Reklama

Reklama

V přístavu

  • USA On the Waterfront (více)
Trailer

Bývalý boxer Terry Malloy (Marlon Brando) se klidně mohl stát šampiónem, místo toho ale dře pro Johnnyho Friendlyho (Lee J. Cobb), předáka ve zločinem prolezlých docích. Když Terry nevědomky zaviní smrt jednoho ze vzpurných dělníků, pronásleduje ho pocit viny. Ale až láska k Edie Doyle (Eva Marie Saint), sestře zabitého muže, Terrymu ukáže, jak hluboko padl. Pak násilnou smrtí umírá i Terryho bratr Charley (Rod Steiger), protože odmítal vlastního sourozence zavraždit, a Terry se rozhodne Friendlyho zločinecké impérium rozbít. Nezapomenutelné drama o Terryho vykoupení patří mezi nejuznávanější filmy všech dob. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

andrii 

všechny recenze uživatele

Fair play. Vzpoura v docích. Nikdo a nic nesrazí pravdu na kolena. Pohodlná lhostejnost bossů vlastní diplomacie. Heroické kárání kasty chlebodárců. Osamělý válečník Marlon Brando zakotvil v přístavu, ve kterém nezůstane kámen na kameni. Otřesy námezdních dělníků - sluhů libovůle vykutálených hlavounů. Pošetilost šmelinářů ve špeluňce úšklebků. Rytíř i "chuligán" v kostkované košili Marlon Brando to má na háku. Utvrzuje svůj post nenapodobitelného rytce herecké dominance, ve které se slučují veškeré odstíny charakteru krve, potu a slz. Povolává do zbraně jemné mrholení charakterových proměnných. Vysvléká se z pozice nedotčenosti, zadumanosti, outlocitných zvyklostí, plahočení, frustrace, do pozice rozhněvaného muže, zaníceného nebojsy, ranaře s nebezpečnou rychlostí, který vypálí rybník nekalých praktik mafiánských padouchů. Správný chlap vyvolávající, i přes fyzickou bolest, poplach cti, pravdomluvnosti a práv na slušnost. Vzpružení zbytků sil závěrečného maratonu. Odvážný krok za krokem s davem za zády. Vrátka minulosti navždy sťala chapadla zkorumpované a nelibé oddanosti absolutna šejdířů. Důstojné bytí, zlepšení podmínek férovosti na úkor omezeného a bezpáteřního skrblictví. Ševelící přístavní ruch, uliční sirény, odřeniny periférie, mlhavý chlad, řinčivý hudební podkres - to vše se noří a odráží ve tváři zk(o)ušeného Marlona Branda. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

V přístavu je můj třetí film od Elii Kazana a bůhví kolikátý film s Marlonem Brandem. V podstatě nezklamal ani jeden z nich, ale přece jenom jsem při pohledu na ty oscarové žně čekala mnohem více. Kdo ví, kdy bych se k tomuto filmu dostala, kdyby nebyl v imdb top 250. Takhle jsem jej zhlédla trochu dříve. Jenže je to vůbec taková výhra? Nevím. Snímek je to docela klasický, nijak nevybočuje ze schématu tehdejších děl. Abyste mě špatně nechápali, Kazan odvedl dobrou práci, ale neprojevil tolik invence. Brando byl vynikající, ale když už ho člověk trochu zná, ví, co asi může čekat, proto ho ani nadstandard nepřekvapí. V přístavu je pěkný film, ale asi nebudu mít potřebu ho někdy vidět znovu. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Fantastická oscarovka z čias keď sa oscary nedávali za sympatie.Na začiatku som síce mal problém sa chytiť kvôli nie príliš prehľadnému predstaveniu prostredia ( čo a ako funguje) ale od prvého stretnutia hlavných postáv film naberie silu a nepustí až do konca. Jasné, mám výhrady ktoré väčšinou vyplývajú z roku výroby filmu ale všetky ich zatieňuje fantastický Brando v jednej zo svojich najlepších rolí a ostatní herci skoro vôbec nezaostávajú a navyše kňaz Karla Maldena mi strašne pripomínala jednu z najviac cool postáv kinematografie - Pepka Doyla 9/10 ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Kazanovy filmy ve mě vždy vyvolávají takový divný úsměv na tváři, zatímco se ale u jeho filmu dobře bavím. Točí totiž snímky, které působí pokaždé tak trochu naivně a vlastně reprezentují filmová 50tá léta v celé své kráse. Vždy tu máme nějaké ty morální vzestupy a pády, no ale když je jejich protagonistou Marlon Brando, tak to přece špatné být nemůže. 7/10 ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Skvelá krimi-dráma z americkej produkcii, ktorej Kazanove ľudské hodnoty a prepracovanosť dali snímke neopísateľne dramatickú intenzitu. O New yorku samotnom a neprikrášlenom pred On the Waterfront snáď ani nevznikol presvedčivejší film. Vynikajúci herci (záporák Cobb, vrcholný Brando, Marie Saint, kňaz...) v jedinečnej chémii, odliatkami dušičiek, ich poranení a súperením o návrat. Veľký film s vôbec s jedným z tých najsilnejších dialógov v kinematografii (Charley-Terry)! ()

Galerie (62)

Zajímavosti (35)

  • Harmonogram natáčení musel být přizpůsobený Marlonu Brandovi a jeho psychiatrovi,kterého musel navštěvovat v jeho ordinaci na Manhattanu. (J.A.K.)
  • Počáteční rozpočet 1 milion dolarů film překročil desetkát již v počátku natáčení. (Kulmon)
  • V roce 1955 Anthony "Tony Mike" de Vincenzo podal žalobu proti společnosti Columbia Pictures, protože se domníval že je postava Terryho Malloye (Marlon Brando) napsána podle něj, když se hlasitě ozýval proti odborům. Dokonce soud vyhrál s malým vyrovnáním od společnosti Columbia Pictures. (J.A.K.)

Reklama

Reklama