je mimořádně silné a ve své době ten snímek představoval určitě vysoce nadstandardní počin, jenže s odstupem času je vidět, jak je zatížený dobovým balastem melodramatičnosti, patosu, přehrávání, kvílení smyčců velkého orchestru - zkrátka a dobře Na východ od ráje představuje typické studiové drama z 50. let, které běh času ve filmovém umění už dávno překonal. Tohle je přesně ten druh filmu, vůči kterému se vymezovala francouzská nová vlna, československá vlna, americký nezávislý film 70. let apod. James Dean přehrává, a to určitě ne proto, že by byl špatný herec, ale jenom se snaží vyhovět dobovým představám o dramatickém herectví a rozervané duši mladého hrdiny. Váhám mezi 3 a 4 hvězdičkami, ale nadšených nekritických obdivovatelů má tenhle kousek spoustu, takže se nemusím rozpakovat nadělit přes řadu slušných scén a zajímavých postav jen 65 % celkového dojmu a 3* k tomu. ()

Reklama

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Chyběl jen kousíček, abych dal plnej kotel. Film mě totiž hodně rychle vtáhl do děje a už nepustil. Až úplnej závěr mi trochu nesedl, ale je možný, že to ještě přehodnotim. Viděl jsem Jamese ve stejnym týdnu i v Rebelovi a tady se mi líbil víc. Vůbec herecky to je velmi dobrý, téma nosný a silný. A překvapuje i zajímavý styl snímání. Skvělej kousek!!! ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Och bože, americká kinematografie byla odjakživa posedlá vztahem otců a synů a "Na východ od ráje" je typickým představitelem těchto filmů. Odhlédnu-li od respektu k hereckému výkonu Jamese Deana v hlavní roli a dalším kvalitám tohoto klasického snímku, za sebe nemám problém prohlásit, že je tento film prostě jen... nesnesitelně nudný a ve svém výrazu až melodramaticky afektovaný. Obecně moc nemusím filmy z 50. let, všechny mi přijdou strašně stejné a beznadějně zaseklé v době svého vzniku, která je z nich cítit na sto honů. Třeba už jen ta příšerná hudba... Ne, toto skutečně není můj cup of tea. ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

James Dean v roli nezkrotného živla, jenž si snaží najít cestu k vlastnímu otci, bratru, matce, okolí... Je až neuvěřitelné, s jakou lehkostí JD hraje postavu Cala. Možná je to také trochu tím, že si jsou jejich životy trošku podobné. Steinbeckovu předlohu jsem nečetl, ale zajímalo by mě, jak velký rozdíl v té "zkaženosti" mezi oběma synymi měl být. Dean a jeho postava na mě působí totiž hodně sympaticky (snaha zavděčit se otci, odpuštění na závěr...) a vůbec ten jeho nevinný obličej, na kterém byste mu ani řasu nezkřivili, si mě touto rolí hodně získal. 8,5/10 ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Oscarová nominace Jamese Deana na sošku pro nejlepší mužský herecký výkon byla první posmrtná nominace v historii Oscarů. (Ruuzha)

Reklama

Reklama