Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (273)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Prolínání humorného, vlasteneckého a patetického, zhruba tak lze také charakterizovat nápaditý Keatonův film. Z dnešního hlediska nejvíce zaujme jeho zaměření: Hrdiny jsou konfederační rozbíječští Jižané, bojující proti abolicionistickému unionistickému Severu legendárního amerického prezidenta Abrahama Abe Lincolna za lidská práva svých černých (dnes afroamerických) spoluobčanů. To vše v jednom z nejkrvavějších konfliktů předminulého století, který v mnohém předjal války století minulého. Keatnovi se podařilo zachytit právě tuto odvrácenou tvář války a dostat ji do truchlosměšné podoby, v níž je ještě toto neblahé poselství nejsnáz stravitelné. Tím spíš lze vychutnávat filmové finesy a pokroutky, které by člověk spíše očekával u filmu neskonale později natočeného. Keaton nám tak podává svou ruku přes dnes již osmdesátiletou propast času. Neodmítejme ji. Je to ruka nejen přátelská, ale i ruka objevující a inspirující. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Friga na mašině jsem si nechával až téměř na konec. Viděl jsem velkou část tvroby Bustera Keatona The General předcházející, z nichž se mi nejvíce líbil Frigo ve člunu a Frigo jako obětní beránek (posléze se mi jako nejlepší/nejoblíbenější Keatonovi filmy vyprofilovaly snímky Three Ages a Scarecrow ) . Čekal jsem, že si tentokrát dám svou první pětihvězdu němému snímku, avšak chyba lávky. První půlhodina vypadá velice slibně, je to hodně svižné a hudba, kterou jsem měl k dispozici, byla neuvěřitelně geniální. Bohužel se ale opakovala tolikrát, že jsem z ní ke konci v podstatě šílel vzteky. A vůbec celý film jde od té půlhodiny pozvolna do kopru. Je to hodně netypický Keatonův počin. Hledal jsem dost těžce nějaké jeho typické fóry, ale byly k nalezení většinou na začátku nebo na úplném konci. V podstatě to tak po celou dobu není ani moc vtipné a zbývají potom jen dvě věci, kterými se Frigo na mašině dle mého názoru od jeho většiny předchozích děl liší - svou délkou a chvílemi opravdu pompézními a obdivuhodnými záběry. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Frigo "Kamenná Tvář" na mašině - nečekal jsem moc a dostal jsem jeden z nejzajímavějších němých filmů. Když si uvědomím, že to nahrával naživo, bez triků, např. v sedě na ojnici kol v jedoucím vlaku, tak klobouk dolů. A navíc film byl natočen na základě skutečné historické události z občanské války. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=n3xh108cLbo ()

anais 

všechny recenze uživatele

Keaton není tolik vtipný jako Chaplin. A nebo - je jinak vtipný. Skromněji. O to víc pak vynikne velkolepé inscenování některých scén, skvělá práce se zadní projekcí a strhující příběh, který je vlastně jednou dlouhou vlakovou honičkou. Mně osobně se do paměti nejvíc vryla scéna, kdy Frigo rozmáchle štípe dříví na jedoucím vlaku, zatímco se mu za zády v protipohybu přesunují unijní armády. U takové podívané už by označení groteska znělo trochu nepatřičně. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Netvrdím, že jde o jednoznačně nejlepší film Bustera Keatona (z mého pohledu s ním o tento titul soupeří Frigo jako Sherlock Holmes a Plavčík na sladké vodě), ale je to skvělá podívaná, které nelze vytknout vůbec nic. Propracované akční scény, kouzelný humor, poněkud netradiční, ale působivá válečná atmosféra, kaskadérské kousky jedna báseň... Kéž by se Buster dozvěděl, kolik lidí dnes tenhle famózní biják, jenž v době vzniku kritika strhala, bezvýhradně zbožňuje. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (30)

  • Buster Keaton měl původně přislíbeno použití skutečného Generala, ale když se majitelé dozvědeli, že se má jednat o humorný příběh, povolení zamítli. Prostor tedy dostal stroj Oregon Pacific 12, vyrobený v roce 1866 v Pattersonu (New Jersey). Jak tato lokomotíva, tak i General jsou dnes v muzeích. (classic)
  • Kvůli vysokým produkčním výdajům a diváckému neúspěchu – film nebyl přijat zřejmě kvůli tomu, že diváci čekali jednoduchou komedii a místo toho dostali historické drama s gagy – byl Buster Keaton donucen podepsat nevýhodnou smlouvu se společností MGM, která mu sebrala prakticky veškerou tvůrčí svobodu. (Rosana)

Reklama

Reklama