Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (273)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvé nezaujaly mně ani tak gagy, jako spíš stopáž odpovídající dnešním snímkům i zdařilá kamera a celková akčnost. Do té doby jsem byl zvyklý na krátké spíše studiové grotesky a najednou hoďka a půl akce s Busterem Keatonem v exteriérech. Gagů jsem tam čekal víc, ale i tak klobouk dolů. * * * * ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ač k dnešku stár neuvěřitelných 80 let (!) - působí formou vyprávění a prací kamery až velmi moderně a nebýt komických výstupů B.K. a jisté nadsázky celého příběhu, šlo by (myslím že i dle dnešních měřítek) o regulérní válečné drama s milostnou zápletkou a vlastně i o akční film. Myslím proto, že není zcela relevantní nazývat tenhle film groteskou - a zvláště pak jej nějak srovnávat se skutečnými krátkometrážními němými groteskami té doby i třeba s filmy Ch. Chaplina. Každopádně je to skvělý a stále okouzlující film, vskutku po právu jeden ze základních pilířů zlatého fondu světové kinematografie... ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

V knize 1001 FILMŮ KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE k tomuto filmu píšou „Nejlepší komedie všech dob, nadčasová. Nejde jen o nepřetržitý sled úžasných gagů, ani o způsob, jakým se všechny odvozují od situace a postavy a nevydělují se z filmového příběhu. To, čím je Frigo na mašině výjimečný, spočívá v tom, že je dokonalý v každém směru: ať jde o humor, napětí, historické reálie, psychologii postav, vizuální nádheru, nebo technickou dokonalost. Dalo by se snad dokonce říci, že je to film, který se blíží naprosté bezchybné dokonalosti, a to nejen v žánru komedie.“ Já osobně toto hodnocení beru jako lehce nadsazený. :-) Rozhodně filmu nelze upřít jeho pokrokovost a historický přínos kinematografii. Když se ale na film podívám očima Evropana 21. století, nabízí mi strašně málo. Válka Severu proti Jihu groteskně spojená s railway movie konce 20. let mi nenabízí nadčasovou pointu. Snímek je obohacen kvalitním avšak neoriginálním zvukovým doprovodem (Óda na radost, Šavlový tanec, Straussův valčík, atd.) Jsem na vážkách mezi 3 a 4*. Není to věc, ze které bych byl odvázanej, ale stále je to legenda, kterou stojí za to vidět. 67% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tento film není ani tak zajímavý díky svému ději, ale spíš zpracováním. Celé to totiž stojí na šílených kaskadérských kouscích, které tu Buster Keaton neustále předvádí. Je to také můj první němý film, takže oceňuji i práci s hudbou. Celé je to vlastně o člověku, který se snaží dostat do konfederační armády a zároveň zachránit svou milou. Na své cestě zažívá dost šílená dobrodružství. Je to i dost akční. Zaujalo mě hlavně to, co všechno s těmi vlaky dovedli... ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton byl jedna z největších osobností němého filmu. Jeho slavná postavička Frigo přežila mnohé jiné umělce té doby o nichž už dnes příliš nevíme. Jednoznačně nejpovedenějším Keatonovým filmem se stal Frigo na mašině. Má všechno co by měl takový film mít - Spád, vtip, napětí a odlehčenost. Vše zabalené v působivém vydání. Buster Keaton byl skutečná legenda a důkaz máte právě zde. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (30)

  • Vrak lokomotivy zůstal v řece a stal se po dvacet let turistickou atrakcí. Teprve za druhé světové války byl odvezen do šrotu. Když ale klesne hladina Row River, je v ní i dnes vidět několik kolejí a také želené pláty z lokomotivy. (Duoscop)
  • Film stál na svou dobu neuvěřitelných 750 tisíc amerických dolarů, z toho scéna padající lokomotivy vyšla na 42 tisíc dolarů. Jde o nejdražší scénu z éry němého filmu. (sator)
  • Značnou část rozpočtu spolkla scéna s hořícím mostem. Propadnout do vod Row River se měla záložní třetí lokomotiva nahrazující Texas a Buster Keaton (Johnnie) odmítl jakékoli riziko, že se jeho záměr nepovede – neměl totiž peníze ani na další stroj, ani na případné zbudovaní nového mostu. Na místo nainstaloval šest kamer, tisíc komparzistů, k nimž se přidaly další tisíce čumilů. Pád do řeky se povedl a Keaton celou situaci ještě vyšperkoval figurínou strojvůdce v kabině Texasu. Okolní diváci si toho nevšimli a křičeli hrůzou, že muž na svém stanovišti zahynul. Tato scéna stála 42 000 amerických dolarů, navíc hořící most přeskočil do lesa a způsobil požár, k jehož likvidaci přispěl i filmový štáb a komparzisté. (classic)

Reklama

Reklama