Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

V knize 1001 FILMŮ KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE k tomuto filmu píšou „Nejlepší komedie všech dob, nadčasová. Nejde jen o nepřetržitý sled úžasných gagů, ani o způsob, jakým se všechny odvozují od situace a postavy a nevydělují se z filmového příběhu. To, čím je Frigo na mašině výjimečný, spočívá v tom, že je dokonalý v každém směru: ať jde o humor, napětí, historické reálie, psychologii postav, vizuální nádheru, nebo technickou dokonalost. Dalo by se snad dokonce říci, že je to film, který se blíží naprosté bezchybné dokonalosti, a to nejen v žánru komedie.“ Já osobně toto hodnocení beru jako lehce nadsazený. :-) Rozhodně filmu nelze upřít jeho pokrokovost a historický přínos kinematografii. Když se ale na film podívám očima Evropana 21. století, nabízí mi strašně málo. Válka Severu proti Jihu groteskně spojená s railway movie konce 20. let mi nenabízí nadčasovou pointu. Snímek je obohacen kvalitním avšak neoriginálním zvukovým doprovodem (Óda na radost, Šavlový tanec, Straussův valčík, atd.) Jsem na vážkách mezi 3 a 4*. Není to věc, ze které bych byl odvázanej, ale stále je to legenda, kterou stojí za to vidět. 67% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nový hudební doprovod Tokyo City Philharmonic Orchestra pod vedením Joea Hisaishiho dodává úžasnou šťávu. Pro některé může být výhodou, že to není klasicky groteskově ztřeštěné; je zde vše od lásky, situační komiky, války, honiček... Prostě vše v čistém kondenzátu klasické zábavy. Navíc je to echt akční a dynamické, nejen na svou dobu. Buster Keaton si zde splnil svůj velký sen co se týče vlaků. Nebýt slabší prostřední pasáže ve velitelském sídle Unie a útěku z něj, tak je to bezchybné. Ovšem i tak je to geniálně jednoduché, jednoduše geniální. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Frigo "Kamenná Tvář" na mašině - nečekal jsem moc a dostal jsem jeden z nejzajímavějších němých filmů. Když si uvědomím, že to nahrával naživo, bez triků, např. v sedě na ojnici kol v jedoucím vlaku, tak klobouk dolů. A navíc film byl natočen na základě skutečné historické události z občanské války. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=n3xh108cLbo ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Kto nenarukuje do armády do nezmyselnej vojny je zbabelec a robiť ešte z takého človeka šaša, tak toto veru neuznávam. Navyše ťažko o takej vojne prehlasovať, že bola len kvôli otrokom, pretože keby išlo len o černochov, tak pochybujem, že by umierali toľkí ľudia, vzhľadom na povahu ľudí, skôr išlo o o ovládnutie celého územia, o poslušnosť na danom území a mnoho politických otázok, no aj tak južanské štáty kvôli tomu postoju k černochom skrátka nemôžem z morálneho hľadiska uznávať. Svojho času ešte takýto film prešiel, dnes by už bol problematický, čo je možno dobre, no hlavne tu išlo o srandu a tá miestami bola, no nie až tak veľká, že by to prekonávalo napríklad Chaplina, či Laurela a Hardyho. Je to zapamätateľné dielo vďaka scénkam s naháňačkou lokomotív, no inak som čakal viac aj vzhľadom na dĺžku filmu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelé a veľkolepé. Zatiaľ pre mňa najlepší a scenárovo najdokonalejší film nemej éry, možno aj preto, že paródia a groteska sa veľmi podobajú dnešnému spôsobu humoru. Príbeh a hlavne zápletka je pomerne jednoduchá, no to odvážne spracovanie, pred ktorým sa dá len sňať klobúk, jednoducho vyrážalo dych. Veď vie niekto o inom filme, v ktorom by bola počas celého filmu natáčaná vlaková naháňačka, následne dokonca s troma vlakmi? Originálne nápady v každej scéne, napätie a najmä humor mi nedali pokoj ani na chvíľku a to je dobre, pretože som nedúfal, že ma dokáže vo svete dnešných filmov uspokojiť stopercentným zážitkom, takmer bez trikov, dialógov, či efektnej hudby, nejaká snímok a práve tomuto sa to podarilo. Buster si macher, sorry Charlie, ale mašina prevalcovala zatiaľ všetky nemé filmy. 100%. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (30)

  • Nikoho asi příliš nepřekvapí, že většinu kaskadérských kousků si Buster Keaton (Johnnie) naordinoval pro sebe, přitom některé ho mohly stát život. Když odhazuje z kolejí pražec, vše bylo vypočítáno na vteřinu a milimetry, kdyby došlo k jakémukoli zaváhání, mohla ho lokomotíva zabít. To samé platí pro jeho posez na spřáhlech Generala. Stačilo, aby jej kousek oděvu uvízl v soukolí nebo jiné části a Buster by byl vtažen do pojezdu lokomotivy. (classic)
  • V roce 1972 zorganizoval britský filmový časopis Sight & Sound velkou mezinárodní anketu, ve které měli filmoví historici a publicisté vyjmenovat 10 nejlepších filmů všech dob. Frigo na mašině obsadil 8. místo a byl v této anketě uveden jako nejlepší filmová komedie vůbec. (sud)

Reklama

Reklama